Gå til sygdomsliste

Genterapi

Genterapi er en ny behandlingsmetode, der på forsøgsbasis afprøves i forbindelse med blandt andet kræft.

Genterapi er ikke en standardbehandling, man kan få tilbudt, og der skal endnu forskes meget i genterapi, før man ved nok om metodens fordele og ulemper. Nogle former for genterapi er allerede blevet testet i laboratorieforsøg, og disse afprøves nu som forsøg på visse patientgrupper.

Hvordan virker genterapi?

Genterapi virker ved, at man sætter gener ind i celler, således at cellerne kan producere proteiner, som de ikke normalt producerer. Proteinerne kan være med til at bekæmpe f.eks. en kræftsygdom.

Det er muligt at tage et gen ud fra et menneske og derefter bearbejde (klone) det i et laboratorium. Derefter sætter man det klonede eller manipulerede gen tilbage i kroppen, typisk ved at genet sættes ind i en virus, der er gjort uskadelig. Herefter sprøjtes virus, der nu bærer det klonede gen, ind i kroppen.

Genterapi og kræft

I forhold til kræft peger forskningen i retning af, at genterapi vil kunne:

  • gøre kræftceller mere følsomme over for kemoterapi
  • få kræftceller til at gå til grunde (cellerne begår selvmord)
  • gøre det lettere for kroppens eget immunforsvar at tilintetgøre kræftceller
  • erstatte ødelagte gener med gener, der fungerer, som de skal
  • gøre normale celler mere modstandsdygtige over for kemoterapi og stråler, således at man vil kunne tåle en højere dosis

Genterapi er udelukkende eksperimentel behandling

I øjeblikket er genterapi udelukkende en eksperimentel behandling, og der går mange år, før forskerne præcis ved, hvilken rolle genterapi kan spille i bekæmpelsen af kræftsygdomme.

Ifølge hjemmesiden clinicaltrals.gov er der mange igangværende videnskabelige studier i genterapi. Nogle af disse studier involverer kræftsygdomme som hjernesvulster, brystkræft, prostatakræft og lymfomer, men der er også fokus på genterapi i forbindelse med mange andre sygdomme.

Læs mere:

Eksperimentel behandling

Behandling i udlandet

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning