Gå til sygdomsliste

Angst og depression

Det er naturligt at opleve bekymringer og angst i forbindelse med kræft. For nogle kan reaktionerne opstå, når behandlingsforløbet er afsluttet. Den psykiske belastning, en kræftsygdom medfører, kan i nogle tilfælde udløse angst eller en depression. Der er gode muligheder for at få hjælp.

Kvinde sidder på hug og kæler med en kat i solen

Mange oplever, at de følelsesmæssige reaktioner på kræftsygdommen først viser sig, når behandlingen er kommet på afstand. Du kan være glad og lettet over, at behandlingen er overstået – men det er også almindeligt ikke at være det.

Særligt i de første to år efter kræftdiagnosen, er kræftpatienter mere udsatte for at udvikle angst og depression end den øvrige befolkning. Det er naturligt at opleve bekymringer og angst i forbindelse med kræft, men vær opmærksom på, om tankerne fylder for meget.

Angst for tilbagefald

Mange oplever angst for at sygdommen vender tilbage eller spreder sig efter et kræftforløb. Angsten udløses ofte i bestemte situationer, eksempelvis ved scanninger, opfølgningssamtaler eller årsdagen for diagnosen.

Der er gode muligheder for at få hjælp og rådgivning til at håndtere bekymringer, angst og depression både under og efter kræftforløbet. Læs mere: 

Angst

Depression

Reaktioner efter kræft

Hvorfor er jeg ikke bare glad?
Angst og depression

Det spørgsmål stiller 44-årige Stine sig selv hver dag – ligesom rigtig mange andre tidligere kræftpatienter.

For selv om man har fået beskeden ’du er kræftfri’, er man ikke nødvendigvis rask.

Lyt med i vores podcastserie:

Podcast: Kræftfri, men ikke rask
 

Her kan du få hjælp:

Egen læge

Din læge kan lytte til din bekymring og hjælpe med at vurdere, om du har brug for yderligere hjælp og give dig en henvisning, f.eks. til en psykolog.

Hospitalet

Tal med personalet på den afdeling, hvor du var i behandling. Fortæl, hvad du er bekymret for. De kan give svar på de spørgsmål, du måske har om din sygdom og behandling. Tag gerne et familiemedlem eller en god ven med til samtalerne – to par ører lytter bedre end et, og så har du en at tale med bagefter.

Brug Kræftens Bekæmpelse

Du kan i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger deltage i samtalegrupper og få rådgivning og hjælp til f.eks. at håndtere angst for tilbagefald. Du er også altid velkommen til at ringe til Kræftlinjen på tlf. 80 30 10 30 

Kræftrådgivninger


Læs om bivirkninger og senfølger efter kræft:

Bivirkninger og senfølger

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.