Gå til sygdomsliste

Om æggestokkene

Æggestokkene har to funktioner: Ægløsning og produktion af kvindelige kønshormoner. Disse funktioner starter i løbet af puberteten og er årsagen til, at menstruationerne begynder, og kvinden bliver frugtbar.

Kvinder danner alle deres æg, mens de stadig er fostre, og efter fødslen dannes der ikke nye ægceller. Således har kvinder over 100.000 æg i hver æggestok, når de kommer i puberteten.

Æggestokkene modner æggene, og ved ægløsning frigøres et æg fra æggestokkens overflade hver måned, cirka midt i menstruationscyklus. Ægget opsamles af æggelederen og føres herfra ind i livmoderen.

Ægløsning er en forudsætning for at blive gravid, og en eventuel befrugtning sker allerede i æggelederen.

Kønshormoner

Æggestokkene producerer de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron. Disse hormoner styrer menstruationscyklus og graviditet.

Hvert æg i æggestokkene ligger i en såkaldt follikel, og kønshormonerne dannes i cellerne, der omgiver folliklen.

Illustration af livmoder og æggestokke

En æggestok måler cirka 1x2x3 cm og vejer 7 gram. Til højre på billedet ses den ene æggestok i tværsnit, hvor man kan se æganlæggene (folliklerne).

Overgangsalder

Æggestokkenes størrelse er afhængig af deres funktion. Hos kvinder i den fødedygtige (frugtbare) alder er æggestokkene ofte lidt større, men med årene svinder de mere og mere ind.

Omkring 50 års alderen stopper ægmodningen, og produktionen af hormoner ophører. Det medfører, at kvinden kommer i overgangsalderen, og menstruationerne holder op.


Læs alt om æggestokkræft:
Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.