Gå til sygdomsliste

Træthed (fatigue)

Træthed, som opstår i forbindelse med kræft - også kaldet fatigue – er en almindelig bivirkning af behandlingen og en af de hyppigste senfølger efter kræft. Trætheden er anderledes end almindelig træthed, og kan ikke soves væk. Læs her, hvad du kan gøre for at lindre trætheden.

Den intense træthed, der kan opstå i forbindelse med en kræftsygdom og kræftbehandlingen er en anderledes form for træthed end den, vi alle kender. Almindelig træthed forsvinder, når kroppen har fået søvn. Kræftrelateret træthed kan ikke fjernes ved at sove.

Kræftrelateret træthed – også kaldet fatigue – er en overvældende fysisk og psykisk udmattelse, som ikke kan forklares af de aktiviteter, du laver. Selv mindre gøremål kan give en voldsom udmattelse. Det kan være vanskeligt at koncentrere sig, og det kan være svært at tænke og tale klart. Du kan også have svært ved at udføre dine gøremål i det samme tempo, som du plejer.

Trætheden kan derfor have stor indvirkning på hverdagen. Ting, du før har klaret som en naturlig del af hverdagen, som f.eks. at gå i bad eller tømme opvaskemaskinen, kan nu tappe al din energi.

Det kan have betydning for arbejdsevnen, og trætheden kan påvirke energien til at deltage i sociale aktiviteter.

Kræftrelateret træthed kan ikke soves væk, men du kan gøre forskellige ting for at lindre den.

To kvinder går tur i skoven og snakker sammen

Du kan ikke fjerne trætheden ved at presse dig selv til at kunne alt det, du plejer. Men gode rutiner som f.eks. en gåtur kan øge energien. Mange oplever, at fysisk aktivitet hjælper på trætheden.


Det kan du gøre ved træthed

Her finder du råd til, hvordan du kan lindre og gøre hverdagen med træthed lettere:

Fysisk aktivitet kan lindre trætheden

Det kan lindre trætheden og give mere energi at bevæge sig og motionere. Selv om det kan være svært, når energien er lille, er det derfor godt at bevæge dig i den udstrækning, du kan.

Om du går en tur i skoven, dyrker yoga eller noget andet er ikke afgørende. Gør dét, du kan lide og i det omfang, du kan overskue det, frem for at sætte barren for højt.

Du vil opleve at få mere energi i takt med, at du bevæger dig mere. Fysisk aktivitet giver samtidig en naturlig fysisk træthed, som giver bedre velbefindende, bedre søvn og styrker evnen til at slappe af.

Efterhånden som du får mere energi, kan du bygge mere på.

Find ud af, hvad du må og kan

Det er godt at dyrke motion, også når du har eller har haft kræft. Hvis du er i kræftbehandling, kan du tale med din behandlende læge om, hvor meget du må udfordre kroppen med fysisk aktivitet og om der er nogle ting, du skal være særligt opmærksom på.

Når du har fundet ud af, hvad du kan og må, er udfordringen at afstemme det med den energi, du har.

Læs mere om, hvordan du kan få mere bevægelse ind i hverdagen:

Fysisk aktivitet

Små, lette øvelser hjælper også

Hvis du næsten ingen kræfter har, kan du lave små, lette øvelser. Du kan hver dag gå lidt indendørs eller udendørs, alt efter hvad du har overskud og kræfter til. Du kan lave øvelser af forskellig slags med benene, stående ved en stol eller en seng. Hvis du er sengeliggende, kan gymnastik i sengen være god motion. Det kan være cykelbevægelser eller øvelser, hvor du løfter dine ben et ad gangen.

Spørg eventuelt på det sygehus, hvor du bliver eller er blevet behandlet, om en fysioterapeut kan hjælpe dig med øvelser. Du kan også tale med din læge om muligheden for at deltage i et relevant rehabiliteringstilbud.

Her finder du inspiration og øvelser til at gøre motion til en naturlig del af din hverdag:

Fysisk aktivitet: Råd og redskaber

Gode råd, hvis du lider af udtalt træthed:
  • Vær opmærksom på, hvornår du har mest energi. Er du f.eks. mest frisk om morgenen, er det på det tidspunkt, du skal gøre de ting, du synes, er vigtigst og giver dig mest glæde
  • Planlæg ikke flere aktiviteter end du kan overkomme
  • Prioriter hvad du vil bruge din energi på, så du bruger din energi på dét, der giver bedst mening for dig
  • Læg mærke til, hvad der giver dig energi og hvad der udmatter dig, så du bedre kan prioritere i hverdagen
  • Vær fysisk aktiv i det omfang du kan, og spis sundt
  • Hvis du har mulighed for det, så bed om hjælp til nogle af de daglige gøremål. Køb evt. madvarer online og få dem bragt ud
  • Brug hjælpemidler som badebænk, gribehåndtag i badet, skammel i entreen, skohorn etc. Du kan have mulighed for at få tilskud til nogle af hjælpemidlerne, læs mere:

Hjælpemidler i boligen

Billede af Julie fra videoen

Julie lever med udtalt træthed efter sin behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen. I filmen fortæller hun om en ændret hverdag præget af de 'usynlige' senfølger efter kræft. (6:36 min.)

Lysterapi

Nogle undersøgelser har vist, at lysterapi kan have effekt mod træthed hos kræftpatienter. Lysterapi foregår ved hjælp af en lyskilde, f.eks. en lysterapi-lampe uden UV-stråler. Man bruger lysterapi-lampen hver morgen ved ens eget naturlige opvågningstidspunkt, og gerne inden for de første 30 minutter efter man er vågnet.

Lampen placeres cirka en armslængdes fra dig f.eks. på et bord. Du bør ikke stirre direkte ind i lyset, men du kan lave andre aktiviteter imens, f.eks. læse avis eller spise morgenmad. Der er ingen bivirkninger ved lysterapi, men du bør ikke bruge det, hvis du tager medicin, der giver overfølsomhed over for lys.

Psykologisk behandling

For mange kan behandling hos en psykolog lindre den kræftrelaterede træthed. Det kan f.eks. være et forløb med kognitiv terapi og adfærdsterapi, hvor man arbejder med de tanke- og adfærdsmæssige aspekter af trætheden for at skabe gode vaner og strategier til at mindske den.

Tal med din egen læge, da det er muligt få tilskud til op til 12 psykologsamtaler med en henvisning fra din læge.

Mentale øvelser og afspændingsøvelser kan lindre træthed

Du kan gøre forskellige ting for at arbejde med dine tanker. Mange oplever, at mentale øvelser kan bidrage til at øge livskvaliteten under og efter et kræftforløb, og nogle studier viser, at øvelserne også kan lindre træthed. Afspændingsøvelser kan også være et redskab til at få ny energi og velvære i hverdagen, hvis du oplever kræftrelateret træthed. Læs mere og find konkret øvelser her:

Mentale redskaber

Afspænding

Alternativ behandling

Nogle har glæde af at bruge forskellige former for alternativ behandling, eksempelvis akupunktur, hypnose, healing og kosttilskud. Der er dog ikke evidens for, at alternativ behandling virker mod trætheden. Læs mere om forskellige alternative behandlingsformer:

Alternativ behandling

Sammenholdet - gratis app til at koordinere hjælp

Sammenholdet er en app, som gør det nemmere at koordinere hjælp og støtte fra familie og venner under et kræftforløb eller anden sygdom. Den kan også være en hjælp, når energien er lille på grund af kræftrelateret træthed.

Appen kan downloades gratis i App Store og Google Play:

Sammenholdet

'Jeg arbejder hver dag med at se muligheder frem for begrænsninger'
Træthed

Karsten lever med mange senfølger efter behandling af kræft i mandlerne, og bl.a. udtalt træthed har tvunget ham til at lægge sit liv om. I dag har Karsten sat nye mål for sit liv:

Læs Karstens historie

Lav aftaler med din arbejdsgiver

Alt efter hvor udtalt trætheden er, kan du måske fortsætte med at arbejde - eventuelt under særlige vilkår. For nogle er det svært eller umuligt at passe et arbejde. Andre oplever, at det giver energi og tilfredsstillelse at arbejde, måske på nedsat tid eller på særlige vilkår.

Sammen med din arbejdsgiver kan du lave specielle aftaler om:

  • Nedsat arbejdstid og flekstider afhængig af, hvornår energien er størst
  • Lettere arbejdsopgaver, hvis arbejdet er fysisk krævende
  • En fast kollega, der hjælper med dine arbejdsopgaver
  • Mulighed for at hvile dig i løbet af dagen
  • En parkeringsplads nær dit arbejde, I kan eventuelt undersøge muligheden for invalideskilt
  • Mulighed for at arbejde hjemmefra

Dine rettigheder – arbejde og pension

Det kan være en god idé at kontakte din kommune, fagforening og eventuelt dit forsikringsselskab for at høre, hvilke muligheder og rettigheder du har. Du kan også læse mere om arbejde og rettigheder her:

Arbejde og pension

Stillbillede fra video om træthed

I videoen fra Senfølgerforeningen fortæller en kvinde om, hvordan hun har oplevet trætheden, og psykolog Bobby Zachariae giver gode råd til, hvordan man sover bedre og tackler trætheden. (13:31 min)

Få overblik over din energi

Når du skal skrive dine aktiviteter ned, kan du bruge en almindelig notesbog. Du kan også bruge dette skema til dine noter:

Træthedsskema (PDF, 65KB)

Skriv dine aktiviteter ned

Hvis du skriver dine hverdagsaktiviteter ned, kan du finde ud af, hvornår du har mest energi, og om der er et mønster i din træthed.

Det kan skabe et overblik ved i en periode at skrive ned, hvad du spiser, hvornår du sover og hviler, og hvor fysisk aktiv du er. Du kan også notere, hvornår du er mest frisk, og om der er noget, der gør, at du bliver træt.

Tag dine noter med til lægen

Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan lindre trætheden. Når du skal tale med din læge eller andre om at lindre trætheden, er det en god idé at tage dine papirer med, hvor du har skrevet noter ned fra din hverdag. Det kan gøre det lettere for jer at finde ud af, hvad trætheden skyldes, og hvad man kan gøre ved den.

Skriv ned, hvad der gør dig træt

I dine notater kan du f.eks. skrive, om det er nogle specielle ting, der gør dig træt, så du må opgive at gøre det. Er det f.eks. når du skal klæde dig på? Når du skal gå? Når du skal op ad en trappe?

Du kan også notere, hvad du gør, hvis du må opgive at udføre nogle af dine gøremål i hverdagen.

Når du skal notere dine hverdagsaktiviteter, kan du stille dig disse spørgsmål:

  • Hvad spiser og drikker du – får du energi nok?
  • Hvad kan du?
  • Er der ting, du ikke kan?
  • Hvornår kommer trætheden især?
  • Hvad gør du så?
  • Hvor fysisk aktiv er du?

Overblik over søvn og hvile

Det er en god idé at skrive tidspunkterne ned, hvor du hviler dig eller sover i løbet af dagen. Det kan det give dig – og lægen – en fornemmelse af, hvordan trætheden påvirker din hverdag.

Det kan også være med til at give dig et overblik over, om søvn i løbet af dagen måske går ud over din nattesøvn.

Før jeg fik kræft, var jeg en rigtig selskabspapegøje. Nu er jeg også nødt til at hvile meget og kan ikke holde ud, at der er mange mennesker omkring mig. Jeg må melde fra til familiefester mm., for jeg har brug for ro og føler mig tryg og bedst tilpas hjemme.
Det er godt at vide, at jeg ikke er alene om det, så er jeg i det mindste ikke helt skør.

Kvinde med kræft

Søvnløshed

Selvom man lider af træthed, kan man godt føle sig søvnløs. Søvnbesvær kan skyldes for lidt søvn, for meget søvn, eller at kvaliteten af ens søvn er dårlig.

Hvis man lider af træthed, er det vigtigt at man oplever, at der er forskel på hvile og ikke hvile. Det betyder, at når du skal hvile, kan det være en god idé at lægge dig i din seng frem for at blunde i en stol. Når du er færdig med at hvile, er det en god idé at sørge for at være aktiv, som f.eks. at gå lidt rundt eller læse en bog.

Det kan være en god idé at skrive ned, hvornår du hviler dig eller sover i løbet af dagen. Det kan være med til at give dig et overblik over, om søvn i løbet af dagen måske går ud over din nattesøvn.

Læs mere om søvnløshed, og hvad du selv kan gøre for at sove bedre:

Søvnløshed


Læs om din sygdom

Kræftrelateret træthed er en generel bivirkning og senfølge af kræft og kræftbehandling. Her kan du læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder de eventuelle bivirkninger og senfølger, der knytter sig særligt til behandlingerne for de enkelte sygdomme:

Kræftsygdomme


Mere om træthed og flere redskaber

Årsager til trætheden

Træthed kan skyldes enten kræftsygdommen eller behandlingen. Ofte er der flere årsager til trætheden. Læs mere om årsager til træthed:

Årsager til træthed

Her kan du læse mere om de forskellige former for træthed og høre to tidligere kræftpatienter, der fortæller om sygdomsrelateret træthed. Portalen er udviklet af Region Midtjylland.

Livet med og efter kræft - træthed

Genoptræning efter kræftbehandling

Efter kræftbehandlingen vil du måske opleve fysiske gener – her kan genoptræning være med til at få dig tilbage i grundform. Læs mere her:

Genoptræning

Mød andre med senfølger

På Kræftens Bekæmpelses online mødested Cancerforum.dk kan du læse andres erfaringer og dele dine egne. Her er finder du blandt andet en gruppe med fokus på senfølger:

Cancerforum


Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.