Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Hvad er GIST?

GastroIntestinal Stromal Tumor (GIST) er en sjælden form for bløddelssarkom, som hovedsageligt udvikles i mave-tarmsystemet. Symptomer på GIST kan være mavesmerter, opkastninger med frisk blod, blødning fra endetarmen og blodmangel, men ikke alle, der har sygdommen, får symptomer. Behandlingen er operation og medicin, der hæmmer kræftcellernes vækst.

Her får du et kort overblik over GIST med links til mere viden:

Illustration af en krop med fokus på tarmene

GIST opstår i 40-60 pct. af tilfældene i mavesækken og i tyndtarmen i 30-40 pct. af tilfældene. Men sygdommen kan dog også opstå i bindevævet uden for mave-tarmkanalen.

Om GIST

GIST er et sarkom, der skyldes ukontrolleret vækst af celler i bindevævet i væggen af mave-tarmsystemet. GIST kan sidde overalt i mave-tarmkanalen (spiserør, mavesæk, tyndtarm eller tyktarm). Læs mere:

Om GIST

Årsagen til GIST er oftest ukendt

Sygdommen er karakteriseret ved, at der sker en ændring i kræftgenet c-KIT.

Der er en øget forekomst af GIST hos personer med den sjældne nervesygdom neurofibromatose (von Recklinghausens sygdom). Læs mere om mulige årsager:

Årsager til GIST

Symptomer - ofte giver sygdommen ingen symptomer

De hyppigste symptomer på GIST er mavesmerter, opkastninger med frisk blod og blødning fra endetarmen. På grund af blødningen kan man opleve blodmangel (anæmi).

GIST bliver ofte opdaget ved undersøgelser for andre sygdomme, da 1/3 af patienterne, der har sygdommen, ikke har nogen symptomer. Læs mere:

Symptomer, undersøgelser og diagnose ved GIST

Undersøgelser og diagnose

Ved mistanke om GIST bliver man undersøgt med en speciel kikkert via munden eller endetarm samt ved hjælp af forskellige scanninger, så lægen kan stille diagnosen og se, hvor udbredt sygdommen er. Læs mere:

Symptomer, undersøgelser og diagnose ved GIST

Operation er den hyppigste behandling

Hvis der er tale om mindre knuder, kan disse fjernes ved operation. Behandlingen kan også være targeteret (målrettet) væksthæmmende medicin i behandlingen af GIST, der kan man hæmme det enzym, der stimulerer kræftcellerne til at vokse. Læs mere:

Behandling af GIST

Opfølgning efter behandlingen

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at møde til opfølgning på af landets sarkomcentre. Opfølgningsbesgøene foregår oftest ambulant, så det er ikke nødvendigt at være indlagt.

Opfølgning ved GIST

Hvis sygdommen vender tilbage

Risikoen for, at sygdommen vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Hvis GIST vender tilbage er der nye behandlingsmuligheder:

Tilbagefald ved GIST

Hverdagen med kræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for GIST, og efter behandlingen er færdig. Læs mere om hverdagen med GIST:

At leve med GIST

Tal på GIST

Sygdommen er mest almindelig hos personer over 65-70 år og opstår hos ca. 50-60 personer om året i Danmark. Her kan du se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om GIST

Mere viden om GIST

Links til, hvis du vil vide mere om GIST.

Links om GIST


Læs alt om GIST (GastroIntestinal Stromal Tumor)

GIST - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.