Gå til sygdomsliste

Stråling som årsag til kræft

Overalt omkring os findes der både naturlig og menneskeskabt stråling. Strålingen kommer blandt andet fra de elektriske apparater, vi omgiver os med i hverdagen, fra solens uv-stråler og fra radioaktiv stråling. På siderne her kan du læse om de forskellige former for stråling og om sandsynligheden for, at de er kræftfremkaldende.

Pige, der kigger på sin smartphone

Flere store undersøgelser viser, at elektromagnetiske felter fra mobiltelefoner ikke øger risikoen for at få kræft. Men der skal mere forskning til for at give et endeligt svar.

Elektromagnetiske felter og stråling

Elektromagnetiske felter og stråling findes overalt omkring os og spænder vidt: Lige fra Jordens magnetfelt og de elektriske apparater, vi omgiver os med i hverdagen, til solens uv-stråler og radioaktiv stråling. Du kan læse mere om de forskellige typer af elektromagnetiske felter og stråling her:

Elektromagnetiske felter


Ioniserende stråler (radioaktiv stråling) 

Ioniserende stråler, også kaldet radioaktiv stråling, er f.eks. røntgenstråler og kosmiske stråler fra verdensrummet. Igennem livet udsættes man kun for meget små doser ioniserende stråling, og risikoen for at få kræft af ioniserende stråler er meget lille. Læs mere:

Ioniserende stråling


Stråling fra mobiltelefoner, sendemaster og trådløse netværk

Mobiltelefoner er en af de kilder til elektromagnetisk stråling, som er mest undersøgt. Flere store undersøgelser viser, at mobiltelefoner ikke giver øget risiko for at få kræft. Der er dog behov for mere forskning for at give et endeligt svar. Der er ingen øget risiko for at udvikle kræft, fordi man bor tæt på mobilmaster, tv- og radiosendemaster - ligesom trådløse netværk (wi-fi) ikke øger risikoen. Læs mere:

Mobiltelefoni, sendemaster og trådløst netværk


Kosmisk stråling - vi beskyttes af Jordens atmosfære

Jorden rammes af radioaktive stråler fra verdensrummet (kosmisk stråling), men Jordens atmosfære beskytter os mod denne kosmiske stråling. Den kosmiske stråling bliver kraftigere, jo længere væk vi bevæger os fra Jordens overflade, og derfor kan f.eks. flypersonale have en øget risiko for at udvikle kræft. Det er der dog endnu ikke nogle undersøgelser, der har påvist. Læs mere:

Kosmisk stråling


Læs mere om mulige årsager til kræft:

Årsager til kræft (oversigt)


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft