Gå til sygdomsliste

Gode råd ved nedsat appetit og vægttab

Hvis du har nedsat appetit eller har tabt dig, er det en god idé at vælge fødevarer med et højt indhold af energi (kJ/kcal) og protein, uden at du samtidig behøver at øge mængden af den mad, du spiser.

Både kræftsygdommen i sig selv og forskellige former for behandling kan give nedsat appetit. Bekymring, angst og depression kan også påvirke lysten til at spise. Hvis din appetit er lille, kan det medføre, at din krop ikke får nok energi og næringsstoffer. Følgerne er vægttab, træthed, uoplagthed og nedsat immunforsvar. Det tærer på kroppen, især muskelvævet. Det er derfor vigtigt at spise mad, hvor du i små portioner får mange kalorier og meget protein, så du ikke taber dig yderligere og om muligt tager på igen. Du skal derfor vende de almindelige kostråd på hovedet: Spar på frugt, grønt og fiberrig mad. Spis i stedet mad med højt indhold af fedt og protein. 

Spis mad med højt indhold af energi og proteiner:

  • Tilsæt ekstra olie, smør, fløde, cremefraiche og lignende i de retter, hvor det er muligt. Erstat f.eks. helt eller delvist vand eller bouillon i supper og gryderetter med fløde eller cremefraiche 
  • Spis æg og brug pasteuriserede æggeblommer til at jævne saucer eller til at røre i kartoffelmos
  • Spis ymer, græsk yoghurt, skyr, mascarpone, cremefraiche 38 pct., piskefløde og andre fede mælkeprodukter 
  • Spis fede oste
  • Spis mayonnaise, remoulade og aïoli til din mad
  • Spis avocado
  • Spis mandler, nødder og tørret frugt
  • Spis kød og fede fisk som laks, makrel, sild og hellefisk
  • Kog grød på sødmælk og spis med smørklat og sukker, eventuelt også hakkede nødder
  • Spis øllebrød med piskefløde
  • Spis chokolade og marcipan og kalorierige desserter (f.eks. flødeis, budding, fromage, frugtgrød med fløde osv.)
  • Vælg drikke, der indeholder energi, f.eks. mælk, saft, saftevand, sodavand, juice, milkshake og smoothies
  • Tilsæt energipulver til supper og drikke (snak eventuelt med din læge eller en diætist, om hvilket produkt der vil være godt for dig at bruge)
  • Du kan købe små bægre med energitæt is, dvs. flødeis, der er beriget med protein. De bestilles på nettet – søg på ’energitæt is’. Tal evt. med din læge om muligheden for at få isen på 'grøn recept'

Mens min appetit var væk, satte jeg en alarm til for at huske at spise.

Kvindelig kræftpatient

Gode råd:

  • Spis ofte, gerne 6-8 små måltider dagligt
  • Spis dét, du kan lide
  • Syrlig mad og drikke medvirker til at stimulere appetitten. Det kan f.eks. være en god idé at drikke et lille glas juice cirka 20 minutter før, du skal spise
  • Hvis du hurtigt bliver mæt, er det bedst at undgå at drikke til maden. Væske fylder meget i maven og giver en hurtig mæthedsfølelse
  • Spis på de tidspunkter af dagen, hvor du er mest veloplagt. Måske er det umiddelbart efter, at du har sovet eller hvilet
  • Lav dine yndlingsretter i en større mængde og frys mindre portioner ned til senere brug
  • Flydende retter eller retter tilberedt med rigelig sauce er ofte lettere at spise ved nedsat appetit
  • Brug din energi og tid på at spise - færdiglavet mad er ok! Bed evt. familie og venner om at lave mad til dig

Tal med en diætist

Hvis du har nedsat appetit og eller har tabt dig, er det vigtigt at tale med din læge/sygeplejerske om, hvad du kan gøre. På nogle sygehuse er der tilknyttet en diætist, som kan hjælpe. I de fleste kommuner har du mulighed for at blive henvist til en klinisk diætist. Spørg din kommune eller praktiserende læge om mulighederne.

På Sundhed.dk kan du se, hvad din kommune kan tilbyde i eller efter et kræftforløb (bl.a. kostvejledning).

Sundhedstilbud

Du kan også ringe gratis til Kræftlinjen. Hver torsdag kl. 9-13 kan du tale med en diætist, men du er velkommen til at ringe i hele Kræftlinjens åbningstid med dine spørgsmål.  

Kræftlinjen

Opskrifter på energirig mad
To røde bægre med vaniljeis

I Kræftens Bekæmpelses opskriftsamling er opskrifter mærket med en rød prik energirige. Opskrifter mærket med en lyserød prik er ikke energirige i udgangspunktet, men du kan få tips til, hvordan du kan øge energiindholdet i retten.

Se alle energirige opskrifter

Se alle opskrifter, hvor energiindholdet i retten kan øges

Pårørende kan hjælpe med at tilberede og servere

Hvis den syge har manglende appetit og taber sig, kan I sammen prøve jer frem med forskellige retter eller nye spisevaner. Måske hjælper det at servere flere små måltider i løbet af dagen.

Som pårørende er det svært at se på, at den syge taber sig og ikke har lyst til at spise, selvom du gør dit bedste for at servere god mad. Den syges behov kan ofte ændre sig. Selvom det er frustrerende, kan du støtte ved at blive ved med at prøve dig frem til mad, som den syge har lyst til og kan spise. Du hjælper også ved at respektere den syges ønsker til mad og drikke, portionsstørrelser og måltidsmønster. 

Energiberigede mad- og drikkevarer

En del kræftpatienter kan opleve perioder, hvor sygdommen eller behandlingen gør det svært at spise og synke almindelig mad. De kan få behov for ernæringspræparater som erstatning for eller som supplement til den sædvanlige mad. Eksempler på ernæringspræparater er sondemad og færdigfremstillede protein- og energirige drikke. Du kan købe nogle af de energiberigede produkter i større supermarkeder, mens andre kræver recept og skal købes på apoteket eller hos et ernæringsfirma.

Tilskud fra den offentlige sygesikring til sondemad og visse andre ernæringspræparater

Hvis lægen ordinerer en Grøn Recept, får du tilskud til køb af produkterne. Det offentlige dækker 60 pct. af ernæringspræparatets pris. De resterende 40 pct. skal du selv betale. Det er en række bestemte præparater, der ydes tilskud til. Det er oftest lægen, der ordinerer Grøn Recept i forbindelse med sygdom og svækkelse.

Du kan godt købe ernæringsdrikke uden Grøn Recept, men du får så ikke tilskud.

Bekymringer kan nedsætte appetitten

Manglende appetit kan også skyldes bekymring, angst eller depression. Her kan du læse om nogle af de reaktioner og følelser, der kan opstå når du har eller haft kræft:

Reaktioner og følelser

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af nedsat appetit og vægttab. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Pjece med kostråd og opskrifter

Download pjecen Manglende appetit og vægttab med gode råd om mad med højt indhold af kalorier og protein

Kogebog til kræftpatienter

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.