Gå til sygdomsliste

Om mavesækken

Mavesækken (ventriklen) er bygget op af kraftige muskler og beklædt med en slimhinde. Maden føres fra spiserøret ned i mavesækken og videre fra mavesækken til tolvfingertarmen.

Illustration af en krop, hvor mavesæk og tarme er fremhævet.

Tegningen viser mavesækken, der er forbundet med spiserøret og tyndtarmen.

Mavesækkens form og størrelse varierer fra person til person, men almindeligvis kan den rumme op til en liter mad.

Mavesækkens funktion

Mavesækken producerer omkring to liter mavesaft i døgnet. Mavesaften består af enzymer og saltsyre, der hjælper med at nedbryde kosten. Når maden passerer videre ned i tolvfingertarmen, er den blevet halvflydende.

Mavesækkens kirtler

Mavesækkens kirtler danner også stoffet intrinsic factor, som hjælper med, at B12-vitaminet i kosten bliver optaget i blodbanen, og for at nervesystemet fungerer.

Mavesækskræft opstår som regel i slimhinden på indersiden af mavesækken.

Tegning af mavesækken

På overgangen fra spiserør til mavesæk sidder der en lukkemekanisme kaldet mavemunden (overgangszonen, cardia). Nedadtil ved overgangen fra mavesæk til tolvfingertarmen sidder der en lukkemuskel kaldet maveporten (pylorus).


Læs alt om mavesækskræft

Mavesækskræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.