Gå til sygdomsliste

Hudpleje ved lymfødem

Hudpleje er en vigtig del af behandlingen, da lymfødem gør huden tør og uelastisk og mere udsat for infektioner, der kan forværre lymfødemet.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på at anvende vandbaseret hudpleje for at undgå udtørring og revner i huden, så du nedsætter risikoen for infektioner i huden. Du kan anvende fugtighedslotion, -creme eller -salve. Generelt er salve det mest fugtighedsbevarende, dernæst creme og lotion.  

Får du infektioner eller sår, kan det være nødvendigt at blive behandlet af læge eller sårsygeplejerske. Det er vigtigt at infektioner ikke udvikler sig, så du måske skal indlægges og have langtidsbehandling med antibiotika.  

Det er vigtigt med god hygiejne og omhyggelig hudpleje:
  • Vask huden dagligt med pH-neutral sæbe, der ikke virker affedtende
  • Tør huden omhyggeligt – alle eventuelle hudfolder skal være rene og tørre
  • Hold øje med sår og insektbid af hensyn til risikoen for infektion
  • Smør huden ind med lotion (pH 5,5) om morgenen – helst vegetabilsk baseret. Lad huden tørre inden strømpen tages på
  • Undgå parfume og creme med petrolatum eller mineralske olier
  • Anvend ikke creme eller salve med olie, da olien kan ødelægge gummiet i kompressionsstrømpen
  • Ved kraftig kulde- og varmepåvirkning af huden (f.eks. sauna og varme karbade) er det særligt vigtigt at huske at tage strømpen på bagefter. Der er intet i vejen for, at man beholder strømpen på ved badning eller sauna. Ved badning i saltvand kan man bruse saltet af strømpen bagefter
  • Beskyt hænderne med arbejdshandsker – især ved havearbejde
  • Pas på solens stråler – dog ikke problem hvis man har strømpen på
  • Undgå solcreme på huden med lymfødem
  • Søg hurtigt hjælp ved rødme, hævelse og feber

Hvad gør man når man vil bade ved stranden? 

Mange bader med strømpen på, og andre tager den af under badet og på igen bagefter. For nogle fungerer det at være uden strømpen, mens man er på stranden, og tage den på igen, når man går hjem. Ofte ved man selv, hvor længe man kan være uden strømpe, før man hæver op.  

Er der sammenhæng mellem brug af sauna og udviklingen af lymfødem? 

Der findes ingen beviser for, at brug af sauna kan medføre lymfødem eller kan forværre et eksisterende lymfødem. For at afgøre dette endeligt kræves der yderligere forskning.

De få studier, der har undersøgt effekten af varme på lymfødem tyder imidlertid snarere på, at varme har en positiv frem for en negativ effekt på lymfødem.

Erfaringer fra svenske lymfødempatienter tyder på, at der ikke er grund til at fraråde sauna, hvis man får det godt af det. I Sverige beholder lymfødempatienterne kompressionsstrømpen på i saunaen og tager bagefter koldt bad/brusebad. På denne måde køles armen og strømpen hurtigt af igen. Hvis man ikke vil have strømpen på i saunaen, kan man tage den af imens og tage den på igen umiddelbart bagefter, da man ikke er i sauna i længere tid.  

Sådan kan du undgå sår og rifter:

  • Brug en elektrisk barbermaskine frem for skarpe barberblade, hvis du barberer dig i armhulen
  • Brug handsker ved køkken- og havearbejde
  • Klip dine negle korte for at undgå nedgroede negle. Gå eventuelt til en fodterapeut, hvis du har brug for hjælp til fodpleje
  • Beskyt dig mod insektbid og pas på hunde og katte, der kan kradse eller bide dig
  • Får du et sår, så rens det grundigt med vand og sæbe
  • Undgå tøj, sko, ure og ringe, der strammer

Betændelse forværrer lymfødem og bør behandles straks 

Ved ubehandlet lymfødem bliver din huds modstandskraft svækket og dermed mere modtagelig for infektioner – oftest i form af betændelse med bakterier (kaldet 'rosen' eller 'erysipelas') eller svamp. Ved symptomer på rosen bør du straks starte antibiotika-kuren og søge læge. 

Ben med roseninfektion

Roseninfektion. Billedet er venligst udlånt af: 'Best Practice for the Management of Lymphoedema. International consensus'. London: MEP Ltd, 2006. Wounds International.

En infektion ødelægger flere lymfekar, hvilket hæmmer lymfens tilbageløb yderligere, hvilket igen øger risikoen for infektion.

Behandlingen er antibiotika i mindst 14 dage og i op til to måneder.  

Hvis du har haft betændelse én gang, er der stor risiko for flere infektioner. Du anbefales derfor, at du altid har antibiotikatabletter til fjorten dage med dig, hvis du skal ud at rejse.

Forebyggende antibiotika  

Hvis du har haft to eller flere tilfælde af rosen om året, kan du få forebyggende antibiotikabehandling, som kan stoppes efter to år uden infektioner.

Hvis du imidlertid får rosen igen, kan du få forebyggende antibiotikabehandling resten af livet.  
  


Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.