Gå til sygdomsliste

HPV som årsag til kræft

Her kan du læse om HPV (human papillomavirus). Infektion med HPV kan føre til livmoderhalskræft og analkræft og en række andre kræftsygdomme.

Infektion med HPV er årsag til de fleste tilfælde af livmoderhalskræft og analkræft. HPV er en seksuelt overført virus, der kan medføre en kronisk infektion. I langt de fleste tilfælde forsvinder virus-infektionen dog af sig, ligesom en almindelig forkølelse gør. Man kan ikke mærke, om man er smittet med HPV.

Infektion med HPV er meget udbredt. De fleste seksuelt aktive kvinder og mænd vil blive smittet med HPV på et eller flere tispunkter i deres liv.

HPV er en samlet betegnelse for over 100 forskellige virustyper. Omkring 13 HPV-typer kan forårsage kræft og forstadier til kræft. I det danske børnevaccinationsprogram tilbydes en vaccine, der beskytter mod 7 af de kræftfremkaldende HPV-typer. Dermed beskytter vaccinen mod op til 90 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft og analkræft,og op mod 90 pct. af de tilfælde af kræft i skeden og i kvinders ydre kønsorganer, der skyldes HPV. HPV-vaccinen forventes også at beskytte mod de tilfælde af mundsvælgkræft og peniskræft, der skyldes HPV. Vaccinen beskytter desuden mod HPV 6 og 11, som kan forårsage kønsvorter (kondylomer).

Kronisk HPV-infektion kan øge risikoen for flere typer af kræft

I de fleste tilfælde forsvinder en HPV-infektion af sig selv. Nogle få HPV-infektioner bliver imidlertid kroniske og kan føre til forstadier til livmoderhalskræft og til livmoderhalskræft og analkræft. I sjældnere tilfælde kan kronisk HPV-infektion føre til vulvakræft (kræft i de ydre kvindelige kønsorganer), kræft i skeden og peniskræft samt forstadier til disse kræftformer. HPV-infektion kan også give kræft i munden, mandlerne og svælget.

Forskerne kender ikke den præcise årsag til, at HPV-infektionen hos nogle bliver kronisk, ligesom det heller ikke vides nøjagtigt, hvorfor den kroniske infektion i visse tilfælde kan føre til kræft. Man ved dog, at eksempelvis et svækket immunsystem og rygning kan øge risikoen for, at en kronisk HPV-infektion udvikler sig til kræft.

Læs mere om årsagerne til de forskellige kræftformer her: 

Kræftsygdomme

Pige får injektion ind i armen

Børn kan blive gratis vaccineret mod HPV, fra de fylder 12, til de fylder 18. Vaccinen beskytter mod en række kræftsygdomme og kønsvorter.

Mænd kan også få kræft som følge af en HPV-infektion

De fleste tilfælde af analkræft skyldes HPV-infektion, der også er årsag til en del tilfælde af mundsvælgkræft og ca. halvdelen af tilfældene af peniskræft. Læs mere om mænds risiko for at blive smittet med HPV:

HPV og mænd

HPV-vaccination kan forebygge HPV-infektion

Der findes ingen behandling for HPV-infektion, men der findes vacciner, som kan forebygge HPV-infektion. 

Gardasil®9 kom med i børnevaccinationsprogrammet i 2017. Den beskytter mod 90 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft og analkræft. Den tidligere brugte vaccine, Cervarix®, beskytter mod 70 pct. Hvilken vaccine, der bliver anvendt i vaccinationsprogrammet, bliver afgjort via et udbud.

Bliver man vaccineret, producerer man såkaldte antistoffer. Det vil sige, at man bliver immun og dermed ikke får en HPV-infektion med de nævnte HPV-typer.

HPV-vaccinen beskytter bedst, hvis den gives før seksuel debut og er derfor med i børnevaccinationsprogrammet. Vaccinen kan dog også have en effekt efter seksuel debut, da det ikke er sikkert, at man har været smittet med HPV.

Hvis man ikke har været udsat for alle de HPV-typer, vaccinen indeholder, vil man stadig opnå beskyttelse over for den/de typer, man ikke har haft.

Læs mere

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinen, bl.a. om, hvad vaccinen beskytter imod.

cancer.dk/hpv

Læs alt om årsager til kræft: 

Årsager - forsiden

 

Om kræftsygdomme

Om kræftsygdomme

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling af kræftsygdomme.

Kræftsygdomme


HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Symptomer på kræft

Mand ved tablet

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud