Gå til sygdomsliste

Behandling af GIST

Operation er standardbehandling af GIST. Hvis operation ikke er muligt, bliver du tilbudt behandling med stoffet imatinib, der kan bremse kræftcellernes vækst.

Udviklingen af medicinen imatinib for ca 15 år siden har betydet alt for behandlingen af GIST. Man kan nu leve i flere år på trods af, at man har udbredt sygdom. Der er desuden flere andre medicinske behandlinger med effekt på sygdommen, og der forskes konstant i at finde flere effektive behandlingsmuligheder.

De operative metoder er også blevet mere skånsomme, og der er flere behandlingsmuligheder for at lokalbehandle metastaser, så patienten kan blive sygdomsfri.

Overlæge, ph.d, Hanne Krogh Rose, Kræftafdelingen, Aarhus Universitetshospital

Sådan bliver GIST uden spredning behandlet

Behandlingen af GIST uden spredning er først og fremmest operation, hvor al kræftvævet bliver fjernet. Læs mere om behandlingen af GIST uden spredning:

Behandling af GIST uden spredning


Sådan bliver GIST med spredning behandlet

Sygdommen kan have spredt sig på tidspunktet, hvor den bliver opdaget. Stoffet imatinib (Glivec®) er standardbehandling af voksne med GIST, der ikke kan fjernes ved operation. Med denne behandling kan mange stort set leve et almindeligt liv i mange år. Læs mere om behandling af GIST med spredning:

Behandling af GIST med spredning


Undersøgelse og behandling inden for 4 uger

Ved mistanke om GIST bliver du henvist til nærmere undersøgelse på et af landets to specialiserede sarkomcentre, som ligger i Aarhus og på Rigshospitalet.

Du bør indkaldes til undersøgelse inden for 2 uger, og behandling startes inden for 4 uger, efter du er blevet henvist til centeret.


Forsøgsbehandling for GIST

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandling ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling for GIST:

Forsøgsbehandling


Behandlingssteder

Her kan du se, hvor man kan blive behandlet for GIST i Danmark:

Behandlingssteder for GIST


Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient
Læs også:

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:

Bivirkninger og senfølger

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd om sexlivet - når man har kræft:

Kræft og seksualitet


Læs alt om GIST (GastroIntestinal Stromal Tumor)

GIST - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.