Gå til sygdomsliste

Seksualitet og ændret udseende

Kroppen kan forandre sig under og efter behandling for kræft. Det kan være svært at forlige sig med og kan gøre, at man føler sig mindre seksuelt attraktiv.

Behandling for kræft kan gøre, at kroppen ændrer sig. Den ligner måske ikke sig selv længere, og den kan reagere anderledes og uforudsigeligt.

Det kan være en stor udfordring selv at skulle vænne sig til en ændret krop og samtidig forholde sig til ens ændrede udseende over for en eventuel partner.

Selvom det kan være vanskeligt at forlige sig med ens ændrede krop, kan det være afgørende at arbejde med at acceptere den. 

Man kan føle sig mindre tiltrækkende

Vores opfattelse af os selv spiller en stor rolle for vores sexliv - både som mand og kvinde.

Har man det godt med sig selv, kender sin krop godt og accepterer den måde, man ser ud på, er der gode forudsætninger for også at have et godt sexliv sammen med ens partner.

Omvendt kan det være svært at tage initiativ til sex eller give udtryk for, at man har lyst til det, hvis man f.eks. føler sig mindre tiltrækkende.

Efter en kræftbehandling kan nogen opleve at føle sig ramt på ens kvindelighed eller mandighed. Det kan være fordi, man har fået fjernet et bryst eller en testikel, har fået en stomi, har ændret vægt og muskeltab eller lugter ud af munden som følge af strålebehandling.

Arbejd med at vende kropsopfattelsen til noget positivt

Når kroppen ændrer sig, bliver nogle generte og skamfulde over at vise sig for partneren uden tøj og kan foretrække måske i en periode at slukke lyset i soveværelset eller at sove med bluse på for at skjule f.eks. ar eller sår.

Har du svært ved at blive tryg ved din ændrede krop, kan det være vanskeligt at tro på, at andre kan holde af den og synes, den er smuk og tiltrækkende. 

Det kan være afgørende at arbejde med at acceptere sin ændrede krop og forstå den som noget, der kan give dig glæde og fornøjelse - og ikke kun forbinde den med sygdom og symptomer.

Du kan lære at modtage gode oplevelser gennem kroppen ved at gøre noget godt for den, f.eks. hjælper det nogen at få massage. Er du i et parforhold, kan det mange gange hjælpe, hvis I får talt sammen om, hvad der gør det svært for jer.

Lær din krop at kende

Jeg fik fjernet mit bryst, og selvom jeg ikke havde problemer med at tale med min mand om mine tanker, så havde jeg stadig svært ved at vise mig frem uden tøj på, og jeg havde mistet lysten til sex. Men en dag besluttede jeg mig for at tage mig sammen, nu skulle det være. Ikke noget med ned under dynen uden lys og alt det der. Så jeg tog et dejligt bad, smurte mig ind og fandt en af mine sexede natkjoler frem. Det gjorde lykke hos min mand. For mig har recepten været: Først og fremmest snak og dernæst viljen til at ville.

Kvinde, brystkræft
Pårørende - hvis ens partner ser anderledes ud

Som pårørende kan det også være svært at vænne sig til, at ens partner ser anderledes ud, og man kan være bange for, at det gør ondt på den syge, hvis man rører forkert eller på de steder, der er blevet opereret.

Hvis din partner har kræft

Læs alt om seksualitet

Seksualitet - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning