Gå til sygdomsliste

Reaktioner og følelser

Mange oplever uvished og bekymring i forbindelse med en alvorlig sygdom som kræft, og for nogle kan det føles som at miste kontrollen over sit eget liv. Det er naturligt, at følelserne kan svinge mellem håb og angst, glæde og tristhed, ro og uro. Få gode råd til, hvordan du kan håndtere reaktionerne her.

Kvinde står i sit køkken og kigger ud ad vinduet

Mennesker er forskellige, og der er forskel på, hvordan vi reagerer og handler, når vi får en alvorlig sygdom som kræft.

Typiske reaktioner på at have kræft

Fra det tidspunkt diagnosen stilles, oplever mange at have følelsesmæssige rutsjeture, de ikke tidligere har oplevet. Gennem sygdomsforløbet kan følelserne skifte mellem håb og angst, glæde og tristhed, ro og uro. Læs her, hvordan du kan håndtere følelserne:

Reaktioner på at have kræft


I begyndelsen følte jeg, at det var uretfærdigt, at jeg havde fået kræft. Senere blev jeg meget sløv og ligeglad med alt. Til sidst kom vreden, som blev min drivkraft. Jeg skulle vise andre og mig selv, at jeg nok skulle klare den, og det hjalp mig.

Tidligere kræftpatient

Andres reaktioner på, at du har fået kræft

Dine omgivelser kan reagere meget forskelligt på, at du har fået kræft. Nogle vil overraske positivt, mens andre måske vil trække sig. Her får du idéer til, hvordan du kan håndtere andres reaktioner:

Andres reaktioner

Børn og unges reaktioner, når familien er ramt af kræft

Det er naturligt, at børn reagerer følelsesmæssigt, hvis mor eller far får kræft. Heldigvis kan voksne omkring børnene hjælpe og støtte dem igennem forløbet. Få gode råd til, hvordan man får familielivet til at hænge sammen, og hvordan man kan tale med børnene om sygdommen, behandling og døden:

Børn og unges reaktioner


Angst i forbindelse med en kræftsygdom

Mange patienter og pårørende oplever angst i forbindelse med en kræftsygdom. Man bliver ofte rystet og kan opleve uvished og afmagt.

Angst


Depression ved en kræftsygdom

Den psykiske belastning, en kræftsygdom medfører, kan for nogle kræftramte og pårørende udløse en depression. Hvis du får en depression, kan den behandles med psykologsamtaler og/eller medicin.

Depression


Ensomhed, når man har kræft

Når man har kræft, kan man føle sig ensom. Ofte vil følelsen af ensomhed ikke fylde hele tiden, men mange mærker den ind imellem. Find gode råd til, hvordan du kan håndtere følelsen her:

Ensomhed


Reaktioner, når din behandling er overstået

Når dit behandlingsforløb er overstået, er det almindeligt at være glad og lettet, men også at opleve forvirring og frygt. Måske reagerer du helt anderledes, end du havde forventet. Læs mere her:

Reaktioner efter kræft


Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen.

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom


Få styr på tankerne

Kræft kan sætte tankerne på overarbejde. Du kan ikke bare bestemme dig for at tænke eller føle noget andet, end du gør, men med f.eks. mindfulness eller visualisering kan du arbejde med dine tanker, så du får mere ro og overskud til at være i din situation. Få inspiration til at arbejde med dine tanker:

Mentale redskaber


Få mere hjælp og viden:

Hvis du har kræft

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning