Gå til sygdomsliste

At leve med prostatakræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for kræft i prostata, og efter behandlingen er afsluttet. Forløbet afhænger først og fremmest af sygdommens sværhedsgrad. Her kan du bl.a. læse om kost, arbejde og den nye hverdag - og finde idéer til, hvad du selv kan gøre for at håndtere bivirkninger og senfølger efter behandlingen.

Par går tur ved stranden med en blå paraply

Når man lever med en alvorlig sygdom som kræft, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Efter operation og/eller strålebehandling vil man normalt kunne vende tilbage til det liv, man havde før operationen. 

Det vil sige, at du kan genoptage dit arbejde – også selvom det er fysisk krævende – ligesom du kan dyrke motion og andre fysiske aktiviteter få uger efter operationen. I starten skal man dog ikke overdrive med at cykle, da man netop ved cykling sidder og trykker på sammensyningen mellem blære og urinrør. 

Der er ingen begrænsninger for fysisk aktivitet efter strålebehandling af prostata.


Gode råd til, hvordan du kan tackle bivirkninger og senfølger

Mange oplever at skulle leve med senfølger efter operation, strålebehandling og anti-hormonbehandling. Det kan f.eks. være problemer med at holde på vandet og træthed. Her kan du læse om de mest almindelige gener efter behandling for prostatakræft, og få gode råd til, hvad du kan gøre ved dem. Læs mere:

Bivirkninger og senfølger efter behandlingen


Hjælp til seksuelle problemer efter behandlingen

Behandling for prostatakræft kan påvirke sexlivet. Seksuelle problemer kan være vanskelige at acceptere, og de kan være svære at tale om. Der er dog flere muligheder for at få hjælp. Læs mere: 

Seksualitet efter behandling af prostatakræft


Ældre mand, der spiller guitar

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Foredrag og podcasts om livet med prostatakræft

På prostatakræftforeningen PROPAs hjemmeside finder du videoforedrag om bl.a. behandlingen af prostatakræft og om, hvordan hverdagslivet kan blive påvirket af prostatakræft.

Foredrag

Du finder også podcasts om livet med prostatakræft, herunder inkontinens, impotens og parforhold: 

Podcasts

Reaktioner og tanker

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Læs mere om naturlige reaktioner i forbindelse med et kræftforløb og find redskaber til at får styr på tankerne:

Reaktioner og følelser

Mentale redskaber - få styr på tankerne

Kræft og parforhold

Genoptræning

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at du får en genoptræningsplan, inden du bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Genoptræning

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension. Læs mere:

Arbejde og kræft

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region.

Sundhedstilbud

Mød andre der står i samme situation

Online mødested for patienter, pårørende og efterladte.

Cancerforum.dk

Tegning af en kvinde i en seng og en mand der laver sudoku ved spisebordet

Få hjælp i patientforeningen PROPA

PROPA kan være en hjælp til både prostatakræftpatienter og deres pårørende. Det kan være rart at mødes med andre, der står i samme situation som en selv. PROPA har stort fokus på forskellige tabuer, der ofte er forbundet med prostatakræft, og opfordrer både patienter og pårørende til at tale om det, der er svært.

PROPA

PROPA’s personlige guide

På foreningens hjemmeside kan du selv sammensætte en guide, hvor du får svar på de spørgsmål, du søger.

PROPA's prostataguide

Lars fik prostatakræft i en ung alder
nærbillede af lars der fik prostatakræft i en ung alder

Lars mistede potensen, da han blev opereret for prostatakræft i ung alder. Sammen med sin hustru Laila måtte han finde en ny vej ind i det intime – med planlægning og hjælpemidler.

Læs Lars' historie her:

"Dét at skulle sprøjte sig selv i lillemanden er jo forfærdeligt"

Billede fra film om de unge prostatadrenge

Især til unge prostatakræftpatienter (40-60 år)

En gruppe mænd, der har fået prostatakræft i alderen 40-60 år, støtter og rådgiver hinanden:

Facebookgruppe

Film om unge mænd med prostatakræft



Læs alt om prostatakræft:
Prostatakræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.