Gå til sygdomsliste

Om prostata (blærehalskirtlen)

Prostata hedder på dansk blærehalskirtlen og har form og størrelse som en lille kastanje. Urinrøret løber igennem prostata, der sidder lige under urinblæren.

Prostata danner den sædvæske, som ved udløsning transporterer sædcellerne fra urinrøret til ægget i kvindens livmoder.

Den normale prostata er godt to centimeter i diameter og vejer 25 gram. Prostata består egentlig af mange små kirtler, som producerer hovedparten af sædvæsken, der lagres i sædblærerne.

Mandens underliv set i tværsnit:

Illustration af mandens underliv

Tegningen viser mandens underliv set i tværsnit. Prostata er farvet lilla på tegningen og sidder lige under urinblæren.

Prostata vokser med alderen

De fleste organer bliver mindre med alderen, men prostata har en tilbøjelighed til at vokse og blive større, en forstørrelse der er godartet. Det mandlige kønshormon testosteron stimulerer væksten.

Godartet forstørrelse af prostata er ikke kræft

Den godartede forstørrelse af prostata er ikke kræft, men den kan klemme på urinrøret og give problemer med vandladningen. Symptomer på forstørrelsen begynder ofte i 50-årsalderen og kan behandles med medicin eller operation.

Hvis lægen undersøger hele prostata nøje under mikroskop, vil han eller hun meget hyppigt finde kræftlignende celleforandringer hos mere end 30 pct. af mænd over 50 år.

Hos 80-årige mænd vil der tilsvarende være kræftlignende celleforandringer hos op til 80 pct. Men det er langt fra alle, der vil få behov for behandling.


Læs alt om prostatakræft:
Prostatakræft - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Prostatakræft" på Cancerforum.