Gå til sygdomsliste

Årsager til kvalme og opkastning

Mange oplever kvalme i forbindelse med kræftsygdommen og -behandlingen. Man taler om både akut kvalme, senkvalme og forventningskvalme. Her kan du også læse om kvalmestillende medicin.

Nogle er plaget af kvalme og opkastninger hver dag, mens andre kun oplever det i korte perioder, f.eks. i forbindelse med kemoterapi. Det er almindeligt at have kvalme uden at kaste op, og nogle oplever selve kvalmen som mere ubehagelig end det at kaste op.

Ens psykiske tilstand kan også have indflydelse på, hvor let man får kvalme.

Kvalme kan skyldes:

  • Kemoterapi
  • Strålebehandling, specielt af spiserør, mavesæk, tarm og underliv
  • Selve kræftsygdommen. Det kan skyldes, at knuden trykker på organerne, eller at kroppen generelt er påvirket af kræftsygdom
  • Antihormonbehandling
  • Medicin, f.eks. smertestillende medicin som morfin og morfinlignende stoffer, gigtpræparater og antibiotika samt medicin mod psykiske lidelser
  • Forstoppelse
  • Smerter
  • Træthed, udmattelse og vægttab
  • Infektioner
  • Angst, utryghed og depression

Ikke alle får kvalme af kemoterapi og strålebehandling

Mange frygter kvalme og opkastning i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi. Det er dog meget forskelligt, i hvilken grad de forskellige typer kemoterapi medfører kvalme og opkastning. Halvdelen af patienter i kemoterapi får dog aldrig kvalme.

Kvalme dæmpes mest effektivt ved at begynde med forebyggende behandling mod kvalme, inden man får kemoterapi. Behandlingen kan bestå af forskellige typer medicin, der enten tages som piller eller som indsprøjtning i blodåren.

Ingefær

Ingefær kan muligvis lindre kvalme, der skyldes kemoterapi

Tænk på dine spisevaner i forbindelse med kræftbehandlingen

Spis eventuelt en let morgenmad og husk at drikke før en behandling med stråler eller kemoterapi. En tom mave kan nemlig forstærke kvalmen.

Du kan tage madpakke med på hospitalet, hvis du synes, det letter på kvalmen at spise før og under behandlingen.

Hvis du ved, at risikoen for at kaste op er stor, kan du overveje at spise mad, der er mindst mulig ubehageligt, når det kommer retur. Det kan f.eks. være banan, kiks, havregrød eller ristet brød med mild ost.

Gode råd ved kvalme

Kvalmen aftager efter kemoterapi og strålebehandling

I de første dage efter kemoterapibehandling har mange patienter mindre appetit på grund af bivirkningerne. Når kvalmen aftager, er det vigtigt, at du igen får en god og nærende kost, så kroppen kan genopbygges inden næste behandling.

Når man får strålebehandling kan bivirkningerne være mere eller mindre udtalte i hele behandlingsforløbet, men bivirkningerne vil ofte aftage nogle få uger efter endt behandling.

Nogle får først kvalme flere dage efter behandling

Kvalme og opkastning kan også opstå i dagene efter behandlingen. Der findes kvalmestillende medicin, som specielt hjælper mod denne form for kvalme. Spørg din læge til råds.

Der kan også være andre årsager end kemoterapien, som giver kvalme i dagene efter:

  • Sult, fordi man ikke har kunnet spise ret meget
  • Mangel på væske, fordi man ikke har kunnet drikke nok
  • Inaktivitet, hvis man har ligget meget i sengen
  • Forstoppelse

Forventningskvalme før kemoterapi eller strålebehandling

Forventningskvalme kan opstå, når man tidligere har fået kemoterapi eller strålebehandling, hvor man har oplevet kvalme.

Forventningskvalmen opstår som regel efter tre til fire behandlinger. Det betyder ikke, at man er overængstelig eller nervøs. Det er blot kroppen, der reagerer på en unormal situation.

Jo bedre en forebyggende kvalmebehandling man får, jo mindre er risikoen for, at man senere vil opleve forventningskvalme.

Nogle slapper lettere af ved at have en pårørende med til behandlingen. Det kan også virke afslappende at bruge afspændingsøvelser og musik.

For nogle kan det være en god idé at tage en sovetablet natten før og efter kemoterapi - det mindsker nervøsiteten, og kvalmen kan eventuelt soves væk.

Find ud af årsagen til kvalmen

Hvis man har problemer med kvalme, er det vigtigt, at man taler med sin læge om, hvad kvalmen kan skyldes. Det er væsentligt at finde frem til, hvorfor man har kvalme, da årsagen er afgørende for, hvad der skal til for at afhjælpe eller lindre kvalmen. 

Hvis årsagen er forstoppelse, smerter, sure opstød, træthed eller infektion, kan man få behandling for disse problemer. Det er vigtigt at få behandlet en eventuel svampeinfektion i munden. 

