Gå til sygdomsliste

Årsager til smerter

Oplevelsen af smerte er individuel. Den er altid både fysisk og psykisk. Når man har kræft, kan smerter f.eks. skyldes selve kræftsygdommen, den behandling man får, eller at man ikke får nok smertestillende medicin.

Smerte er altid både noget fysisk og noget psykisk. Det betyder, at den fysiske del af smerten kan påvirkes af psyken, ligesom psyken kan indvirke på den fysiske del af smerteoplevelsen.

Angst, depression og katastrofetanker om f.eks. fremtiden kan påvirke smerterne i negativ retning. Smerterne kan derfor blive stærkere, hvis man er ked af det og ligeledes være mindre slemme, når man har det godt og er glad.

Årsager til smerter når man har kræft

Smerter kan skyldes selve kræftsygdommen eller gener opstået i forbindelse med behandlingen:

  • Selve kræftsygdommen
    Den hyppigste grund til at få smerter er selve kræftknuden. Den kan f.eks. trykke på en knogle, et organ eller nerverne
  • Kræftbehandlingen
    Både operation, strålebehandling og kemoterapi kan i nogle tilfælde give anledning til smerter
  • Bivirkninger
    Bivirkninger opstået af selve sygdommen eller behandlingen kan f.eks. være forstoppelse og muskelspændinger. Disse tilstande kan både give smerter i sig selv, men kan også forstærke de smerter, man allerede har på grund af sygdommen
  • Senfølger
    Senfølger betyder symptomer, som optræder efter afsluttet kræftbehandling. Der kan være tale om f.eks. nervesmerter som følge af kemoterapi eller strålebehandling
  • Anden lidelse
    Hvis man i forvejen har en kronisk smertelidelse, som f.eks. dårlig ryg, gigt, dårlig blodcirkulation eller sukkersyge, kan det påvirke og måske forstærke de smerter, som man har på grund af kræftsygdommen
  • Hvis man ikke får nok smertestillende medicin
    Hvis man ikke får nok smertestillende medicin eller har glemt at tage medicinen, får man smerter. Det kan medføre flere smerter, yderligere nedsat livskvalitet og eventuelt andre problemer

 

Gå til din læge, hvis du har uforklarlige smerter

Det er en god idé at fortælle lægen, hvis du får smerter, eller hvis en eksisterende smerte ændrer karakter. Der kan eksempelvis være opstået nye smertetyper, som ikke kan dæmpes med den medicin, du allerede får.

Du bør søge læge, hvis du i en periode har smerter, som du ikke kender årsagen til.

Smerter kan føles et andet sted, end hvor årsagen er

Smerter kan føles et andet sted, langt fra hvor skaden er sket (kaldes 'forskudt' smerte).

Smerter i skulderen (den forskudte smerte) kan f.eks. skyldes, at en kræftknude trykker på nogle nerver i bugspytkirtlen. Der er altså intet galt med skulderen, men en kræftknude kan trykke på nerver, der løber op mod skulderen.

På samme måde kan forstørrede lymfeknuder i armhulen give smerter ned i armen, uden at der er noget galt med selve armen.

Rygning kan øge smerterne hos kræftpatienter

Forskning tyder på, at kræftpatienter, der fortsætter med at ryge, efter de har fået konstateret kræft, har mere ondt sammenlignet med ikkerygere. Rygere har tilsyneladende også mere ondt end tidligere rygere og har behov for større doser af morfin sammenlignet med ikkerygere.

Der findes flere muligheder for at få hjælp til at stoppe med at ryge. Læs mere:

Rygestop

Læs alt om behandling af smerter:

Smertebehandling


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning