Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter lungekræft

Når du har afsluttet behandlingen, bliver du som regel tilbudt at komme til opfølgningsbesøg på hospitalet. Her får du blandt andet taget CT-scanning af brystkassen og eventuel medicin justeres, hvis der er behov. Du har også mulighed for at få hjælp til de gener og bivirkninger, du måtte opleve.

To kvinder taler sammen

Når din behandling for lungekræft er afsluttet får du tilbudt at komme til opfølgningsbesøg i op til 5 år.

Opfølgning efter operation

Hvis du er blevet opereret, går du kortvarigt til kontrol på den afdeling, hvor operationen foregik. Herefter foregår opfølgningerne på en lungemedicinsk afdeling eller en kræftafdeling (onkologisk) - som regel i op til 5 år.

Opfølgning efter kemoterapi og eventuel immunterapi eller strålebehandling

Hvis du har fået kemoterapi og/eller immunterapi eller kemo- og stråleterapi, bliver du tilbudt 5 års opfølgning på en kræftafdeling (onkologisk afdeling).

Hvorfor gå til opfølgningsforløb?

Opfølgningerne har flere formål. Hvis du får medicin, er der mulighed for at få justeret behandlingen, og skulle der være problemer eller bivirkninger i forbindelse med den tidligere behandling, kan lægen forsøge at løse det. F.eks. kan du få tilbudt medicin til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener.

Det er vigtigt, at du fortæller lægen om de gener, du måtte opleve, da der ofte kan gøres noget ved dem.

Hjælp til nye problemer

Du kan ved opfølgningsbesøgene få tilbudt behandling til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener eller symptomer. Det kan f.eks. være hoste, åndenød, smerter, synkeproblemer, vægttab.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at tage sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Skriv det gerne ned på forhånd, så du ikke glemmer noget. Det kan også være en god idé at tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør opmærksom på nye symptomer, ændringer eller gener, så lægen eventuelt kan tilbyde dig supplerende undersøgelser og eventuelt behandling eller lindring. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Lægen vil også kunne rådgive dig om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler - eller henvise dig til andre fagpersoner, der kan. 

Hvis du ryger, vil lægen anbefale, at du stopper og tilbyde dig hjælp til at holde op med at ryge.

Ved tilbagefald af lungekræft

For de fleste er det overvældende at få besked om, at lungekræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der nye muligheder for behandling med kemoterapi eller anden medicinsk behandling.

Symptomerne ved tilbagefald af lungekræft er som regel de samme, som da lungekræften opstod:

  • Hoste i mere end seks uger
  • Hoste blodigt slim op (opspyt)
  • Åndenød
  • Smerter i brystet
  • Træthed, svedtendens, appetitløshed og vægttab
  • Hæshed

Læs mere om symptomer på lungekræft:

Symptomer på lungekræft

Flere muligheder for behandling hvis kræften vender tilbage

Både småcellet og ikke-småcellet lungekræft kan blusse op igen. Hvis det sker, kan man eventuelt få behandling med kemoterapi og/eller immunterapi, målrettet behandling eller stråleterapi. Lægen vil vurdere, hvilken type behandling der vil have den mest gavnlige effekt for den enkelte.

Spredning til hjernen

Hvis kræften har spredt sig til hjernen (hjernemetastaser), kan man få strålebehandling og behandling med binyrebarkhormon. Læs mere om behandlingen af spredning til hjernen her:

Hjernemetastaser

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften er kommet tilbage overvældende for de fleste.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente. Læs mere om, hvis kræften er komme tilbage:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Læs også:

Arbejde og pension

Alt om lungekræft

Lungekræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.