Gå til sygdomsliste

Hårtab

Nogle former for kræftbehandling medfører hårtab, og at miste håret helt eller delvist er derfor noget, som mange i kræftbehandling må forholde sig til. For nogle fylder det ikke så meget, mens andre oplever det som én af de sværeste aspekter ved kræftsygdommen. Her her om, hvad du kan gøre, hvis du mister dit hår, skæg, øjenbryn eller øjenvipper.

Hårtab ved kræft - skaldet kvinde kigger sig i spejlet

For nogle patienter fylder hårtab ikke så meget, mens det for andre har stor betydning.

Forberedelser 

Hvis du får at vide, at der er stor risiko for at tabe håret i forbindelse med din behandling, kan du allerede inden behandlingen tænke over, hvordan du vil gribe det an, hvis det sker. 

Hvis du gerne vil have en paryk, der ligner dit naturlige hår, kan det være en god idé at gå til parykmageren, inden du starter med behandlingen, så parykmageren kan se din nuværende frisure. Sammen kan I finde den rette paryk for dig.

Det krævede overvindelse at besøge parykmageren, før mit hår faldt af. Men det er den bedste beslutning, jeg har taget. Hun kunne se mit lange hår med krøller. Sammen valgte vi én, der var tæt på mit eget hår. Jeg har fået meget ros for min paryk. Husk at få hjælp til at sætte parykken korrekt... hvis den sidder rigtigt, ser det naturligt ud.

Kvinde, 50 år, brystkræft

Det tog rigtig hårdt på mig. Måske også mere end jeg troede, det ville gøre. Men det er heldigvis ret almindeligt, at fyre er skaldede, men når man mister håret, er det som om, at man nu for alvor er syg. Jeg gik tre dage og tabte totter, og så besluttede jeg mig for, at min kæreste skulle barbere det af. Jeg havde altid kasket på, lige meget hvor jeg skulle hen.

Mand, akut lymfatisk leukæmi

Find den bedste løsning for dig

Det kan virke voldsomt, at håret falder i totter. Derfor vælger nogle selv at klippe det af, inden det begynder at falde af. Men det er ikke nødvendigt, du kan sagtens lade dit naturlige hår være, indtil det falder af. For nogle er dét den bedste løsning, mens andre ønsker selv at klippe det af.

Hvis du barberer håret helt af, er det en god idé ikke at gøre det helt ned til hårbunden, da det kan give småinfektioner i hårsækkene.

Få hjælp til at vælge paryk

Parykken udvælges og tilpasses specielt til dig og dine ønsker - uanset om du ønsker en helt ny frisure eller en paryk, der ligner dit eget hår så meget som muligt.

Besøg en parykmager, stil spørgsmål og prøv forskellige længder, farver og frisurer. Tag af sted, mens du har overskud til det. Det kan være en god ide at tage en pårørende med. 

Tilskud til paryk

Du kan få tilskud fra hospitalet til en paryk eller anden hovedbeklædning, hvis du taber håret som følge af behandlingen. Spørg på din afdeling, hvordan du skal gøre for at få tilskud. Tilskuddet dækker også parykker med længere hår og f.eks. tørklæder. Du kan læse mere om tilskudsordningen her: 

Tilskud til paryk ved hårtab efter behandling

Parykken fik jeg på 2 uger efter den første kemo. Jeg var genert de første mange gange ude på gader og stræder og på job, men det blev bedre med tiden. Var så nervøs for at vinden ville blæse det lidt op, og om det monstro blev siddende på hovedet i det hele taget. Sandheden var, at selv bekendte ikke havde bemærket, at det var snydehår.

Sara, 44 år, brystkræft

Jeg valgte at få mit lange hår klippet i en korthårsfrisure før min første kemo, sådan at det hverken for mig eller andre ville være så stor en forandring, når først korthårs-parykken skulle på. Det var faktisk rart, at mine kolleger havde "bemærket færdigt", inden jeg fik parykken. Alle havde jo kommenteret på, hvor flot jeg var med ”det korte med vilje"-hår.

Sara, 44 år, brystkræft

Bekymret for, om parykken sidder ordentligt fast

Selvom parykken har den rette størrelse, føler nogle sig bedre tilpas, hvis de gør noget ekstra for at holde den på plads. Man kan f.eks. bruge en speciel dobbeltklæbende tape, der generer hårbunden mindst muligt. Du kan teste, hvor godt den sidder fast, ved at bøje dig frem og ryste hovedet. 

I nogle situationer - f.eks. hvis du skal til lægen eller ud at købe nyt tøj - kan det være praktisk at tage noget tøj på, der ikke skal over hovedet. F.eks. en cardigan eller en skjorte. Så er der mindre risiko for, at du ved et uheld kommer til at hive parykken af.

At tegne øjenbryn og øjenvipper op

Det ændrer udseendet at tabe øjenbryn og øjenvipper. Du kan tegne øjenbrynene op med eyeliner og eventuelt bruge kunstige øjenvipper. Du kan få rådgivning hos kosmetologer eller i butikker, der sælger makeup.

På flere sygehuse i Danmark er der også gratis make-up kurser for kvinder, hvor du får råd og inspiration af make-up konsulenter. Du kan også udveksle erfaringer med andre kvinder i samme situation, f.eks. på Cancerforum.

I gruppen "Kræft og ændret udseende" på Cancerforum kan du udveksle erfaringer med andre. Du skal oprettes som bruger for at kunne læse og oprette indlæg:

Cancerforum: "Kræft og ændret udseende"

At tabe håret har ikke været så hårdt for mig. Jeg har købt en flot paryk af rigtigt hår, der minder om min egen hårfarve og frisure, så når den kommer på, føler jeg sygdommen bliver mindre synlig. Det værste har været mod slutningen af behandlingerne, hvor også mine øjenbryn og -vipper forsvandt, for så ser man virkelig syg ud, uanset hvor godt man ellers har det efter omstændighederne. De dage, hvor jeg trængte til at se lidt mere rask ud, gjorde jeg lidt ekstra ud af makeuppen.

Kvinde 51 år, livmoderhalskræft

Mine råd er at klippe/barbere håret af, før man kan begynde at hive løse hårtotter af hovedet, for det er ret hårdt psykisk. Håret, eller manglen på samme, er jo det store synlige tegn på, at man er syg, når man nu er vant til at have hår på hovedet. Dernæst: omfavn dit nyt udseende. Heldigvis er der også mange mænd (modsat kvinder), der af sig selv vælger den helt korte frisure, så omverdenen ser det ikke nødvendigvis som et sygdomstegn, men mere som en ny 'stil', man har tillagt sig. Sidst, men ikke mindst, køb en rigtig god ulden hat/hue - det er f..... koldt for ørene om efteråret og vinteren.

Mandlig kræftpatient

Alternativer til paryk

Som afveksling eller i stedet for paryk kan du også bruge kasket, hat eller tørklæde. Mange skifter mellem at gå med bart hoved og forskellige typer af hovedbeklædning alt efter, om de er ude blandt fremmede eller hjemme sammen med familie og venner. Du må prøve dig frem og finde ud af, hvordan du føler dig bedst tilpas.

Parykforretninger har ofte et udvalg af tørklæder. De vil kunne vejlede dig i, hvordan du kan sætte og binde et tørklæde på en smart måde. Se også videoguiden herunder.

Seks nemme måder at sætte et tørklæde

"Jeg har som mange andre mistet mit hår under kemobehandling – og jeg følte mig ikke tilpas med paryk eller hovedbeklædninger, som er lavet til kvinder, der taber håret. Derfor besluttede jeg mig for at bruge almindelige tørklæder, men det syntes jeg faktisk ikke var så nemt.”

Sådan fortæller Anna på 34, som under sin behandling har brugt en del tid på at finde tørklæder og måder at sætte dem på, som hun følte sig godt tilpas med. For at gøre det nemmere for andre i samme situation har hun lavet en guide til seks nemme måder at sætte tørklædet på. Se med herunder:

De første tegn på hårtab

De første tegn på hårtab kan være, at hårbunden er ekstra følsom, og at man taber flere hår end normalt, når man reder eller vasker håret. Det kan virke voldsomt, at håret falder af i store totter. I nogle tilfælde kan hårtabet ske over meget kort tid.

Har du (halv)langt hår, kan du samle håret i en elastik - også om natten - for at undgå at tabe hår på tøjet, på hovedpuden osv.

Hvis du taber håret fuldstændigt:

  • Beskyt hovedet mod kulde - f.eks. med en paryk, en hue eller et tørklæde
  • Smør hårbunden ind i uparfumeret creme eller olie, hvis den bliver tør eller klør
  • Brug altid en solcreme med høj faktor i foråret og sommeren for at beskytte hårbunden, når du går med bart hoved

Tørt og sart hår

Hvis du ikke taber håret, kan behandlingen gøre håret mere tørt og sart. Bliver det tørt og sart, kan du prøve disse ting:

  • Brug en mild shampoo uden parfume
  • Brug en blød hårbørste, hvis din hårbund er øm
  • Sov eventuelt med elastik, hårnet eller en tynd blød hue for at undgå løse hår i sengen
  • Undgå hårtørrer, da varmen udtørrer håret og kan få det til at knække
  • Undgå at farve håret eller at blive permanentet i mindst et halvt år efter endt behandling

Hvis din hårbund er meget tør, så brug olie og ikke skælshampoo.

Når håret igen begynder at gro ud

Det er meget individuelt, hvornår håret begynder at vokse ud igen. Du kan spørge på afdelingen, hvor du får behandling, hvad du kan forvente.

Når håret begynder at vokse ud igen, kan det være anderledes end før. Både farven og strukturen kan være anderledes. Det kan f.eks. også vokse hurtigere i siderne end på issen eller omvendt. Over tid plejer det at normalisere sig.

Når behandlingen er slut, og håret igen begynder at gro, er det stadig vigtigt med en skånsom pleje af håret og hårbunden. Undgå udtørring ved at bruge milde hårprodukter og shampoo uden parfume.

Hvis du vil have håret farvet eller permanentet, kan du spørge frisøren til råds om, hvornår dit hår igen kan tåle det. Frisøren kan også hjælpe med at finde skånsomme hårprodukter, der passer til dit hår. Under alle omstændigheder er det dog klogt at afprøve nye hårprodukter på en lille tot først.

Vokser håret dårligere eller slet ikke efter endt behandling?

Selvom det er sjældent, kan det ske, at håret ikke vokser ud igen efter kræftbehandling. Hvis håret stadig ikke er vokset ud cirka et år efter, din behandling er slut, kan du kontakte din egen læge, som kan undersøge, om der kan være fysiske eller psykiske årsager til det. 

Se Charlottes hår, fra hun afsluttede sit kemoforløb til nu - 4,5 måneder senere - hvor håret er kommet igen.

Se Charlottes hår, fra hun afsluttede sit kemoforløb til nu - 4,5 måneder senere - hvor håret er kommet igen.

Mit hår voksede ud med små krøller, men efterhånden som det er vokset ud, er det nu mere et hår med fald i. Jeg har løbende fået klippet siderne og nakken, og hver måned har min frisør tyndet ud i håret på toppen.

Sara, 44 år, brystkræft

Årsager til hårtab

Hårtab opstår ofte i forbindelse med kemoterapi og strålebehandling. Antihormonbehandling kan også påvirke håret. 

Hårtab ved kemoterapi 

Kemoterapi er den mest almindelige årsag til hårtab. Kemoterapi påvirker cellerne i hårrødderne. Det er dog ikke alle typer kemoterapi, der påvirker håret. Det afhænger både af typen, dosis og kombinationen af de kemoterapistoffer, der gives.

Spørg lægen, om du kan forvente at tabe håret i større eller mindre grad, hvis du skal have kemoterapi.

Hårtabet kommer som regel nogle uger efter, man er begyndt på første behandling. Hos nogle kan hårtabet komme gradvist, og hos andre kan håret falde af i løbet af få dage.

Håret kan begynde at vokse ud igen i den sidste del af behandlingsperioden. Hos andre begynder håret først at vokse nogle måneder efter endt behandling. Når håret vokser ud igen, kan farven og strukturen være anderledes end før, men det normaliserer sig ofte over tid.

Hårtab ved strålebehandling 

Strålebehandling medfører hårtab i det område på kroppen, hvor man bliver bestrålet. Hvis man f.eks. får strålebehandling i armhulen, kan man tabe håret der. Eller man kan tabe håret på et mindre område på hovedet, hvis man får strålebehandling der.

Håret vokser normalt ikke ud på det bestrålede område, når behandlingen er afsluttet. 

Hvis du skal have strålebehandling, kan du spørge din læge om, du kan forvente hårtab.

Hårtab ved antihormonbehandling 

Antihormonbehandling bruges til behandling af hormonfølsom brystkræft, og hos nogle kvinder påvirker det håret. Nogle får lettere hårtab eller mere skrøbeligt hår end før.

Behandling med såkaldte aromatasehæmmere (antihormonbehandling) kan medføre tyndere og mere tørt hår.

Nogle påvirkninger fortsætter indtil et år efter behandlingen. Spørg lægen, om du kan forvente ændringer af dit hår, hvis du skal have antihormonbehandling.

Hårtab ved immunterapi

Visse typer af interferon kan give hårtab. Håret vil ofte vokse ud igen efter endt behandling.

Donation af hår til paryk

Når man som kræftpatient mister håret, fordi man får kemoterapi, kan man få tilskud til at købe en paryk. Hårtabet er i de fleste tilfælde midlertidigt. Langt de fleste af de parykker, der anvendes til dette formål, er fremstillet i kunstfiberhår.

Det kunstfibermateriale, man bruger til disse parykker, er i dag så godt et produkt, at det kan behandles næsten, som var det ens eget hår. Og det er ofte meget svært at se forskel på kunstfiber og ægte hår.

De fleste parykker bliver fremstillet af af kunstfiberhår i Østen - typisk i Kina. Ægtehårsparykker laves fortrinsvis af indisk og kinesisk hår. På fabrikkerne i Kina bruger man sjældent europæisk hår, primært fordi der ikke findes meget europæisk hår på markedet, og det derfor er meget dyrt at købe. 

Parykker, som er fremstillet af ægte hår, er en del dyrere end kunstfiberhår. Derfor vælger mange i dag en paryk i kunstfiber. Hvis du ønsker paryk af ægte hår, kan du tale med en parykmager om det.

Kræftens Bekæmpelse tager ikke imod hår

Der er forskellige parykforretninger, der modtager afklippet hår. Håret bliver lavet om til parykker til mennesker med et sygdomsbetinget hårtab, heriblandt kræftpatienter. Du kan søge på ordet 'hårdonation' på nettet og finde parykforretninger.

Hårtab

Har du brug for professionel rådgivning, så se de forskellige muligheder her: 

Rådgivning


Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.