Gå til sygdomsliste

Mød sundhedsvæsenet

Har du lige fået kræft, vil du den næste tid måske have kontakt til flere hospitalsafdelinger. Læs om, hvad det vil sige at være patient, om dine rettigheder, og hvor du kan få svar på dine spørgsmål.

Patient og læge trykker hinanden i hånden og hilser på hospitalsgang

Mødet med hospitalet og rollen som kræftpatient kan godt virke overvældende. Husk på at lægerne og sygeplejerskerne arbejder på, at du skal blive rask, og at de vil dig det godt.

Region Hovedstadens patientguide

Region Hovedstaden har lavet en patientguide der kan bruges af alle. Patientguiden er en digital guide til alle patienter og deres pårørende. På tværs af sygdomme og sektorer finder du viden, gode råd og praktiske redskaber, der kan støtte dig før, under og efter et sygdomsforløb:

Patientguiden

Ny rolle som patient

Mange synes, det er overvældende at blive patient. Læs om, hvad du kan gøre for at holde fast i dig selv, når du bliver patient:

At blive kræftpatient


Forbered dig til samtalen med lægen

Det kan være en god idé løbende at skrive oplysninger og datoer om dine undersøgelser og behandlinger ned i en logbog, så du hele tiden kan følge med. Læs mere:

Samtale med lægen


Patientrettigheder, patientvejleder og kontaktperson på hospitalet

Hvis der er mistanke om, at du har kræft, har du ret til et pakkeforløb. Der er maksimale ventetider for, hvor længe der må gå, før du får tilbudt behandling.

Patientvejlederne på hospitalet kan hjælpe dig med dine spørgsmål om at være patient, og din kontaktperson på hospitalet kan hjælpe dig med information om din behandlingsplan og dit behandlingsforløb på hospitalet. Læs mere:

Dine rettigheder som patient


Styrk din patientsikkerhed

Et patientforløb i sundhedsvæsenet foregår oftest problemfrit, men indimellem sker der fejl eller komplikationer. Få gode råd til, hvad du selv kan gøre for at undgå fejl hos lægen, når du er på hospitalet og hjemme hos dig selv. Læs mere:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb


Kræftpakker, behandlingsgaranti og ventetid på behandling

Ved mistanke om kræft, skal du henvises til et såkaldt pakkeforløb, hvor tidsfrister for undersøgelser og behandling på forhånd er planlagt og booket. Uanset om der er tilrettelagt et pakkeforløb for en kræftsygdom eller ej, så gælder reglerne om maksimale ventetider for behandling af kræft fortsat.

Pakkeforløb og maksimale ventetider


Opfølgningsforløb efter endt kræftbehandling

Når man har afsluttet sin behandling, bliver man som regel tilbudt et opfølgningsforløb, hvor man jævnligt møder til undersøgelse og samtale på hospitalet. Få gode råd til, hvordan du får det bedst mulige opfølgningsmøde, og hvordan du kan forberede dig inden. Læs mere:

Opfølgningsforløb


Nogle kræftbehandlinger kan nedsætte evnen til senere at få børn

Hvis du skal i behandling for kræft og gerne vil have muligheden for at få børn efter behandlingen, kan du få frosset sæd, æg eller æggestokke ned. Det skal ske, inden kræftbehandlingen går i gang.

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning