Gå til sygdomsliste

At leve med mavesækskræft

Ingen kræftforløb er ens, og det er meget forskelligt, hvordan den nye hverdag med kræft påvirker en. Det afhænger blandt andet af, hvordan du havde det før behandlingen for mavesækskræft, og hvilken behandling du har fået. Her kan du læse om bl.a. vægttab, kost og reaktioner på et kræftforløb - og om hvordan du kan håndtere bivirkninger.

Der er mange, der oplever, at det er svært at tage på efter en operation for mavesækskræft. Det kan skyldes, at man f.eks. kan have problemer med at synke maden og ikke føler sult. Nogle oplever også kvalme, mavekneb og diarré (dumping syndrom), når de spiser.

Du kan spise det samme som før operationen, men i mindre portioner. Det er vigtigt, at du begynder at tage på i vægt, men det er normalt, at det tager tid.

Spis små portioner og husk vitaminpillen

  • Efter en operation for mavesækskræft er der mindre plads i maven, så sørg for at spise små måltider mange gange om dagen
  • Det anbefales, at du spiser en vitaminpille dagligt, fordi du ikke optager den samme mængde vitamin som før operationen. Vælg en vitaminpille med mineraler, da risikoen for jernmangel er høj
  • Hvis hele eller en stor del af mavesækken er fjernet, skal du have en indsprøjtning med B12 vitamin hver 3. måned resten af livet samt jerntilskud. Hvis du mangler B12 vitamin, kan du få lav blodprocent og risikere at få nervebetændelse

Læs mere om vægttab, og hvordan man kan mindske synkebesvær og dumping syndrom:

At spise efter en operation for mavesækskræft

Få råd og vejledning til kosten af en diætist

Du kan få en henvisning til en diætist af din egen læge eller den behandlende læge på hospitalet. Diætisten kan give dig råd og vejledning om kosten efter en operation af mavesækken. Læs mere om, hvad du kan spise for at tage på.

Nedsat appetit og vægttab

Inspiration og opskrifter på sund mad

Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen. Få råd om kost og inspiration til madlavning:

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

To kvinder sidder i naturen og taler sammen

En kræftsygdom vender ofte op og ned på ens liv, og det er forskelligt, hvordan vi reagerer på den nye hverdag. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig.

Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Mentale teknikker som mindfulness kan give ro til tankerne

Mentale teknikker som mindfulness, visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling. Mange kræftpatienter oplever tankemylder, og her kan især mindfulness være en god hjælp. Læs mere og få gode råd til at komme i gang med mentale teknikker:

Mentale redskaber

Motion mindsker trætheden og øger livskvaliteten

Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Motion styrker kroppen og vil også give dig mere energi. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin. Mange oplever at føle sig bedre tilpas efter at have rørt sig. 

Læs mere om motion og træning, når du har kræft, og få idéer til, hvordan du kan få mere motion ind i din hverdag:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at du får en genoptræningsplan, inden du bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning. Læs mere:

Genoptræning

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten. Læs mere:

Seksualitet

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du klarer hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger

Arbejdsliv og dine rettigheder

Nogle vil være i stand til at passe deres arbejde under behandlingsforløbet, mens andre er nødsaget til at være helt eller delvis sygemeldt.

Hvis du ikke kan fortsætte med at arbejde på normale vilkår, kan du måske komme i fleksjob, hvor du er ansat på nedsat tid og derudover får tilskud fra kommunen. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Læs mere om mulighederne:

Arbejde og kræft

Ændret kropsopfattelse

Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at jo længere tid man er sygdomsfri efter et behandlingsforløb, jo mere kan man tro på og få tillid til kroppen igen. Læs mere:

Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel, f.eks. en sygeplejerske på sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp i en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen. Læs mere:

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk



Læs alt om mavesækskræft

Mavesækskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.