Gå til sygdomsliste

Diagnose ved Waldenströms makroglobulinæmi

Diagnosen Waldenströms makroglobulinæmi kan først stilles, hvis der er unormale B-lymfocytter (de såkaldte LP-celler) i knoglemarven og en M-komponent af typen IgM blandt immunglobulinerne i blodprøven.

LP-cellerne (kræftcellerne) producerer M-komponenten

M-komponenten er forhøjet indhold af proteinstoffet kaldet IgM, som stammer fra disse LP-celler.

Bence Jones protein i urinprøve

IgM består bl.a. af to tunge kæder og to lette kæder, kaldet kappa og lambda. En M-komponent kan identificeres ved, at der er lette kæder, også kaldet Bence Jones protein, ved undersøgelse af urinen (urinelektroforese).

Mængden af M-komponenten kan måles og afspejler ligesom IgM-værdien, hvor mange kræftceller der er i kroppen. I nogle tilfælde kan der være stor forskel på M-komponenten og total IgM. Det skyldes, at det laboratorieteknisk kan være vanskeligt at måle M-komponenten helt præcist blandt de mange andre proteiner i blodet.

Hvis man modtager effektiv behandling, vil det vise sig ved, at M-komponent og IgM-værdierne falder. Hvis behandlingen er meget effektiv, kan M-komponentværdien blive 0.

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til.

Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Råd til pårørende

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum.

Cancerforum.dk

Alt om Waldenströms makroglobulinæmi

Waldenströms makroglobulinæmi - forside

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende