Gå til sygdomsliste

Anden smertebehandling

Udover smertestillende medicin kan en række andre lægemidler og teknikker hjælpe ved forskellige symptomer og smerter generelt. Det kan f.eks. være kvalmestillende medicin, afspændingsteknikker og akupunktur.

Smerter i forbindelse med kræft bliver som regel behandlet med smertestillende medicin som f.eks. morfin.

Der findes imidlertid en lang række andre lægemidler, der kan hjælpe ved forskellige symptomer, og som desuden kan forbedre smertebehandlingen og livskvaliteten.

Akupunktur

Akupunktur er velegnet til behandling af smerter i knogler, muskler og led (bevægeapparatet) samt nervesmerter. Ved akupunktur sætter behandleren meget tynde, steriliserede nåle i huden svarende til bestemte punkter på kroppen.

Eksperter mener, at akupunktur stimulerer centralnervesystemet til at frigøre kroppens egne smertelindrende stoffer, kaldet endorfiner. Læs mere:

Akupunktur

Transkutan nervestimulation (TNS eller TENS)

Transkutan elektrisk nervestimulation er velegnet til behandling af smerter i knogler, muskler og led (bevægeapparatet) samt nervesmerter. Transkutan nervestimulation er en behandling, hvor man får sendt svage elektriske strømme gennem selvklæbende elektroder på huden nær smerteområdet.

TENS virker også ved at stimulere kroppens egne smertelindrende stoffer. Man kan selv udføre behandlingen.

TENS er et apparat med elektroder

Et TENS (transkutan elektrisk nervestimulation) apparat, hvor de selvklæbende elektroder er sat på venstre arm.

Hvis du oplever ængstelse eller depression

Hvis du oplever ængstelse eller angst, kan det have indvirkning på styrken af de fysiske smerter. Du kan eventuelt prøve at:

  • Anvende afslapningsøvelser, f.eks. åndedrætsøvelser eller visualisering
  • Få massage eller zoneterapi

Overvej at søge professionel hjælp, hvis din uro eller angst er konstant, og du føler, din hverdag er præget af bekymring og panik. Lad andre vide, hvordan du har det, og hvilke tanker du tumler med.

Du kan også have fået en depression. Din læge vil kunne hjælpe dig med at finde mulige løsninger på, hvordan du bedst kan hjælpes.

Din læge kan udskrive angstdæmpende medicin som en del af behandlingen. Denne type medicin tager man som regel kun i en kortere periode. Angstdæmpende medicin er ikke en langtidsløsning, da den ikke fjerner årsagen til ængstelsen, men den kan give en følelse af ro i en periode, mens man arbejder med sin situation.

SmerteLinjen

På SmerteLinjen kan smerteramte og deres pårørende få gratis og anonymrådgivning af f.eks. en sygeplejerske eller fysioterapeut:

Tlf. 6013 0101

Afspændingsteknikker

De fleste mennesker i kræftbehandling udvikler muskelspændinger, som kan være meget pinefulde, og her kan afspænding ofte hjælpe. Mange lytter til musik i forbindelse med afspændingen. Læs mere om musikterapi og visualisering:

Afspænding

Musikterapi

Visualisering

Motion

Motion og fysisk aktivitet kan være med til at højne ens livskvalitet og lindre smerter. Motionen skal være tilpasset ens fysiske formåen og kan eventuelt foregå i et varmtvandsbassin. Det er individuelt, hvor fysisk aktiv man kan være, alt efter hvor mærket man er af sin kræftsygdom.

Det er en god idé at bruge en eller anden form for regelmæssig træning, som man synes om, f.eks. gåture, yoga eller svømning.

Binyrebarkhormon

Binyrebarkhormon, kaldet kortikosteroider (f.eks. hydrocortison, prednisolon, prednison) er en medicin, der kan anvendes mod flere følgetilstande til kræft:

  • Hovedpine forårsaget af hjernemetastaser
  • Knoglemetastaser
  • Appetitløshed og kvalme
  • Nervesmerter

Binyrebarkhormon kan også forbedre ens almentilstand og reducere sygdomsfølelsen ved fremskreden kræft.

Ideer til hvad man selv kan forsøge, når smerterne blusser op:
  • Husk at tage den ordinerede medicin
  • Led tankerne væk ved at læse eller høre musik
  • Vær fysisk aktiv
  • Slap af til åndedrætsøvelser, meditation, visualisering eller med et varmt bad
  • Søg støtte hos familie og venner

Læs alt om behandling af smerter:

Smertebehandling


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning