Gå til sygdomsliste

E-vitamin og kræft

Vores behov for E-vitamin dækkes af en varieret kost rig på grøntsager, frugt og fuldkorn, og kroppen regulerer selv blodets indhold af E-vitamin. Forskning viser, at E-vitamin som kosttilskud ikke forebygger kræft.

E-vitamin og kræft

Vores krop danner ikke selv E-vitamin, vi får vitaminet ved at spise nødder, fuldkornsprodukter og grøntsager.

E-vitamin er en fællesbetegnelse for otte fedtopløselige stoffer (tokoferoler og tokotrienoler), der især findes i planter og planteolier. De bedste kilder til E-vitamin er planteolier og plantemargarine, nødder, frø og æggeblomme.

Den type E-vitamin, der findes i kosttilskud, er oftest syntetisk fremstillet og har en lidt anderledes kemisk struktur. E-vitaminer er antioxidanter.

Behov, mangel og overdosering

I modsætning til de øvrige fedtopløselige vitaminer oplagres E-vitamin ikke i leveren. Alligevel er kroppens E-vitamin status meget velreguleret, og kroppen kan tilsyneladende klare sig i årevis uden at få tilført E-vitamin. Direkte mangel på E-vitamin ses stort set aldrig.

Kroppens egen regulering af blodets indhold af E-vitamin betyder også, at forgiftningssymptomer ved overdosering er meget sjældne.

Det anbefalede daglige indtag af E-vitamin er 8 milligram (mg) per dag for kvinder og milligram (mg) per dag for mænd.

E-vitamin forebygger ikke kræft

Som mange andre stoffer med antioxidative virkninger har E-vitamin været i fokus for mulige kræftforebyggende effekter. Forløbet af forskningen i E-vitamin ligner det, vi har set for andre antioxidanter. Laboratorieforsøg, hvor forskere har undersøgt celler og lavet dyreforsøg, har peget på, at E-vitamin har egenskaber, der kan virke kræftforebyggende. E-vitamin kan teoretisk set hindre kræft i at opstå, ligesom man har set at E-vitamin kan få kræftceller til at begå selvmord (apoptose).

Forskningsstudier lavet med mennesker har vist, at personer, der spiser få E-vitaminholdige fødevarer og/eller har lave blodniveauer af E-vitamin, har en højere risiko for at udvikle kræft. Forskerne har været særligt interesserede i prostatakræft.

På den baggrund er der lavet flere store forskningsforsøg, de fleste har ikke fundet nogen sammenhæng. Men i et amerikansk studie, hvor hele 35.000 amerikanske mænd fik enten højdosis E-vitamin, selen eller placebo (snydebehandling) i mellem 7 og 12 år, fandt forskerne en 17 pct. øget risiko for prostatakræft blandt de mænd, der fik tilskud med E-vitamin.

Den biologiske forklaring bag den øgede risiko ved høje doser E-vitamin kendes ikke i detaljer, men dyreforsøg og celleforsøg har peget på, at store mængder E-vitamin muligvis kan mindske effekten af det protein der hedder p53. P53 er et af kroppens vigtigste forsvarsværker mod kræft.

Baseret på den viden, vi har i dag, er der således ikke baggrund for at anbefale kosttilskud med E-vitamin. Til gengæld er der bekymring for, at høje indtag af kosttilskud med E-vitamin kan give en øget kræftrisiko.

E-vitamin til kræftpatienter

Der er ikke noget der tyder på, at kræftpatienter har gavn af tilskud med E-vitamin, og bekymringen for, at store mængder E-vitamin mindsker effekten af proteinet p53 og derved nedsætter kroppens eget kræftforsvar, gælder også for kræftpatienter.

Kræftpatienters behov for E-vitamin er sandsynligvis det samme som hos raske mennesker, og der gælder de samme anbefalinger for alle. Hvis man som kræftpatient problemer med at spise en varieret kost, pga. f.eks. kvalme eller synkebesvær, kan man få dækket sit behov via en almindelig multivitamin-/mineralpille.

Opskrifter på varieret kost - også ved spiseproblemer:

Opskrifter

E-vitamin kan give komplikationer ved operation

Vær opmærksom på, at høje doser E-vitamin som kosttilskud kan have en række bivirkninger, som f.eks. forlænget blødningstid, hvilket blandt andet kan give komplikationer i forbindelse med operation. Læs mere:

Naturlægemidler og kosttilskud samtidig med operation


Læs alt om kost og kræft:

Kost til kræftpatienter - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning