Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Mavesækken (ventriklen) er bygget op af kraftige muskler og beklædt med en slimhinde. Maden føres fra spiserøret ned i mavesækken og videre fra mavesækken til tolvfingertarmen.
Tegningen viser mavesækken, der er forbundet med spiserøret og tyndtarmen.
Mavesækkens form og størrelse varierer fra person til person, men almindeligvis kan den rumme op til en liter mad.
Mavesækken producerer omkring to liter mavesaft i døgnet. Mavesaften består af enzymer og saltsyre, der hjælper med at nedbryde kosten. Når maden passerer videre ned i tolvfingertarmen, er den blevet halvflydende.
Mavesækkens kirtler danner også stoffet intrinsic factor, som hjælper med, at B12-vitaminet i kosten bliver optaget i blodbanen, og for at nervesystemet fungerer.
Mavesækskræft opstår som regel i slimhinden på indersiden af mavesækken.
På overgangen fra spiserør til mavesæk sidder der en lukkemekanisme kaldet mavemunden (overgangszonen, cardia). Nedadtil ved overgangen fra mavesæk til tolvfingertarmen sidder der en lukkemuskel kaldet maveporten (pylorus).
Kroppen består af milliarder af celler med bestemte funktioner. Når en celle dør, skiftes den ud med en ny celle. Nye celler dannes ved, at de eksisterende celler deler sig.
Men cellerne kan begynde at dele sig for meget og danne en kræftknude. Fra knuden kan kræftcellerne sprede sig via blodet eller lymfesystemet til andre dele af kroppen.
Sidst ændret:15.03.2021
Overlæge, ph.d. Alan Patrick Ainsworth og overlæge, ph.d. Lene Bæksgaard Jensen, Dansk EsophagoGastrisk Cancergruppe, Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17