Gå til sygdomsliste

Antioxidanter og kræft

At spise varieret kost er den bedste måde at få antioxidanter på - uanset om du ønsker at forebygge kræft eller har kræft. Forskning tyder på, at høje doser antioxidanter fra kosttilskud kan påvirke effekten af kemoterapi og stråler, vær derfor varsom med at tage kosttilskud, hvis du er i behandling for kræft.

For at forstå antioxidanternes funktion i kroppen, må vi starte ved cellerne.

Kroppen består af mange millioner celler, som hele tiden producerer energi for bl.a. at kunne dele sig, vokse og vedligeholde livsvigtige funktioner i kroppen. Det kan f.eks. være at hele sår, danne blod eller erstatte ældre og defekte celler i kroppen.

Frie radikaler (som også kaldes oxidanter) er stoffer, der dannes i kroppens stofskifteprocesser, og som ved ubalance kan give skader på cellernes arvemateriale (DNA). Dette kan i sidste ende øge risikoen for, at vi udvikler kræft.

Kroppens vigtige balance mellem oxidanter (frie radikaler) og antioxidanter

Her kommer antioxidanternes funktion ind. Antioxidanter kan binde sig til oxidanterne i kroppen og dermed neutralisere deres mulige skadelige virkning.

Antioxidanter er stoffer, som:

  • Kroppen selv producerer og/eller
  • Vi får gennem kosten

Frugt og grøntsager indeholder mange antioxidanter. Også nødder og fuldkornsprodukter er gode kilder til antioxidanter. En varieret kost vil for langt de fleste skabe balance imellem oxidanter og antioxidanter i kroppen.

For mange antioxidanter kan skade

Sygdom belaster cellerne. Når man har kræft, danner kroppen sandsynligvis mange flere oxidanter end normalt.

Derfor kunne man oplagt tro, at kroppens behov for antioxidanter stiger, og at man kan have brug for at tage et kosttilskud med høje doser antioxidanter. Men det er ikke helt ukompliceret, når man har kræft.

Forskning tyder på, at hvis kroppen har flere antioxidanter, end den umiddelbart kan bruge, kan det være lige så skadende som for mange oxidanter.

For mange antioxidanter kan muligvis hæmme celledød - det vil sige, at de beskytter cellerne mod at blive ødelagt. Det gælder også for kræftceller.

Hvis antioxidanter er med til at 'beskytte kræftcellerne', kan det betyde, at kræftcellerne har nemmere ved at overleve kræftbehandlingen. Det kan have alvorlige konsekvenser for kræftsygdommens udvikling.

Forskning viser, at antioxidanter kan modvirke effekten af kræftbehandlingen

Et nyt tysk forskningsprojekt har undersøgt effekten af antioxidanter hos kvinder med brystkræft. Resultaterne fra undersøgelsen viser, at de kvinder, der brugte kosttilskud i form af antioxidanter, samtidig med at de var i behandling med enten stråler eller kemoterapi, havde dårligere chancer for at overleve kræftsygdommen.

Studiet her har kun undersøgt kvinder med brystkræft, og det er vigtigt at få mere viden om samspillet mellem antioxidanter og kemo-/stråleterapi ved behandling af andre kræftformer.

Læs mere om antioxidanters indvirkning på kemoterapi og strålebehandling:

Naturlægemidler samtidig med kemoterapi og anti-hormonbehandling

Alternativ behandling samtidig med strålebehandling

Tal med din læge

Kosttilskud med antioxidanter kan påvirke effekten af din kræftbehandling. Vær derfor varsom med at tage kosttilskud, hvis du har kræft og tal med din læge om, hvad du skal være opmærksom på i netop din situation.

Spis varieret - bedre end kosttilskud

Der er ingen officielle anbefalinger om, hvornår eller hvorvidt det overhovedet er hensigtsmæssigt at tage ekstra antioxidanter i form af kosttilskud.

På verdensplan foregår der betydelig forskning i antioxidanters virkninger på bl.a. kræft. De fleste af forskningsprojekterne undersøger, om man kan forebygge kræft. Færre undersøgelser beskæftiger sig med, hvilken virkning antioxidanterne har, når man allerede har fået kræft.

Som udgangspunkt er det en god idé at være forsigtig med at tage kosttilskud, hvis man har kræft. Den bedste anbefaling er at spise en varieret kost rig på frisk frugt, grønt og fuldkorn.

Gode kilder til antioxidanter

Vitamin E Planteolier, nødder, soyabønner og fuldkornsprodukter
Vitamin C Grøntsager og frugt - f.eks. citrusfrugter, broccoli og tomater
Betakaroten og andre karotenoider Grøntsager og frugt - f.eks. gulerødder, tørrede abrikoser og spinat
Plantefenoler Grøn te, vin og olivenolie
Selen Fisk, skaldyr og kød

Læs mere om enkelte typer antioxidanter:

C-vitamin

E-vitamin

Selen

Q10


Læs om flere naturlægemidler og kosttilskud i relation til kræft:

Naturlægemidler og kosttilskud

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning