Gå til sygdomsliste

Seksuelle problemer hos kvinder efter kræftbehandling

Smerter ved samleje, blødning, manglende lyst og problemer med at blive våd eller at få orgasme er nogle af de bivirkninger, kvinder kan opleve at have som følge af kræftbehandlingen.

Tal med din læge, hvis du oplever en forandring

Alt afhængig af hvilken kræftsygdom du er blevet behandlet for, kan du få fysiske bivirkninger, der kan have indflydelse på dit sexliv.

Kvinder, der er blevet behandlet for kræft i underlivet, vil sandsynligvis have flere fysiske gener efter behandlingen end andre, men mange ting kan være ens for alle. Derfor er disse råd generelle og vejledende.

Det bedste råd vil altid være, at du taler med din læge, hvis du oplever en forandring i din krop efter behandlingen.

Svie og irritation ved kønslæberne, klitoris eller skede

Hvis du får svie eller irritation omkring kønslæber, klitoris eller skede, skyldes det ofte sarte eller tørre slimhinder. Det kan dog også være tegn på infektion, som skal behandles.

Svie kan opstå, enten fordi du mangler kvindelige kønshormoner, da du måske er gået i overgangsalderen, får antihormonbehandling, eller fordi området er beskadiget af stråler.

Generne kan nogle gange afhjælpes ved at bruge en af de hormonfri, langtidsvirkende cremer/geler (f.eks. Replens®), som øger fugtigheden i skeden.

Lokal hormonbehandling kan også hjælpe på svie og irritation, der kan give smerter ved kønslæberne.

Lokal hormonbehandling kan ofte også hjælpe på vandladningsproblemer (inkontinens).

Lokalbehandling med østrogen ved antiøstrogenbehandling af brystkræft

Antiøstrogenbehandling af brystkræft medfører på grund af østrogenmanglen ofte en række gener, f.eks. tørhed og irritation af slimhinden i skeden og smerter ved samleje.

Man kan få lokal hormonbehandling i form af cremer og stikpiller mod disse gener.

Kvinder med brystkræft, der er i antihormonbehandling, skal være opmærksomme omkring brugen af cremer og stikpiller med hormoner i

Brystkræftpatienter i tamoxifenbehandling kan efter lægelig vurdering på kræftafdelingerne prøve lokal vaginal østrogenbehandling ved problemer som tørhed og irritation. På grund af tamoxifens virkningsmekanisme mener forskere nemlig, at der ikke skulle kunne opstå problemer, selvom østrogen optages i blodet fra skeden.

For kvinder i behandling med aromatasehæmmere

For brystkræftpatienter i behandling med aromatasehæmmere kan lokal østrogenbehandling være et problem, men optagelsen af østrogen i blodet lader dog til at være relativt beskeden. Hvis man ønsker det, kan man med forsigtighed forsøge lokal østrogen behandling. Spørg den læge, der står for din behandling, om han vil råde dig til det eller ej.

Forskere mener, at ved lokal østrogenbehandling optages der mest østrogen de første 2-4 uger, men at optagelsen derefter er minimal. Forklaringen på den aftagende optagelse kan være en styrkelse af slimhinden i skeden.

Ikke-hormonelle behandlingsmuligheder mod tørre slimhinder

Som hjælp til tørre slimhinder bør ikke-hormonelle behandlingsmuligheder prøves før de hormonelle. Det kan f.eks. være hormonfri cremer (såsom Replens®), der kan bruges ved tørhed, svie eller irritation i skeden.

Når man bruger glidecreme i forbindelse med forspil og samleje, er det en god idé, både at fordele cremen omkring kønslæber, klitoris og skedeindgang, og fordele det på mandens penis fra spids til rod. 

Nogle gange er det nødvendigt at smøre mere på undervejs, mens man har sex.

Smerter i starten af skeden

Smerter i starten af skeden, der opstår ved indtrængning, kan skyldes sarte eller udtørrede slimhinder. Du kan også få ondt, hvis du spænder i de yderste bækkenbundsmuskler – eller måske er det en kombination af begge dele.

Glidecreme, eventuelt kombineret med øvelser hvor du spænder af i musklerne, kan hjælpe.

Smerter i starten af skeden, især hvis du oplever kløe, kan også være symptomer på en svampeinfektion, der kræver behandling. Det vil du være mere udsat for, hvis du har været i kemobehandling eller får antihormonbehandling.

Smerter dybt i skeden

Smerter dybt i skeden under samleje kan skyldes sammenvoksninger efter strålebehandling eller operation. Det kan også opstå, fordi muskulaturen eller ledbåndene i underlivet er blevet stramme og ømme – og det kan der faktisk ofte gøres noget ved.

Specialuddannede fysioterapeuter kan behandle dine muskler og ledbånd og hjælpe dig til at spænde af, så smerterne forsvinder.

Øvelser ved bækkensmerter hos kvinder

Efter behandling for kræft i underlivet kan kvinder have smerter i forbindelse med samleje.

Det kan skyldes stramhed i vævet eller øget spændingstilstand i bækkenmusklerne.

Øvelser ved bækkensmerter

Blødning ved samleje

Hvis slimhinderne er sarte efter strålebehandling, kan det bløde lidt, når du har samleje. Det er ikke farligt, hvis du kun bløder en smule, og for de fleste vil generne blive mindre med tiden.

For en tid kan det være en god idé at vælge en anden måde at være sammen med din partner på end samleje.

For at afhjælpe generne, kan man bruge glidecreme og/eller en hormonfri creme.

Hvis du bløder meget, skal du kontakte den afdeling, du bliver/er blevet behandlet på. Tal med din læge for at høre, hvad du kan gøre.

Sex er mange ting

Mangel på kvindeligt kønshormon

Hvis du har mangel på kvindeligt kønshormon, kan lokal hormonbehandling hjælpe. Hvis du er i antihormonbehandling, skal du være opmærksom ved brugen af lokal hormonbehandling som cremer og stikpiller. Tal derfor med den læge, der står for din behandling, om han/hun vil råde dig til det eller ej.

Svært at blive våd

At du har svært ved at blive våd kan skyldes, at du ikke rigtigt har lyst, men både strålebehandling og manglende hormontilførsel til slimhinderne på grund af overgangsalderen eller antihormonbehandling kan også være årsagen. Her vil det ofte hjælpe, hvis du forsøger i nogle minutter skiftevis at spænde og slappe af i bækkenbunden, da det vil øge blodgennemstrømningen.

Glidecreme – også under forspillet – kan også være en god idé, ligesom de hormonfri cremer (f.eks. Replens®) eller stikpiller med kvindeligt kønshormon kan hjælpe. Hormonbehandlingen er en løbende behandling, mens glidecremen bruges under sex. 

Hvis du har haft brystkræft og er i antihormonbehandling, skal du være opmærksom omkring brugen af lokal hormonbehandling som cremer og stikpiller. Tal derfor med den læge, der står for din behandling, om han/hun vil råde dig til lokal hormonbehandling eller ej.

Vær opmærksom på nye smerter i underlivet

Hvis du får nye smerter eller føler utilpashed et stykke tid efter, at behandlingen er afsluttet, kan der være tale om infektion eller tilbagefald. Kontakt din læge, så du kan blive undersøgt for at blive behandlet eller for at udelukke dette.

Ved strålebehandling i underlivet

For at bevare muligheden for at kunne gennemføre samleje og for at det er muligt at få foretaget underlivsundersøgelse, må kvinder, der får strålebehandling i underlivet i forbindelse med underlivs- eller endetarmskræft, hjælpe til med at sørge for, at skedevæggene ikke klæber sammen eller skrumper efter behandlingen.

Det kan du gøre ved at gennemføre samleje et par gange om ugen eller ved at bruge en såkaldt Hegar stav. Nogle kvinder oplever det smertefuldt de første gange. Derfor kan det være en fordel i den periode, du eventuelt har smerter, at bruge staven frem for at gå i seng med din mand, så han ikke bliver direkte forbundet med smerten. På den måde har du også mere kontrol over, hvad der sker.

En Hegar er en stav lavet af glas eller glasfiber

Staven kan føres forsigtigt ind i skeden for at bryde eventuelle sammenklistninger mellem skedens vægge.

Du kan få tilbudt en Hegar på den afdeling, hvor du får behandling. Man kan også bruge en almindelig dildo, som kan købes i butikker, der forhandler seksuelle hjælpemidler. Vælg en dildo, der er glat i overfladen – ikke en af de mere 'geleagtige'.

Hvis du er opereret eller har fået strålebehandling i underlivet eller omkring endetarmen, er det vigtigt, du så hurtigt som muligt efter behandlingen starter med at lave øvelser med bækkenbunden. Det vil fremme helingen i området på grund af den øgede blodgennemstrømning, og på længere sigt kan det måske skåne dig for nogle gener fra underliv og slimhinder.

Lav øvelser for bækkenbunden

Føleforstyrrelser i og omkring kønsorganerne

Kemoterapi kan give føleforstyrrelser i og omkring kønsorganerne, og nogle kan få sværere ved at få orgasme. Her kan bækkenbundsøvelser og glidecreme være en hjælp.

Hvis du har problemer med at få orgasme, kan du eventuelt prøve med et massageapparat, fordi vibrationen kan give en bedre stimulation af kønslæber og klitoris.

Hjælp til tørre slimhinder

De hormonfri cremer (f.eks. Replens® eller Cikatridene ®) kan bruges ved tørhed, svie eller irritation i skeden. De kan hjælpe til at gøre slimhinderne stærkere, tykkere eller mere elastiske.

Nogle får hormonbehandling i form af stikpiller eller creme. Dog skal kvinder med brystkræft, der er i antihormonbehandling, være opmærksomme ved brugen af cremer og stikpiller med hormoner i. Tal med den læge, der står for din behandling, om han/hun vil råde dig til det eller ej.

Mange har glæde af at bruge glidecreme i forbindelse med samleje

Glidecreme kan være vand-, olie- eller silikonebaseret og fås på apoteket eller i forretninger, der forhandler seksuelle hjælpemidler. Smør både mandens penis ind fra spids til rod og dine egne kønslæber ind. Nogle gange er det nødvendigt at smøre mere på undervejs i samlejet.

Oliebaseret glidecreme kan i nogle tilfælde øge risikoen for at få svamp i skeden. Hvis du bruger kondom, skal du bruge vand- eller silikonebaseret glidecreme, da olie kan svække kondomers evne til at holde tæt.

Hyppigste bivirkninger ved medicin, der kan påvirke dit sexliv

For nogle kan medicin have direkte negativ indvirkning på seksualiteten. Hvis medicinen giver bivirkninger, f.eks. sløvhed eller motoriske problemer, kan det være nødvendigt at have sex modsat det tidspunkt, hvor du indtager medicinen. Det vil f.eks. sige om aftenen, hvis du får medicinen om morgenen.

Hvis du oplever ændringer, der påvirker din seksualitet i negativ retning, så tal med en autoriseret sexolog, din praktiserende læge eller sygeplejersken eller lægen på hospitalet. Det er nogle gange muligt at skifte til et andet præparat, som ikke nødvendigvis giver samme bivirkninger.

Medicin påvirker personer forskelligt, og det kan derfor være nødvendigt at afprøve forskellige medicintyper for at finde frem til den type, der påvirker seksualiteten mindst muligt.

  • Antihormonbehandling mod brystkræft (Tamoxifen®, Arimidex®, Aromasin®, Femar®) giver ofte udtalt skedetørhed, der kan medføre smerter ved samleje og på sigt eventuelt manglende lyst
  • Kemoterapi kan påvirke dine hormonproducerende celler, så du producerer mindre eller ingen kønshormoner. Det kan give skedetørhed eller manglende lyst
  • Morfinpræparater kan gøre dig sløv og døsig og kan give dig tørhed i mund og slimhinder og derved påvirke din seksualitet
  • Antidepressiv medicin (særligt SSRI-præparater) kan gøre det svært at få orgasme
  • Binyrebarkhormon kan øge din seksuelle lyst, men dog også svække evnen til at få orgasme
  • Visse former for kemoterapi (bl.a. Cisplatin® og Taxotere®) kan give nervebetændelse (neuropati) og dermed nedsat følsomhed, som kan gøre det sværere at få orgasme

Læs mere om medicins indvirkning på seksualiteten. Søg på medicinens navn her:

min.medicin.dk

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning