Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for kræft i æggestokkene

Som regel vil du først blive undersøgt hos din egen læge, hvor du får foretaget en gynækologisk undersøgelse. Hvis der fortsat er mistanke om kræft i æggestokkene vil du få en ultralydsscanning af underlivet.

Hvis undersøgelsen har vist normale forhold, men du stadig har ondt

Har du fortsat symptomer 4 uger efter, at en gynækologisk undersøgelse hos egen læge har vist normale forhold, bør du søge læge igen for at få en henvisning til en gynækolog. Gynækologen vil foretage en ultralydsscanning af dit underliv.

Hvis din læge har mistanke om kræft i æggestokkene, bliver du henvist til nærmere undersøgelse hos en gynækolog eller på en gynækologisk afdeling.

Gynækologisk undersøgelse

Ved den gynækologiske undersøgelse vurderer gynækologen livmoderen og æggestokkenes størrelse ved samtidigt at undersøge kvinden med to fingre i skeden og med en hånd på maven over kønsbenet. Lægen vil eventuelt også føle efter med en finger i skeden og en finger i endetarmen.

Hvis denne undersøgelse ikke afklarer, om æggestokkene har en normal størrelse, kan gynækologen foretage en række andre undersøgelser. Læs mere om, hvordan gynækologiske undersøgelser foregår:

Gynækologisk undersøgelse

Ultralydsscanning af livmoderen og æggestokkene

Du vil få foretaget ultralydsscanning i forbindelse med den gynækologiske undersøgelse.

Ultralydsscanning er en undersøgelse af kroppens indre ved hjælp af ikke-hørbare lydbølger. Undersøgelsen foretages gennem skeden og/eller maveskindet i forbindelse med den gynækologiske undersøgelse.

Diagnosen kræft i æggestokkene kan ikke stilles ved en ultralydsscanning, men lægen kan vurdere æggestokkenes størrelse og udseende og se, om æggestokkene ser normale ud, eller om der er mistanke om sygdom. Læs mere om, hvordan en ultralydsscanning foregår:

Ultralydsscanning

Blodprøvemåling af tumormarkøren CA-125 og CEA

Ultralydsundersøgelsen suppleres med en blodprøve, hvor man undersøges for et protein i blodet, en såkaldt tumormarkør kaldet CA-125 (cancerantigen 125).

Ved kræft i æggestokkene og visse andre sygdomme udskilles tumormarkører. Mere end halvdelen af kvinder med kræft i æggestokkene har en forhøjet mængde af CA-125 i blodet.

Mængden af CA-125 i en blodprøve kan dog være forhøjet af andre grunde, f.eks. på grund af en harmløs infektion, endometriose, leversygdom, graviditet eller væske i bughulen. Forhøjet CA-125 betyder altså ikke nødvendigvis, at der er kræft i æggestokkene, men hvis værdien er højere end normalt, bør man undersøges nærmere.

For at undersøge om en udfyldning i bækkenet stammer fra æggestokke eller tyktarm, kan lægen undersøge en markør kaldet CEA (carcino embryonalt antigen). CEA vil typisk være forhøjet, hvis det drejer sig om en kræftknude i tyktarmen.

Hvis forholdet mellem CA125 og CEA er mindre end 25 vil lægen overveje, om sygdommen kan være lokaliseret i tarmen i stedet for, og man bør derfor have foretaget en kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi).

Henvisning til specialafdeling i et pakkeforløb

Hvis ultralydsscanning viser forandringer, der giver mistanke om kræft i æggestokkene vil du som regel blive henvist til en gynækologisk specialafdeling på hospitalet i et såkaldt kræftpakkeforløb. Her får du foretaget yderligere undersøgelser, der som regel er en eller flere former for scanning for at vurdere æggestokkene og de andre organer i bughulen.

Henvist til kræftpakke - hvad nu?

Undersøgelse af væske fra bughulen (ascites)

Hvis man har øget væske i bughulen, kan man få undersøgt væsken for kræftceller. Man ligger på ryggen, og efter lokal bedøvelse af huden fører lægen en kanyle gennem bugvæggen ind i bughulen og opsuger væske, som sendes til undersøgelse under mikroskop. Lægen anvender ultralyd til at placere kanylen det rigtige sted.

CT-, PET/CT-, og MR-scanning kan afsløre eventuel spredning

Kræft i æggestokkene kan sprede sig til de omgivende organer i underlivet, bughulen og lungerne. Man får derfor altid foretaget enten en CT-, en PET/CT- eller MR-scanning for at undersøge, om kræften har spredt sig.

CT-scanning er en speciel røntgenundersøgelse, hvor der tages en serie røntgenbilleder, som bearbejdes af en computer. Nogle afdelinger anvender MR-scanning, der er en tilsvarende undersøgelse, men uden anvendelse af røntgenstråler. PET/CT-scanning anvendes på alle danske centre.

Når resultatet af undersøgelserne foreligger, vurderer gynækologen, om du skal kontrolleres igen efter nogle uger, eller om du skal tilbydes operation.

I andre tilfælde vil du få taget nogle vævsprøver (biopsier) til nærmere undersøgelse i mikroskop.

Undersøgelser af bughulen

Hvis lægen vurderer, at det er muligt at foretage en egentlig operation for æggestokkræft, får man foretaget åben operation af bughulen.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Se film om, hvordan en PET/CT-scanning foregår. 7:27 min.

Kikkertundersøgelse af tyktarmen

I nogle tilfælde foretages en kikkertundersøgelse af tyktarmen (en koloskopi) for at undersøge, om æggestokkræften har bredt sig til tyktarmen eller om sygdommen primært sidder i tyktarmen.

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt, for at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling. Læs mere:

Diagnose for æggestokkræft


Læs alt om æggestokkræft:

Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.