Gå til sygdomsliste

Behandling af kræft i æggestokkene

Operation er den mest anvendte behandling for kræft i æggestokkene, og næsten alle tilbydes kemoterapi efter operationen. Der forskes intenst i behandling af æggestokkræft, og i de seneste år er der kommet flere nye biologiske behandlinger til.

Kvinde i hvidt tøj går tur i en park

Modelfoto. Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.

Her får du et kort resumé af teksterne om de forskellige muligheder for behandling ved æggestokkræftkræft med links til at læse mere:

Operation og kemoterapi til behandling af kræftknuder i æggestokkene

Epiteliale kræftknuder udgør cirka 90 pct. af alle tilfælde af æggestokkræft. Denne kræfttype stammer fra de celler, der dækker æggestokkens overflade (bughinden) og rammer oftest kvinder over 60 år. Behandlingen er operation og i mange tilfælde kemoterapi. Læs mere:

Behandling af epiteliale kræftknuder i æggestokkene


Kemoterapi ved kræft i æggestokkene og behandling af spredning

Kemoterapi bruges enten forebyggende efter operation (adjuverende behandling), ved spredning eller for at gøre operation mulig (neoadjuverende behandling). Læs mere:

Kemoterapi og behandling for spredning ved kræft i æggestokkene


Germinalcelletumorer og granulosacelletumorer i æggestokkene

Cirka 10 procent af alle tilfælde af kræft i æggestokkene udgår fra celler omkring ægget. Det er de såkaldte ikke-epiteliale kræftknuder. De inddeles i germinalcelletumorer og granulosacelletumorer hos voksne og børn. Behandlingen er oftest operation efterfulgt af kemoterapi. Læs mere:

Behandling og symptomer ved germinalcelletumorer

Behandling og symptomer ved granulosacelletumorer

Behandling og symptomer ved granulosacelletumorer hos børn


Forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:

Forsøgsbehandling af æggestokkekræft


Behandlingssteder

Her kan du se, hvor man kan blive behandlet for æggestokkræft i Danmark:

Behandlingssteder for æggestokkekræft


Specialister planlægger den rette behandling for dig

Behandling af kræft i æggestokkene foregår primært på gynækologiske afdelinger specialiseret i at operere denne type kræft. 

Et hold af specialister arbejder sammen om at tilrettelægge den mest optimale behandling for den enkelte patient. Behandlingen sker i et tæt samarbejde mellem gynækolog, billeddiagnostiker (radiolog), patolog og kræftlæge (onkolog) i et såkaldt multidisciplinært team.  

Ud fra sygdommens udbredelse og stadium samt ens alder og helbred fastlægger teamet i fællesskab en samlet plan for behandlingen.

Motion har positiv effekt, når man er i behandling for kræft

Både kræftsygdommen og behandlingen kan gøre dig træt og fysisk svækket - og bivirkninger fra behandlingen kan påvirke din livskvalitet.

Forskning har vist, at motion forbedrer kræftpatienters livskvalitet og styrker kroppen. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.

Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med patientforeningerne til den konkrete kræftsygdom eller med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient
Læs også:

Inden din behandling starter, kan du få frosset æg eller æggestokke ned. På den måde bevarer du muligheden for senere at få børn. Læs mere:

Kræftbehandling kan påvirke evnen til at få børn

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Ny kræftmedicin

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:

Bivirkninger og senfølger

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd:

Seksualitet


Læs alt om æggestokkræft:
Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.