Gå til sygdomsliste

Symptomer og behandling ved germinalcelletumorer

Omkring 10 procent af alle tilfælde af æggestokkræft udgår fra celler omkring ægget og kaldes for ikke-epiteliale kræftknuder. Denne type rammer oftest piger eller unge kvinder. Kræftknuderne minder om testikelkræft, da begge sygdomme rammer unge mennesker, og behandlingsresultaterne er gode.

Der findes forskellige typer af ikke-epiteliale kræftformer i æggestokkene, som alle er meget sjældne. Her kan du læse om germinalcelletumorer:

Germinalcelletumorer i æggestokkene

Germinalcelletumorer er en sjælden form for kræft i æggestokkene, der stammer fra de ægproducerende celler i æggestokkene. Denne type kræft i æggestokkene udgør mindre end 1-3 procent af alle tilfælde af æggestokkræft i Danmark. Sygdommen forekommer som regel hos piger og unge kvinder og rammer ofte kun den ene æggestok.

Germinalcelletumorer kan i mange tilfælde være godartede. Årsagen til sygdommen er ukendt.

Symptomer på germinalcelletumorer

Symptomerne er udspilet mave, mavesmerter og hormonforstyrrelser i form af for tidlig pubertet eller uregelmæssig menstruation.

Diagnosen stilles ved hjælp af:

  • Gynækologisk undersøgelse
  • Æggestokkræft producerer ofte hormoner, som kan måles i blodet (alfa-føtoprotein og HCG)
  • Ultralydsscanning

Hvis ultralydsscanning viser forandringer, der giver mistanke om kræft i æggestokkene, får man foretaget en nærmere undersøgelse af bughulen. Det kan ske ved supplerende CT-, MR- eller PET-scanning, en kikkertundersøgelse (laparoskopi) eller en operation (laparotomi).

Hvis gynækologen finder en knude under operationen, bliver den fjernet og sendt til nærmere undersøgelse under mikroskop. I mikroskopet kan lægen se, om der er kræftceller tilstede, og i så fald hvilken type kræft det drejer sig om.

Der findes forskellige typer germinalcelletumorer:

  • Dysgerminom – oftest hos kvinder i 20'erne, ofte begge æggestokke
  • Endodermal sinustumor (blommesæktumor)
  • Embryonalt karcinom
  • Polyembryom
  • Koriokarcinom
  • Immaturt teratom
  • Blandede germinalcelletumorer

Behandling af germinalcelletumorer – operation og kemoterapi

Kvinder med germinalcelletumorer skal have anden behandling end kvinder med 'almindelig' kræft i æggestokkene (epiteliale tumorer).

Germinalcelletumorer kan som regel behandles med operation efterfulgt af kemoterapi. De fleste kvinder kan blive helbredt ved hjælp af denne behandling,

Som regel skal man kun have fjernet æggestokken og æggelederen på den syge side. Efter denne operation vil man stadig være i stand til at få børn. I nogle tilfælde er det imidlertid nødvendigt at fjerne begge æggestokke og æggeledere samt livmoder, og det er så ikke længere muligt at blive gravid.

Ved mistanke om spredning kan man tilbydes kemoterapi

Hvis der er mistanke om spredning, får man i nogle tilfælde også kemoterapi, som regel tre eller flere behandlinger med 3-4 ugers interval. For at øge virkningen får man ofte flere forskellige typer kemoterapi i kombination. Læs mere om behandling med kemoterapi ved kræft i æggestokkene:

Kemoterapi ved kræft i æggestokkene

Opfølgning efter behandling af germinalcelletumorer

Efter behandlingen er afsluttet, bliver man tilbudt opfølgning. Man bliver fulgt med blodprøver for de hormoner, som germinalcelletumorerne kan producere. Ved opfølgningsbesøgene bliver man eventuelt også scannet.


Læs alt om æggestokkræft:
Æggestokkræft - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Æggestokkræft" på Cancerforum.