Gå til sygdomsliste

Hjælp i hverdagen

Hvis du lige har fået kræft, kan det være rart at få klarhed over, hvordan du klarer det praktiske i hverdagen. Hvad har du brug for af hjælp, og hvem kan du trække på? Ofte vil familie og venner gerne hjælpe og støtte, og nogle får i perioder også brug for hjælp fra det offentlige.

Mand slår græs i solskin

Hvis man er syg, kan det være en god aflastning at få praktisk hjælp en gang i mellem.

Hjælp fra kommune og sundhedsfaglige

For nogle kan det i en periode være nødvendigt at få hjælp fra hjemmeplejen i kommunen. Det kan f.eks. være hjælp til praktiske opgaver i hjemmet eller hjælp til personlig pleje. Det kan også være, du har brug for at tale med en psykolog, diætist eller en anden rådgiver.

Hjælp fra kommune og sygehus


Mine kollegaer kørte mig til hospitalet. Min veninde tog mig med i bio dagen før kemo, så tankerne kom lidt væk. Og da jeg kom hjem fra hospitalet efter behandling, kom min datter med en hjemmelavet tærte.

Kvindelig kræftpatient

Dine venner og familie kan støtte dig

Hvis du lige har fået kræft, har du måske mest af alt brug for at vide, at dine venner og familie er omkring dig, og at de er opmærksomme på dig og gerne vil støtte dig. Det kan også være, at de kan hjælpe dig med at få styr på praktiske detaljer i hverdagen. Her kan du læse mere om, hvordan du sammen med familie og venner kan få gode idéer til at få hverdagen til at fungere:

Hjælp fra venner og familie


Brug app til at koordinere praktisk hjælp
Logo for appen Sammenholdet

Det kan være svært at bede om hjælp, når man har kræft. Og som pårørende kan det være svært at finde ud af, hvordan man konkret kan hjælpe.

Med appen 'Sammenholdet' kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går.

Hent gratisApp Store eller Google Play.

Man skal huske sig selv, hvis man skal være der for andre
Hjælp i hverdagen

Lisbeth kom med i et forskningsforsøg for pårørende, da hendes mor blev uhelbredeligt syg. Det gav hendes mulighed for at tænke over, hvad hun selv havde brug for undervejs i sygdomsforløbet.

Hendes råd til andre pårørende til alvorligt syge og døende er, at man skal finde ud af, hvad man selv har brug for, hvis man skal kunne give det, man gerne vil give til den syge:

”Man kan meget, men når det kommer til stykket, har man brug for at tænke over, hvad man selv har brug for, hvis man skal kunne holde til at være i det. Man skal sætte sig selv i centrum, ellers risikerer man at knække”, siger hun.

”Vi skal blive bedre til at støtte de pårørende”, siger Line Lund, der forsker i bedre støtte til pårørende: ”Pårørende er en vigtig ressource, når det handler om at pleje uhelbredeligt syge og døende patienter, og vi mangler i den grad metoder til, hvordan vi støtter dem bedst muligt”. 

Læs Lisbeths fortælling om at være pårørende her:

’Pludselig skulle jeg forholde mig til, at min mor var ved at dø’


Læs mere om at leve med kræft:

Hvis du har kræft - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning