Gå til sygdomsliste

Diagnose og stadieinddeling af lungehindekræft

Diagnosen lungehindekræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Lungehindekræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Der findes tre forskellige undertyper af lungehindekræft.

Diagnosen kræft i lungehinden kan først stilles, når en vævsprøve har vist, at der er tale om kræftceller.

Herefter kan en række undersøgelser fastslå, hvor udbredt sygdommen er. Dette kaldes stadieinddeling. Stadieinddelingen af sygdommen er vigtig, for at man kan få tilbudt den bedst egnede behandling. Samtidig siger stadiet noget om sandsynligheden for helbredelse.

Forskellige typer stadieinddelinger

Der findes flere systemer til stadieinddeling. Det mest udbredte er det internationale IASLC stadieinddelingssystem (International Association for the Study of Lung Cancer). Det tager udgangspunkt i såkaldte TNM-system.

TNM-systemet kategoriserer knudens størrelse og udbredning (T), spredning til lymfeknuder (N) og andre dele af kroppen (M for metastaser). Læs mere om TNM-systemet:

Stadieinddeling af kræftsygdomme

Lungehindekræft inddeles i følgende stadier:

  • Stadium 1a: Kræften er lokaliseret til den ydre eller indre lungehinde i en lunge, eventuelt den lungehinde, der dækker mellemgulvet og/eller skillevæggen i brystkassen
  • Stadium 1b: Kræften er lokaliseret til den ydre eller indre lungehinde på en lunge og er vokset ind i lungen og/eller mellemgulvet og/eller brystkassens væg eller skillevæg
  • Stadium 2: Kræften har spredt sig til lymfeknuderne i eller omkring lungen eller skillevæggen på samme side i brysthulen
  • Stadium 3a: Kræften har spredt sig til brystvæggen, til hjertesækken, til skillevæggen og til lymfeknuder i eller omkring lungen eller skillevæggen på samme side i brysthulen
  • Stadium 3b: Kræften har spredt sig til lymfeknuderne i modsatte brystkassehalvdel eller på halsen, eller kræften er vokset igennem mellemgulv, hjertesæk, skillevæg eller rygsøjle
  • Stadium 4: Kræften har spredt sig til flere områder i kroppen uden for den brystkassehalvdel, hvor sygdommen er opstået

Undertyper af lungehindekræft

Lungehindekræft inddeles i tre undertyper på baggrund af undersøgelse af kræftcellerne i mikroskop:

  • Den epiteloide type udgør cirka 60 pct. af alle tilfælde af lungehindekræft
  • Den sarcomatoide type udgør 10-15 pct. af alle tilfælde af lungehindekræft
  • Den bifasiske type udgør 25-30 pct. af alle tilfælde af lungehindekræft

Kræft i hinderne i bughulen

Cirka en tiendedel af alle tilfælde af mesotheliom findes udelukkende i bughulen (bughindekræft). Sygdommen kan altså godt forekomme isoleret til bughinden, uden at kræften også kan findes på lungehinden.

Lungehindekræft isoleret til bughinden hedder på latin 'malignt peritonalt mesotheliom'.

Det kan også ske, at lægen finder kræft i bughulen, fordi kræften har spredt sig fra lungehinderne dertil.

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til. Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Råd til pårørende

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med hospitalsafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Lungehindekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Læs alt om lungehindekræft:

Lungehindekræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lungehindekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende