Gå til sygdomsliste

Motion og træning ved lymfødem

Hvis du kan, er det en fordel at bevare dit normale aktivitetsniveau i hverdagen trods lymfødemet. Forskning tyder på, at motion og træning hverken udløser eller forværrer lymfødem i armen.

Ved at leve et aktivt liv med gode motionsvaner, kan man forsøge at opnå samme bevægelighed og kraft som før operationen. Husk, at mange dagligdags gøremål også kan gøre det ud for fysisk aktivitet.  

Desuden øger fysisk træning din muskelstyrke, kondition, bevægelighed og dit almene velbefindende.  

Overvægt belaster lymfesystemet og forværrer symptomerne på lymfødem

Hvis du er overvægtig, bør du bestræbe dig på at tabe dig til din BMI er mindre end 25. Er dit BMI over 30, bør du søge hjælp til at få lagt en diæt. Du kan rådføre dig med din læge eller en diætist om en slankekur.

Træning under kemoterapi øger ikke risiko for lymfødem  

To studier har vist, at kvinder med brystkræft, som trænede mens de fik kemoterapi, ingen øget risiko havde for at udvikle lymfødem.  

Træning efter behandling for brystkræft øger ikke risiko for lymfødem

Ny forskning tyder på, at træning af overkroppen (aerobic og/eller styrketræning), hverken medvirker til at udløse lymfødem eller til at forværre et eksisterende lymfødem. Dette gælder for kvinder, som er opereret for brystkræft, og som har fået kemoterapi og strålebehandling. De fleste kvinder i disse undersøgelser havde både fået fjernet lymfeknuder i armhulen og fået foretaget sentinel node biopsi.  
  
En stor amerikansk undersøgelse har vist, at langsomt gradvist opbygget styrketræning udført med kompressionsstrømpe på faktisk kan beskytte mod forværring af lymfødemet og mindske symptomerne hos kvinder med lymfødem efter brystkræft.  

Forsigtig træning ved lymfødem i benene  

Forskere ved endnu ikke, om patienter med lymfødem i benene (f.eks. efter kræft i underlivet) kan tåle træning på samme måde som ved lymfødem i armene. Det anbefales at starte og fortsætte træning forsigtigt, hvis man har fået fjernet og/eller strålebehandlet lymfeknuder i lysken.  

Gode råd om træning, hvis du har lymfødem eller har risiko for at udvikle lymfødem:
  • Vedligehold din normale fysiske formåen og bevægelighed ved hjælp af fysisk træning
  • Gåture, svømning, cykling, styrketræning og blid (low impact) aerobics anbefales
  • Læg et træningsprogram sammen med en fysioterapeut, så træningen passer til dit behov og din sygdom
  • Start med at træne med lav intensitet, der langsomt og gradvist øges
  • Varm op før træning og stræk ud og spænd af efter træning
  • Undgå de former for fysisk aktivitet, der viser sig at forværre dit lymfødem – vær opmærksom på smerter og symptomer
  • Bær kompressionsstrømpe (hvis du allerede har lymfødem) – også når du træner
  • Har du problemer med indskrænket bevægelighed eller besvær med dine led, så bliv henvist til en fysioterapeut med viden om lymfødem

Der forskes fortsat i at finde ud af, hvilke former for træning der er bedst og sikrest for lymfødempatienter, ligesom forskere vil afklare, hvor ofte man bør træne og med hvilken intensitet.

Tidligere har forskere ment, at stavgang kunne forværre armlymfødem. En enkelt undersøgelse af kortvarig stavgang hos kvinder med kompressionsstrømpe og armlymfødem på grund af brystkræft har dog ikke kunnet påvise forværring af volumen af den hævede arm.

Dvd: Træningsprogram for brystopererede

Hvis din arm og skulder ikke fungerer helt ligeså godt som før brystkræftoperationen, er det vigtigt med daglige øvelser.

Mensendiecklærerne Inge Thorholm og Gukke Brünner har lavet en håndbog og en dvd kaldet 'I gang igen' med et træningsprogram specifikt for brystopererede kvinder. Programmet giver inspiration til, hvordan du kan træne dagligt derhjemme. Kan bestilles hos:

Dansk Mensendieckforbund

Tørsleffs øvelsesprogram

Kirsten Tørsleffs øvelsesprogram for brystopererede
Fysioterapeut Kirsten Rosenlund Tørsleff har udviklet en række øvelser, der kan lette gener i arvævet efter operation for brystkræft. Metoden indeholder bl.a. behagelige hvilestillinger og udstrækningsøvelser.

Kirsten Tørsleffs øvelsesprogram for brystopererede

Se også:

Genoptræning

Overvægt belaster lymfesystemet og forværrer symptomerne på lymfødem

Hvis du er overvægtig, bør du bestræbe dig på at tabe dig til din BMI er mindre end 25.

Er dit BMI over 30, bør du søge hjælp til at få lagt en diæt. Du kan rådføre dig med din læge eller en diætist om en slankekur, da overvægt belaster lymfesystemet.

Det er vigtigt at dyrke motion, da lymfødem og overvægt forstærker hinanden.

Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.