Gå til sygdomsliste

Den sidste tid

Mennesker reagerer forskelligt, når behandlingen afsluttes, og man kun modtager lindrende (palliativ) behandling. For nogle fylder samtaler om livet og døden meget, for andre er det vigtigste at leve så normalt som muligt. Læs om reaktioner, omsorg og pleje i den sidste tid og om arv og testamente.

En buket roser. I baggrunden sidder to kvinder i en sofa og taler sammen

Mange har fokus på at få det bedste ud af den tid, der er tilbage. Nogle har brug for at få talt med sine nærmeste om livet og døden. Det kan være svært at tage sådanne samtaler. Her kan du få inspiration til, hvordan I kan tale om de svære ting.

Du kan også læse om testamente, og om hvilke muligheder man har i den sidste tid: hospice, hjemmesygepleje, plejeorlov m.v.

Reaktioner og tanker ved livets afslutning

Mennesker reagerer forskelligt, når de får at vide, at sygdommen er så fremskreden, at de inden for en relativ kort periode vil dø af den. Nogle forsøger at forholde sig til døden og erkende, at den er nært forestående. Andre holder lige til det sidste fast i håbet og troen på, at de vil overleve. Nogle tænker på meningen med livet, andre fokuserer på at være til stede i nuet og at få det bedste ud af den sidste tid. Læs mere:

Tanker og reaktioner


Gode råd til at tale om livet og døden

For nogle kan det være rart at få talt om livet og om døden med sine nærmeste. Her kan du læse mere om at tale med sine nærmeste:

At tale med sine nærmeste


Hvor ønsker jeg at dø?

Nogle ønsker at dø derhjemme. Andre foretrækker at komme på hospice eller at blive på sygehuset eller plejehjemmet. Læs mere her:

Hvor ønsker jeg at dø?


Overvejelser om pårørende på plejeorlov

Plejeorlov kan være fysisk og psykisk udfordrende. Derfor må I sammen overveje, om det er en god løsning for jer. Læs mere om plejeorlov for pårørende her:

Pårørende på plejeorlov


Planlægning af begravelse

Nogle ønsker at planlægge, hvordan deres egen begravelse skal foregå. Andre vil helst overlade det til deres pårørende eller andre. Læs mere:

Overvejelse om begravelse


Praktiske opgaver ved dødsfald - vær opmærksom på fælles bankkonti

Der er mange praktiske ting at forholde sig til i tiden lige efter et dødsfald. Og nogle af dem kan være gode at forholde sig til inden døden. F.eks. bliver afdødes bankkonti spærret kort efter, at du som pårørende eller bedemanden har anmeldt dødsfaldet. Hvis du har fælleskonto med afdøde, kan du ikke hæve penge fra den spærrede konto. Læs mere:

Det praktiske lige efter dødsfaldet


Testamente og arveregler

Med et testamente kan du sikre dig, at det, du efterlader dig, bliver ordnet, som du ønsker det. Her kan du læse mere om testamente og arveregler:

Testamente


Sådan sikrer du dine børn

Hvis du har børn, som du har fuld forældremyndighed over, er det muligt at oprette et børnetestamente. Her kan du skrive dine ønsker for, hvad der skal ske med dine børn, når du ikke er her længere. Læs mere:

Børnetestamente


Hjælp til pleje i den sidste tid

Uanset om man vælger at tilbringe den sidste tid på hospitalet, plejehjem, hospice eller hjemme er der hjælp og støtte at få. Læs her om mulighederne for hjælp og pleje i den sidste tid:

Pleje i den sidste tid


Kroppen i de sidste uger og dage

Når man er døende, kan man opleve forskelligt ubehag i større eller mindre grad, og kroppen svækkes gradvist. Læs her om kroppen i de sidste uger og dage - og om tegn på, at døden er nært forestående:

Kroppen i den sidste tid


Få hjælp af en rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel rådgiver. Du kan tale få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen:

Rådgivning

mand sidder i sofa i sin stue med et billedalbum i skødet

Thomas' kone Janne blev erklæret terminal af livmoderhalskræft og henvist til den palliative enhed. Her oplevede de ro, et omsorgsfuldt personale og mulighed for at skabe livskvalitet i den sidste tid.

Læs også:

En fremtidsfuldmagt er en fuldmagt, som kan sættes i kraft en gang i fremtiden, hvis du bliver syg eller svækket og mister evnen til selv at tage vare på dine økonomiske eller personlige forhold. Du vælger selv, hvad en fremtidsfuldmagt skal indeholde. Læs mere på borger.dk:

Fremtidsfuldmagt

Et behandlingstestamente sikrer, at lægerne følger dine ønsker til behandling, hvis du ikke længere selv er i stand til at give udtryk for dine ønsker. Læs mere:

Behandlingstestamente

Som pårørende kan du få økonomisk hjælp, hvis din ægtefælle eller samlever dør. Læs mere her om efterlevelsespension, efterlevelseshjælp og begravelseshjælp:

Økonomisk hjælp ved dødsfald


Læs alt om livet med kræft:

Hvis du har kræft - forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning