Gå til sygdomsliste

Hvidløg og kræft

Hvidløg har i årtusinder været brugt som krydderi og naturlægemiddel. Det er sundt at spise hvidløg i almindelige mængder i maden, men i større mængde kan hvidløg bl.a. påvirke effekten af kemoterapi. Hvidløg beskytter ikke mod kræft.

Hvidløg

Hvidløg i maden er sundt, men kosttilskud med hvidløg beskytter ikke mod kræft.

Hvad er hvidløg?

Hvidløg (Allium sativum) tilhører løgfamilien, som også består af løg, skalotteløg, purløg og porrer.

Hvidløg er ikke bare et af verdens ældste krydderrier, men også et meget brugt lægemiddel, som i årtusinder har været anvendt mod en lang række sygdomme. Særligt har der været fokus på, at hvidløg måske kan virke kolesterolsænkende og blodfortyndende og derved, muligvis, kan mindske risikoen for blodpropper.

Hvidløg som naturlægemiddel og kosttilskud sælges som kapsler, tabletter og i flydende form.

Hvidløg i forhold til kræft

Hvidløg indeholder det svovlholdige stof alliin. Når hvidløg snittes eller knuses, bliver alliin omdannet til allicin og en række andre stoffer, der for det meste indeholder svovl. De foreslåede kræftforebyggende og kræfthæmmende egenskaber af hvidløg tilskrives disse svovlholdige stoffer

Det er foreslået, at hvidløg kan påvirke udviklingen af kræft på mange forskellige måder, bl.a. ved at virke som antioxidant, øge programmeret celledød (apoptose), mindske den dannelse af blodkar som kræfttumoren behøver for at kunne vokse, påvirke kroppens håndtering af kræftfremkaldende stoffer – særligt i forhold til cytochrome P450 - og mindske celledeling. Fælles for alle disse foreslåede mekanismer er, at de er undersøgt i celle- eller dyreforsøg.

Dokumentation for virkninger af hvidløg hos kræftpatienter

Der findes enkelte studier af effekten af hvidløg hos personer i høj risiko for at udvikle mave- eller tarmkræft. Studierne stammer fra Japan og Kina, og de største studier (der undersøger mavekræft) er lavet med patienter, der er inficeret med bakterien Helicobacter pylori. Studierne viser generelt ikke en beskyttende effekt af hvidløg. 

Hvidløg i store mængder kan påvirke kræftbehandlingen

Den vigtigste bekymring for hvidløg til kræftpatienter handler om, at hvidløg – i større mængder - kan virke blodfortyndende. Man bør derfor stoppe med at spise hvidlæg i større mængder eller tage kosttilskud indeholdende hvidløg mindst 7 dage før en operation.

Hvidløg påvirker også kroppens enzymsystemer (særligt cytochrome P450), der har betydning for optagelse og udskillelse af lægemidler, herunder kemoterapi. Hvidløg kan derfor medføre mindsket eller øget effekt af kemoterapi. 

Hvidløg kan også påvirke effekten af anden medicin

Derudover påvirker hvidløg sandsynligvis effekten af flere typer medicin, der bruges til behandling af type 2 diabetes (f.eks. insulin), hjertesygdom (f.eks. Warfarin) og HIV (f.eks. Fortovase og Invirase). Man skal derfor være opmærksom, hvis man er i behandling for en af disse sygdomme. 

Tal med din læge

Hvidløg kan have indvirkning på den kræftbehandling, du får på hospitalet, og derfor er det vigtigt at tale med lægen, hvis du tager hvidløg som kosttilskud eller naturlægemiddel.

Har hvidløg en kræftforebyggende effekt?

Mange forskningsstudier har undersøgt en mulig forebyggende effekt af hvidløg i forhold til særligt mavekræft og tarmkræft. Nogle af disse studier peger på, at personer, der spiser hvidløg i deres mad, har en mindre risiko for at udvikle de to typer kræft, mens andre studier ikke har fundet en sammenhæng.

Det overordnede billede er, at hvidløg må betragtes som en sund grønsag - måske endda lidt mere sund end de fleste andre grøntsager. Man kan derfor med fordel vælge at lade hvidløg indgå i sin kost, hvis man kan lide smagen.

Der er dog ikke forskning, der understøtter, at det skulle være gavnligt at spise hvidløg i meget store mængder eller at tage kosttilskud baseret på hvidløg.

Bivirkninger ved hvidløg

Der er ingen problemer ved at indtage hvidløg i almindelige mængder i maden. Ved større mængder hvidløg er der beretninger om hovedpine, halsbrand, diarré, kvalme og opkast.

Læs mere om hvidløg og kræft:

Memorial Sloan-Kettering Cancer Center - Garlic  
Amerikansk kræftforskningscenter, som skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling. 

Nafkam.no - Hvitløk
Norsk, statslig hjemmeside om alternativ behandling.

Læs også:

Kost til kræftpatienter

Kosttilskud og naturlægemidler (oversigt)

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning