Gå til sygdomsliste

HPV og mænd

Infektion med HPV kan hos mænd medføre analkræft, kræft i mund og svælg, peniskræft og kønsvorter. HPV-vaccinen kan forebygge op mod 90 pct. af tilfældene af analkræft og kønsvorter og forventes desuden at beskytte mod mundsvælgkræft og peniskræft.

Hvad er HPV?

HPV er en meget almindelig virus, som smitter ved seksuel kontakt. En HPV-infektion giver ikke symptomer, og i de fleste tilfælde forsvinder infektionen af sig selv. I visse tilfælde bliver infektionen dog kronisk og kan medføre celleforandringer og siden hen kræft. Der findes ingen behandling mod HPV-infektion.

Der findes mange forskellige typer HPV, men kun omkring 13 HPV typer, især HPV-type 16 og 18, kan føre til udvikling af celleforandringer og kræft. HPV-typerne 6 og 11 er årsag til de fleste kønsvorter (kondylomer).

For mænd kan infektion med HPV, især HPV type 16, medføre analkræft, kræft i munden og svælget samt peniskræft.

Kræft i penis er en sjælden kræftform: Omkring halvdelen af de ca. 60 årlige tilfælde menes at skyldes HPV.

Analkræft omfatter kræft i endetarmsåbningen og analkanalen. Det er en relativt sjælden kræftform, men forekomsten i Danmark har været stigende de sidste årtier. Hvert år får ca. 50 mænd diagnosen analkræft. Cirka 90 pct. af tilfældene skyldes HPV.  

En stor del af kræft i mundsvælget, herunder især i mandlerne, er forårsaget af HPV. Hyppigheden af kræft i mundsvælg og mandler er steget kraftigt de sidste årtier, og mænd rammes oftere end kvinder af disse kræftformer. En anden hyppig årsag til kræft i mundsvælget er et længevarende forbrug af alkohol og tobak.

Mænd og effekten af HPV-vaccine

Det er dokumenteret, at HPV-vaccinen forebygger forstadier til analkræft samt kønsvorter hos mænd. Der er desuden bred enighed blandt læger og forskere om, at HPV-vaccination kan forebygge kræft i mundsvælget og peniskræft.

HPV vaccinationen er forebyggende og skal derfor helst gives før seksuel debut. Unge seksuelt aktive mænd kan dog vælge at blive vaccineret, da det ikke er sikkert, at de er smittet med HPV. Vaccinationen beskytter mod flere HPV-typer, og selvom man er blevet smittet med nogle af typerne, vil man stadig kunne opnå beskyttelse mod de andre. Forskning har desuden vist, at kvinder, der har haft f.eks. en HPV 16-infektion, før de blev vaccineret, efter vaccinationen er bedre beskyttet mod en eventuel ny infektion med HPV 16.

HPV-vaccinen er gratis for drenge, fra de fylder 12 år, til de fylder 18. Per 1. juli 2019 blev HPV-vaccinen gratis for drenge født 1. juli 2007 og derefter. Dvs. at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få vaccinen gratis.

Kan HPV vaccination reducere risikoen for HPV-relateret kræft hos mænd?

HPV-vaccinerne beskytter mod forstadier til analkræft hos både mænd og kvinder. Meget tyder på, at vaccinerne også kan beskytte mod HPV-relateret peniskræft og kræft i mund og svælg. Læs mere om HPV-vaccination hos mænd:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

HPV overføres ved seksuel kontakt

HPV-virus kan sidde på hud og slimhinder omkring penis, pung, kønslæber, skeden, livmoderhals, mellemkødet, endetarmsåbningen, analkanalen samt i munden og i svælget. Virus overføres ikke kun ved samleje, men også ved andre former for seksuel kontakt.

HPV-infektion kan ikke behandles

Man kan ikke behandle en HPV-infektion, men man kan lade sig vaccinere, så man ikke bliver smittet med de typer, som vaccinen beskytter imod. Vaccinen er mest effektiv, hvis den gives før seksuel debut.

Er det muligt selv at holde øje eller at blive kontrolleret for kræft, hvis man er smittet med HPV?

Du kan ikke vide,om du har en HPV infektion, for den giver ikke symptomer og forsvinder i langt de fleste tilfælde af sig selv. 

Det er vigtigt at være opmærksom på tidlige symptomer på kræft, så en evt. kræftsygdom bliver opdaget så hurtigt som muligt. Læs mere om symptomer på kræft:

Symptomer på kræft

Læs om HPV-vaccinen og livmoderhalskræft

Læs mere om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger:

www.cancer.dk/hpv

 

Om kræftsygdomme

Nærbillede af celler

Viden om symptomer, undersøgelse og behandling ved de forskellige kræftsygdomme:

Kræftsygdomme


Symptomer på kræft

Har du mistanke om, at du har kræft, skal du kontakte til din læge.

Symptomer


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud