Gå til sygdomsliste

Medicinsk behandling ved fantomsmerter

Fantomsmerter er smerter fra en legemsdel, man har mistet. Behandlingen er typisk en blanding af opioid (morfin), antidepressiv medicin og epilepsimedicin.

Smerter, der føles, som om de kommer fra en legemsdel, man har mistet, kaldes fantomsmerter. Fantomsmerter opstår oftest hos mennesker, der har fået fjernet en arm eller et ben, men kan også opstå, hvis man har fået fjernet f.eks. brystet, endetarmen, penis, øjet eller tungen.

Fantomsmerter er en speciel form for nervesmerte. Lægerne kender ikke til fuldt ud årsagerne til udviklingen af fantomsmerter, men der er tale om en form for omkodning i det centrale nervesystem.

Fantomsmerter efter amputation

Fantomsmerter kan være til stede allerede umiddelbart efter operationen, men kan også opstå uger til måneder efter operationen.

Fantomsmerter er karakteriseret ved at være stikkende, borende, strammende, dunkende, brændende eller jagende. Smerterne kan påvirkes af tryk eller stress, men kan typisk også svinge i smerteintensitet fra dag til dag.

Behandling af fantomsmerter

Fantomsmerter kan som alle nervesmerter være vanskelige at behandle. De behandles fuldstændig som andre typer af nervesmerter med:

  • Antidepressiv medicin, som f.eks. amitriptylin, nortriptylin eller venlafaxin
  • Epilepsimedicin: gabapentin eller pregabalin
  • Morfin og morfinlignende lægemidler (oftest i en kombinationsbehandling med antidepressiva og/eller epilepsimedicin)
  • Stimulationsbehandling, f.eks. Transkutan elektrisk nervestimulation (TENS) og akupunktur

Forebyggelse af fantomsmerter

Lægerne forsøger at forebygge udviklingen af nervesmerter, herunder fantomsmerter, ved at give en kombination af forskelligt virkende medicin allerede fra operationens start. Det kan f.eks. være morfin, epilepsimedicin og evt. lokalbedøvelse.

Læs alt om behandling af smerter:

Smertebehandling


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning