Gå til sygdomsliste

Kræftbehandling kan medføre testosteronmangel hos mænd

Nogle kræftbehandlinger hæmmer produktionen af kønshormon hos mænd. Når koncentrationen af kønshormon nedsættes, kan mænd få hormonelle senfølger, som minder om dem, kvinder oplever i overgangsalderen.

Mænds hormonelle senfølger minder om kvinders gener i overgangsalderen

Mænds niveau af testosteron falder normalt en anelse med alderen, men mænd får ikke en 'overgangsalder' som kvinder. Ved kræftbehandling, der sænker niveauet af testosteron pludseligt og udtalt, kan mænd få hormonelle senfølger, som ligner de gener, kvinder oplever i overgangsalderen med hedeture, nedsat seksuel lyst og nedsat energi.

Nogle kræftsygdomme påvirkes af kroppens hormoner, og derfor behandles kræft i nogle tilfælde direkte med antihormonbehandling. Det gælder især prostatakræft.

Antihormonbehandlingen, som typisk bruges i behandlingen for prostatakræft, fjerner eller dæmper kroppens hormonproduktion. Uden hormon til at stimulere kræftcellerne vil sygdommen udvikle sig langsommere, men manden risikerer også at få hormonelle senfølger.

I andre tilfælde falder koncentrationen af kroppens kønshormoner, fordi det er en bivirkning til strålebehandling, hvor testiklerne har fået en medbestråling. Endelig kan det skyldes, at testikler på grund af kræft har måttet fjernes ved operation.

Det er især følgende kræftbehandlinger, der får niveauet af testosteron til at falde:
  • Bortoperation af testiklerne ved testikelkræft 
  • Antihormonbehandling af prostatakræft og brystkræft hos mænd
  • Strålebehandling af testiklerne, direkte eller som medbestråling
  • Visse typer kemoterapi, især de såkaldte alkylerende stoffer, f.eks. cyklofosfamid
     

Der vil altid være forskelligt fra mand til mand, så spørg din læge, hvis du har spørgsmål eller ønsker at få en konkret vurdering af et problem.

Bortoperation af begge testikler ved testikelkræft

Når testiklerne fjernes ved operation, producerer mænd ikke længere det mandlige kønshormon testosteron. Behandling med mandligt kønshormon kan give både lyst og rejsningsevne tilbage.

Fjernelse af mandligt kønshormon (kastration) ved prostatakræft uden operation

Når prostatakræft ikke kan fjernes ved operation, kan man tilbydes antihormonbehandling, som kan kontrollere kræften ved at nedsætte mængden af testosteron i kroppen.

Antihormonbehandling af prostatakræft kan bestå i:

  • Bortoperation af testiklerne (kirurgisk kastration)
  • Indsprøjtning af hypofysehormon (medicinsk kastration), der nedsætter stimulationen af testiklerne til at danne testosteron
  • Medicin, der modvirker testosterons aktivitet
  • Medicin, der hindrer dannelsen af mandligt kønshormon

Hormon- og antihormonbehandling

Strålebehandling af testiklerne

Strålebehandling kan medføre nedsat produktion af det mandlige kønshormon testosteron. Dette kan ske umiddelbart efter strålebehandlingen eller senere i tilværelsen.

Kemoterapi

Nogle former for kemoterapi kan føre til, at produktionen af kønshormon falder. Især de såkaldte alkylerende stoffer, f.eks. cyklofosfamid.

Læs mere:

Symptomer på testosteronmangel hos mænd

Læs alt om bivirkninger og senfølger ved kræftsygdom og -behandling: 

Bivirkninger og senfølger

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.