Gå til sygdomsliste

Kemoterapi

Kemoterapi er behandling med medicin, som standser cellers deling og 'angriber' kræftceller. Kemoterapi påvirker ikke kun kræftcellerne, men også kroppens normale celler. Det er denne påvirkning, der kan give bivirkninger som hårtab, kvalme og problemer med slimhinderne.

Der findes mange forskellige typer kemoterapistoffer, og de kaldes cytostatika eller cellegifte. Cytostatika angriber især de celler, der deler sig hurtigt, sådan som kræftceller gør.

Sygeplejerske gør poser med kemoterapi klar på et stativ

Det er en specialiseret sygeplejerske, der sætter kemobehandlingen op og holder øje med dig i løbet af behandlingen.

Kemoterapi kan også påvirke de raske celler og derfor opstår bivirkninger

Behandling med kemoterapi påvirker ud over kræftcellerne også kroppens normale celler, og det er denne påvirkning, der giver bivirkninger. De fleste normale celler deler sig ikke ret ofte og er mere robuste end kræftcellerne, så langt de fleste normale celler når at komme sig igen mellem kemobehandlingerne. Men de normale celler, der deler sig ofte, er mere udsatte.

Normale celler i slimhinder, hår, hud og knoglemarv fornyer sig oftere end andre celler i kroppen. Derfor bliver disse områder af kroppen især påvirket af kemoterapien. Men de fleste bivirkninger er midlertidige og forsvinder igen gradvist, når behandlingen er slut, om end nogle patienter kan få senfølger efter kemoterapi.

Kemoterapiens effekt er den samme, uanset om man får bivirkninger eller ej.

Billede fra video om kvinde i kemoterapi

Se, hvordan Charlotte får kemoterapi

Permanent centralt venekateter (CVK)

Med et permanent centralt venekateter behøver du ikke blive stukket, hver gang du skal have kemoterapi. Der findes forskellige katetre: Hickmann kateter, PICC-line kateter og Port-a-kath. Læs mere:

Permanent centralt venekateter (CVK)

Læs mere om kemoterapi og anden behandling for din sygdom


Fysisk træning under behandlingsforløbet giver energi og forbedrer livskvaliteten

Kræft kan medføre tab af muskelmasse, træthed og nedsat fysisk formåen, men fysisk træning – i forbindelse med behandlingen – har vist sig at have en positiv effekt.

Der er på nuværende tidspunkt ikke tilstrækkelig dokumentation for, hvilken effekt fysisk træning har på forløbet af en kræftsygdom eller på sandsynligheden for at blive helbredt (prognosen). Men et projekt som 'Krop & Kræft' viser, at fysisk aktivitet forbedrer konditionen, muskelstyrken og det følelsesmæssige velvære hos patienter i behandling med kemoterapi.

Krop og Kræft er et behandlingstilbud til kræftpatienter over 18 år, der får kemoterapi.

Tilbuddet består af konditions- og styrketræning, kropsbevidsthedstræning, afspænding og massage. Krop og Kræft er et samarbejde mellem Rigshospitalet, Kræftens Bekæmpelse og andre hospitaler, tilbuddet findes i Aalborg, Aarhus, Herning, Vejle, Esbjerg, Odense og København. Spørg personalet på hospitalet, hvis du er interesseret.

Fortæl det til lægen, hvis du tager naturlægemidler og kosttilskud

Vær forsigtig med at tage kosttilskud eller naturlægemidler samtidig med, at du får behandling for en kræft. Naturlægemidler og kosttilskud kan nedsætte eller forstærke virkningen af selve kræftbehandlingen eller påvirke kroppen under operation. Det kaldes interaktioner. Læs mere:

Når du også får kræftbehandling

Hjemmekemoterapi – mulighed for at få kemoterapi hjemme

På nogle afdelinger rundt om på landets hospitaler kan man få tilbud om at få kemoterapi hjemme med en pumpe i stedet for at være indlagt. 

Man får en præprogrammeret kemopumpe med hjem i en taske, som man kan bære på maven eller ryggen. Pumpen giver kemoterapi i korrekt mængde og med passende tidsinterval direkte ind i en blodåre via et permanent venekateter.

Det var vidunderligt – med al respekt – ikke at blive hospitaliseret. Jeg kan øve på mine instrumenter, prøve med mine musikervenner, gå i skoven, løbe en tur eller lave mine egne livretter.

Peter, kræftpatient, har fået hjemmekemoterapi

Nemmere at have en hverdag

Fordelene ved hjemmebehandling er at man kan holde fast i en så normal hverdag som muligt under behandlingen. Det kan give øget livskvalitet, og det nedsætter også risikoen for hospitalserhvervede infektioner.

Mange oplever, at hjemmebehandlingen griber mindre ind i deres hverdagsliv, så de får mere overskud til f.eks. at være sammen med andre og generelt kan opretholde en hverdag meget nær den, de havde, før de blev syge. Nogle oplever også at have mindre kvalme.

Du føler ikke, du er spærret inde, som du er på et sygehus. Du kan være alene og i dine egne omgivelser, hvor på et sygehus der ligger du bare i din seng og prøver at få tiden til at gå. Du får også en masse tanker, når du er på sygehuset, og det gør du ikke på samme måde derhjemme.

Anja, kræftpatient, har fået hjemmekemoterapi

Et tilbud til alle med en blodkræftsygdom eller testikelkræft

Hjemmekemoterapi tilbydes alle med blodkræftsygdomme (hæmatologiske sygdomme) og testikelkræft. Der arbejdes på, at flere kan få glæde af tilbuddet.


Læs alt om kræftbehandling:

Behandling for kræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning