Gå til sygdomsliste

Vitaminer og kræft

Vitaminer er en gruppe af meget forskellige næringsstoffer, som er vigtige for at kroppen fungerer bedst muligt. Vi får de nødvendige vitaminer gennem vores kost og kan selv danne D-vitamin via solens stråler på huden. For langt de fleste af os er en varieret kost den bedste måde at få vitaminer på.

Hænder skærer grøntsager ud på et bord, hvor der også ligger laks i et fad

Almindelig, sund mad dækker vores behov for vitaminer - når vi spiser nok og varieret.

Hvad er vitaminer?

Vitaminer er en gruppe af 13 forskellige stoffer, som alle er livsnødvendige for os. De opdeles generelt i ”vandopløselige” vitaminer (de 8 B-vitaminer samt C-vitamin) og ”fedtopløselige” vitaminer (vitamin A, D, E og K).

Vitaminerne findes alle i vores kost, derudover kan vi selv danne D-vitamin (via solstråling på huden) og K-vitamin (ved hjælp af bakterier, der naturligt findes i tarmen).

Vitaminer er vigtige for kroppens funktioner – herunder at forbygge kræft

I 1960’erne fandt forskere en øget forekomst af kræft blandt dårligt ernærede folkeslag, f.eks. den fattige landbefolkning i dele af Kina. Den fattige landbefolkning spiste en ensidig kost, baseret på ris og med meget få grøntsager, frugt og kød. Denne kost er netop kendetegnet ved at være meget fattig på vitaminer.

Efterfølgende har forskere vist, at tilskud med vitaminer til netop de dårligt ernærede kinesere nedsatte risikoen for, at de fik kræft, ganske betragteligt. Der er ingen tvivl om, at vitaminer spiller en central rolle for at opretholde kroppens funktioner, herunder evnen til at forebygge kræft.

Om mangel på vitaminer øger risikoen for kræft i Danmark og andre velstående lande er et emne, der diskuteres. Der findes helt sikkert personer der spiser så dårligt og ensidigt, at de risikerer at komme i underskud i forhold til et eller flere vitaminer. Men for det store flertal af os er egentlig vitaminmangel ikke et problem, og hvis man sammensætter sin kost på en måde der blot tilnærmelsesvis ligner de officielle kostanbefalinger, er man dækket fuldt ind.

Der er dog stadig diskussioner om, hvorvidt vitaminer i større doser, end hvad der normalt findes i vores kost, kan have betydning i forhold til at forebygge kræft. Her er teorier og viden tæt knyttet til det enkelte vitamin.

Hvis du ikke spiser så meget

Når du er i behandling for kræft, kan du i perioder eller over længere tid opleve at have mindre appetit. Hvis du derfor spiser meget lidt eller meget ensidigt, kan det være en god idé at spise en almindelig daglig multivitaminpille.

Vitaminer til kræftpatienter

Vitaminer er også nødvendige for kræftpatienter. Hvis du har kræft, bør du derfor - akkurat som alle andre - tilstræbe at spise en kost, der er rig på grøntsager, frugt og fuldkornsprodukter - og dermed på vitaminer.

Hvis du oplever dårlig appetit eller fysiske gener under eller efter kræftbehandlingen, kan det blive et problem at spise nok.

Har du dårlig appetit under kræftbehandlingen, er det oftest vigtigt at få nok energi - og særligt at spise mere protein og fedt (i form af kød og fede mejeriprodukter) frem for grøntsager og fuldkornsprodukter. I denne situation bør du som kræftpatient være opmærksom på, at den ændrede kost ofte vil resultere i et lavere indtag af en række vitaminer. Her kan en almindelig multivitaminpille modvirke vitaminmangel.

Opskrifter, der er gode for dig, der måske har dårlig appetit:

Opskrifter

Behov for vitaminer som kosttilskud?

Langt de fleste, som bor i Danmark, har ikke behov for tilskud af hverken vitaminer eller mineraler. Der er dog nogle få undtagelser, hvor særlige grupper kan have glæde af et vitamin- eller mineraltilskud. Ifølge Fødevarestyrelsen gælder det:

  • Mennesker, der spiser meget lidt eller meget ensidigt. Det kan være ældre eller syge mennesker. Det kan således også gælde for kræftpatienter, der enten pga. sygdomme eller behandlingen ikke har så meget appetit
  • Kvinder i den fødedygtige alder, der har jernmangel på grund af kraftige menstruationer, kan have behov for et tilskud af jern
  • Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten anbefales tilskud af folsyre
  • Børn og voksne med mørk glød eller som er tilslørede, og som derfor ikke får sollys på huden, anbefales et tilskud af vitamin D
  • Voksne og børn (over 4 år) anbefales et tilskud med D-vitamin fra oktober til april
  • Spædbørn anbefales et tilskud af jern efter aftale med læge eller sundhedsplejerske

Læs mere om de enkelte vitaminer i relation til kræft og forebyggelse:

A-vitamin og kræft

C-vitamin og kræft

D-vitamin og kræft

E-vitamin og kræft


Læs alt om kost og kræft:

Kost til kræftpatienter - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning