Gå til sygdomsliste

Kræftbehandling kan medføre tidlig overgangsalder hos kvinder

Nogle kræftbehandlinger hæmmer produktionen af kønshormon hos kvinder. Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, går kvinder i overgangsalder.

Nogle kræftsygdomme påvirkes af kroppens hormoner, og derfor behandles kræft i nogle tilfælde direkte med antihormonbehandling. Det drejer sig hovedsageligt om brystkræft.

Antihormonbehandlingen virker enten ved at fjerne eller dæmpe kroppens hormonproduktion eller ved at hindre, at de hormoner, kroppen danner, kan virke i kroppen. Denne effekt bruges i behandlingen af brystkræft, hvor man ofte tilbyder behandling med antihormonelle stoffer efter operationen. Dette er med til at øge chancen for fuldstændig helbredelse ved brystkræft. Uden hormon til at stimulere kræftcellerne vil cellerne udvikle sig langsommere eller ligefrem gå til grunde, men kvinden risikerer også at komme i tidlig overgangsalder.

I andre tilfælde er nedsættelsen af koncentrationen af kroppens kønshormoner en bivirkning ved f.eks. strålebehandling mod underlivet eller kemoterapi. Endelig kan det skyldes, at æggestokkene på grund af kræft har måttet fjernes ved operation.

Tidlig overgangsalder kan være midlertidig.

Ved kræftbehandling af kvinder er der især øget risiko for at gå i for tidlig overgangsalder ved:
  • Operation for kræft i æggestokkene
  • Strålebehandling af livmoderhalsen
  • Strålebehandling af de ydre kvindelige kønsorganer
  • Visse typer kemoterapi - især de såkaldte alkylerende stoffer, f.eks. cyklofosfamid
  • Antihormonbehandling af brystkræft
  • Antihormonbehandling af kræft i livmoderen

    Der vil altid være individuelle variationer, så spørg din læge, hvis du har spørgsmål eller ønsker at få en konkret vurdering af et problem.

Operation med fjernelse af æggestokke før overgangsalderen

Ved kræft i æggestokkene er det som regel nødvendigt at få bortopereret begge æggestokke for at fjerne kræften. Hvis man får fjernet æggestokkene, som producerer kvindeligt kønshormon, går man i tidlig overgangsalder. Når begge æggestokke eller livmoderen er fjernet, kan man ikke længere blive gravid. Hvis man kun får fjernet den ene æggestok, kan man stadig blive gravid.

Som forebyggelse af kræft i æggestokkene, æggelederne og i brystet bliver nogle få kvinder med sygdomsdisponerende genvarianter i BRCA1- eller BRCA2-generne også opereret, hvor lægen fjerner æggestokke og æggeledere eller brystet i forebyggende øjemed.

Strålebehandling af underlivet før overgangsalderen

Strålebehandling i nærheden af underlivet hos unge kvinder, f.eks. ved kræft i livmoderhalsen, kan efter et par ugers behandling udløse overgangsalder. Overgangsalderen kan være midlertidig, eller der kan være tale om en varig tilstand med sterilitet.

Ved strålebehandling af andre organer i underlivet - f.eks. tarm, analkanal eller blære - vil lægen forsøge at afskærme æggestokke, så de ikke bliver bestrålet. Dog kan det ikke helt udelukkes, at æggestokkenes funktion nedsættes ved strålebehandling i nærheden af æggestokkene.

I nogle tilfælde kan man måneder til år efter afsluttet strålebehandling af tyktarmen opleve at gå i for tidlig overgangsalder.

Ved knoglemarvstransplantation, hvor man får store mængder kemoterapi og eventuelt bestråling af hele kroppen, går man med meget stor sandsynlighed i overgangsalder og bliver steril.

Når strålebehandling får en kvinde til at gå tidligt i overgangsalder

Menstruationen kan blive uregelmæssig eller stoppe helt, og man kan få kløe, svie og tørhed i skeden. Man kan få hormontabletter mod disse bivirkninger, men hormonerne hjælper ikke mod eventuel sterilitet. Mod tørhed i skeden kan man bruge hormonstikpiller, og ved samleje kan man anvende glidecreme. Spørg din læge, da der er visse former for kræft, hvor hormonbehandling  frarådes, f.eks. brystkræft og livmoderkræft.

Risikoen for, at en kvinde går i overgangsalder ved strålebehandling, stiger:
  • Ved stigende mængde af stråler
  • Jo ældre kvinden er
  • Hvis man får kemoterapi samtidig

Kemoterapi kan medføre midlertidig eller varig overgangsalder

Nogle former for kemoterapi kan føre til, at produktionen af kønshormon falder. Især de såkaldte alkylerende stoffer, f.eks. cyklofosfamid. Hos nogle kvinder vender æggestokkenes funktion tilbage efter kemoterapi. Der kan gå op til seks måneder. Jo yngre kvinden er, jo større er chancen for at genopnå regelmæssig menstruation og mulighed for at få børn efter kemoterapi. Selv om man får menstruation igen, er det dog ikke sikkert, at man kan blive gravid.

Antihormonbehandling af brystkræft før overgangsalderen

Antihormonbehandling af brystkræft anvendes, når kræftknuden er følsom for det kvindelige kønshormon østrogen (receptorpositiv brystkræft). Antihormonbehandlingen kan modvirke østrogens indflydelse på kræftcellernes vækst. Kvinder før overgangsalder anbefales anti-hormonbehandling med tamoxifen i 10 år. I denne periode kan menstruationen blive uregelmæssig eller stoppe helt.

Når antihormonbehandlingen stopper, kan den normale ægløsning starte igen. Dette sker som regel inden for et halvt år. Hermed er der også igen mulighed for graviditet. Dette er dog meget afhængigt af kvindens alder, når behandlingen med tamoxifen stoppes.

Hvis kvinden aldersmæssigt er tæt på naturlig overgangsalder, er det usikkert, om æggestokkenes aktivitet og normal fertilitet genopnås. 

Det er vigtigt, at man ikke bliver gravid i de 10 år, antihormonbehandling varer, da fosteret kan tage skade af behandlingen. Det kan blive et problem for kvinder nær overgangsalderen, som ønsker at blive gravide. Hvis det er tilfældet for dig, så tal med den læge, der behandler dig, om det.

Antihormonbehandling ved kræft i livmoderen med spredning

Man kan få tilbudt behandling med antiøstrogen (f.eks. aromatasehæmmeren Arimidex®), hvis man får tilbagefald, eller hvis anden behandling ikke er mulig.

Aromatasehæmmere

Hormon- og antihormonbehandling

Læs mere om antihormon-medicin til kvinder:

Anastrozol

Letrozol

Exemestan

Tamoxifen

Goserelin

Læs mere:

Symptomer på tidlig overgangsalder

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.