Kvalme kan som regel behandles eller lindres på flere forskellige måder. I de fleste tilfælde opnås den bedste effekt ved at begynde den kvalmeforebyggende behandling, inden kvalmen er opstået.

Nogle hospitalsafdelinger udleverer kvalmedagbog

Hvis du kan beskrive detaljeret for lægen, hvordan du har haft det efter behandlingen, så kan lægen bedre tilpasse dosis og typen af medicin specielt til dig. Du kan prøve at spørge efter en kvalmedagbog, hvor du kan registrere dine symptomer og effekten af den kvalmestillende medicin.

Hvis kvalmen skyldes anden medicin end din behandling

Hvis kvalmen skyldes anden medicin, f.eks. morfin, forsvinder kvalmen næsten altid, når kroppen har vænnet sig til medicinen efter nogle få døgns anvendelse. Hvis man derefter stadig har kvalme, kan lægen skifte præparatet ud med en anden type. Spørg din læge til råds.

Kvalmestillende medicin

I de fleste tilfælde opnås den bedste effekt ved forebyggende behandling. Det gælder både for forventningskvalme samt kvalme og opkastning udløst af kemoterapi eller stråleterapi.

Nogle kvalmestillende midler virker ved at påvirke hjernens kvalmecenter, mens andre virker på fordøjelsessystemet, så maden hurtigere passerer gennem tarmene.

Man kan få kvalmestillende medicin på forskellige måder, f.eks. som væske i drop, mikstur, stikpiller, tabletter eller som smeltetabletter på tungen. Det har ikke indflydelse på behandlingens effektivitet, om man får tabletter eller indsprøjtning.

Flere slags kvalmestillende medicin kan være nødvendigt

Nogle gange er der flere årsager til kvalmen, og derfor kan det være nødvendigt at få flere forskellige former for kvalmestillende medicin. Binyrebarkhormon (f.eks. prednisolon) bruges ofte i kombination med kvalmestillende medicin og kan både lindre og forebygge kvalme.

Behandling af kvalme på grund af kemoterapi og strålebehandling

Mange frygter kvalme og opkastning i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi. Det er dog meget forskelligt i hvor høj grad - hvis overhovedet - de forskellige typer kemoterapi medfører kvalme og opkastning. Halvdelen af patienter i kemoterapi får aldrig kvalme eller opkastninger.

Kvalmen dæmpes mest effektivt ved at begynde med den forebyggende behandling mod kvalme, allerede inden man får kemoterapi eller strålebehandling. Som regel skal man tage den kvalmestillende medicin i flere dage.

Valget af kvalmeforebyggende behandling afhænger af, hvor kvalmefremkaldende den pågældende type kemoterapi er.

Hvis ikke den kvalmestillende behandling hjælper, kan man som regel få anbefalet en anden type medicin.

Bivirkninger ved kvalmestillende medicin

Nogle kvalmestillende midler kan give bivirkninger som forstoppelse, hovedpine, søvnproblemer, indre uro og lette muskeltrækninger hos især børn og unge. Hvis bivirkninger er for ubehagelige, kan man prøve at få et andet middel mod kvalme.

Det er vigtigt at kontakte lægen/sygeplejersken, hvis du:
  • Kaster op eller har kvalme og ikke får det bedre, selvom du får kvalmestillende medicin
  • Ikke er i stand til at tage den kvalmestillende medicin
  • Har bivirkninger af den kvalmestillende medicin
  • Er usikker eller har spørgsmål i forbindelse med kvalmebehandlingen
  • På grund af kvalme og opkastning ikke er i stand til at drikke tilstrækkeligt (cirka 30 ml./kg.)
  • Taber dig pga. kvalme. Det er vigtigt at få vejledning af en læge eller diætist om, hvilken slags mad der kan dække dit næringsbehov

Måske en hjælp at tilpasse dine spisevaner

Madens lugt, udseende og konsistens kan fremprovokere kvalme. Det kan være nødvendigt at tilpasse dine spisevaner.

For nogen hjælper det at tage et hvil, inden de spiser, eller at aflede tankerne, mens de spiser, f.eks. ved at høre musik eller at læse. Læs mere om, hvad du selv kan gøre mod kvalme:

Gode råd ved kvalme og opkastning

Forstoppelse kan give kvalme

For nogle kræftpatienter er den bedste medicin mod kvalme at få gang i maven. Vær derfor opmærksom på dit afføringsmønster, da visse former for kemoterapi kan give forstoppelse.

Gode råd ved forstoppelse

Alternativ behandling og mentale redskaber

Nogle oplever, at alternative behandlingsformer kan lindre kvalme og opkastning. Læs mere her:

Akupunktur

Homøopati

Mentale redskaber

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af kvalme og opkastninger. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.