Gå til sygdomsliste

Stamcelletransplantation med brug af egne stamceller

Autolog stamcelletransplantation vil sige, at du transplanteret dine egne celler. Behandlingen bruges for at skåne knoglemarven ved intens kemoterapi.

Autolog stamcelletransplantation (egne stamceller) bruges til behandling af:

  • Knoglemarvskræft (myelomatose)
  • Lymfekræft (lymfom)
  • Kronisk leukæmi (kræft i blodet)
  • I sjældne tilfælde mod autoimmun-sygdomme, f.eks. sclerose

Du kan få en autolog stamcelletransplantation indtil til cirka 65-årsalderen.

Sådan forgår en transplantation ved hjælp af egne stamceller

Stamcelletransplantation ved hjælp af ens egne stamceller foregår ved, at du først får en dosis kemoterapi for at trykke knoglemarvens funktion. Derefter får du en daglig indsprøjtning i 5 dage med en vækstfaktor, der får knoglemarven til at producere ekstra mange stamceller, der så løsriver sig og føres ud i blodbanen.

Stamcellerne sorteres fra blodet og fryses ned. Stamcellerne kan ligge i fryseren i mange måneder, mens behandlingen af ens sygdom står på.

Du får den sidste og kraftigste dosis kemoterapi for at dræbe kræftcellerne, men den dræber også stamcellerne i knoglemarven. I nogle tilfælde inkluderer forbehandlingen også strålebehandling af hele kroppen.

Efter den kraftige kemoterapi får du så de optøede stamceller tilbage i blodet gennem en kanyle i armen. Når stamcellerne når ind til knoglemarven, slår de sig ned og danner kimen til en ny knoglemarv.

Læs mere:

Kemoterapi

Strålebehandling

Læs mere om stamcelletransplantation for de forskellige sygdomme


Det tager op til 16 dage, før knoglemarven fungerer igen 

I den følgende periode på 10-16 dage venter man på, at stamcellerne deler sig så meget, at de kan forsyne blodet med blodplader, røde og hvide blodceller. I denne periode har du øget risiko for at få infektioner, og derfor får du forebyggende behandling med antibiotika og blodtransfusioner. Afhængig af ens immunstatus og typen af kemoterapi er du enten indlagt i hele perioden eller går til ambulant behandling.

Når de hvide blodceller er oppe på et acceptabelt niveau, bliver du udskrevet fra hospitalet.

I de efterfølgende år går du til ambulant kontrol på hospitalet, så lægen kan sikre sig, at knoglemarven fungerer stabilt. Ved kontrolbesøgene får du taget blodprøver og taler med lægen.

Her kan du få foretaget autolog stamcelletransplantation

Stamcelletransplantationer med brug af ens egen stamceller udføres på Rigshospitalet i København, Herlev hospital, Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Børn kan få autolog stamcelletransplantation på Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital.

Der udføres cirka 200 autologe stamcelletransplantationer pr. år i Danmark.


Læs alt om stamcelletransplantation

Stamcelletransplantation - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning