Gå til sygdomsliste

Undersøgelser for lungehindekræft

Ved mistanke om lungehindekræft får man foretaget en røntgenundersøgelse af brystkassen suppleret med en CT scanning. Ved mistanke om bughindekræft foretages en ultralydsundersøgelse af bughulen. Hvis der fortsat er mistanke om sygdom, i enten brystkassen eller bughulen, suppleres med en PET-CT scanning af hele kroppen.

Hvis et røntgenbillede af brystkassen viser fortykkelse af lungehinden og væske i brysthulen, vil lægen med en tynd nål suge væsken ud gennem brystvæggen til yderligere mikroskopisk undersøgelse. Dette kaldes en punktur.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Punktur - undersøgelse af væske gennem brystvæggen

Lægen bruger som regel ultralyd i forbindelse med punkturen. På den måde kan lægen samtidig se det indre af brysthulen og dermed stikke præcist der, hvor væsken er. Man er lokalbedøvet, mens det foregår.

Væsken bliver undersøgt nærmere i mikroskop, og det vil ofte være muligt at se eventuelle kræftceller i væsken.

Røntgenbillede af brysthulen

Røntgenbillede af brysthulen (thorax), som viser en fortykket lungehinde omkring den venstre lunge (til højre i billedet). Ofte er det ikke muligt at opdage sygdommen på et almindeligt røntgenbillede. Derfor får man også foretaget en CT-scanning.

Vævsprøve (biopsi)

Det er ikke altid muligt at suge væsken ud gennem brystvæggen, ligesom det ofte ikke lykkes at finde kræftcellerne i væsken.

Lægen kan da tage en vævsprøve gennem brystvæggen ved hjælp af en kikkert (thorakoskop). Undersøgelsen foregår som regel i fuld bedøvelse.

Vævsprøven bliver undersøgt nærmere under mikroskop. Læs mere om, hvordan en vævsprøve foregår:

Vævsprøve (biopsi)

Scanning af bughulen

For at vurdere udbredningen af sygdommen er det vigtigt at få både brysthulen og bughulen CT- scannet.

Cirka en tiendedel af alle tilfælde af mesotheliom findes udelukkende i bughulen (bughindekræft). Sygdommen kan altså godt forekomme isoleret til bughinden, uden at lægen kan påvise angreb på lungehinden. Mesotheliom isoleret til bughinden hedder på latin 'malignt peritonalt mesotheliom'.

Til at undersøge brystkassen eller bughulen kan man bruge forskellige scanningstyper:

  • Ultralydsscanning
  • CT-scanning
  • PET/CT-scanning

Herunder kan du læse om de enkelte scanninger.

Ultralydsscanning af bughulen

Ved en ultralydsscanning bliver ekkoer fra højfrekvente lydbølger omdannet til levende snitbilleder på en skærm.

Ultralydsscanning er en smertefri og ufarlig undersøgelse, som alle kan tåle. Undersøgelsen kan foregå både ambulant, og mens man eventuelt er indlagt. Læs mere:

Ultralydsscanning

CT-scanning nødvendig

CT-scanning er en røntgenundersøgelse, hvor kroppen scannes i 'skiver'. Scanneren sender informationerne til en computer, som omdanner dem til billeder. Derved får man en række billeder af alle lag i den del af kroppen, som bliver undersøgt.

I forhold til almindelige røntgenbilleder giver CT-scanning et bedre billede af brystkassen.

CT-scanning kan også vise, om der er spredning til lymfekirtler i brysthulen, og om sygdommen vokser ind i de omgivende organer. Undersøgelsen vil ofte vise en fortykkelse af lungehinden.

CT-scanning kan dog ikke skelne mellem kræft i lungehinden og en godartet fortykkelse af lungehinden. Derfor kan det være nødvendigt med flere undersøgelser.

Læs mere og CT-scanning generelt:

CT-scanning

PET/CT-scanning

PET/CT-scanning er baseret på, at kræftceller optager en større mængde af forskellige stoffer end ikke-kræftceller, f.eks. sukkerstoffet glukose. Glukose kan mærkes med et radioaktivt fluor, som vil lyse op på scanningen, og på den måde kan en PET-scanning undertiden afsløre kræftknuder i kroppen, man ellers ikke kendte til.

Det er nødvendigt at få foretaget en PET/CT-scanning, for at lægen kan vurdere sygdommens udbredning og for at kunne fastlægge, om en operation er mulig. PET/CT-scanning ved lungehindekræft benyttes derfor, hvis en CT-scanning har vist, at der ikke er sygdomsspredning og skal altid foretages inden operation for både lungehindekræft og bughindekræft.

Læs mere om PET/CT-scanning generelt:

PET/CT-scanning

Kikkertundersøgelse af lungehulen (thorakoskopi)

Hvis scanningerne giver mistanke om lungehindekræft, kan lægen undersøge indersiden af brysthulen med en tynd kikkert, som hedder et thorakoskop (dvs. brysthule-kikkert). Undersøgelsen kaldes også for thorakoskopi.

Man er enten lokal- eller fuldbedøvet, afhængig af hvor omfattende undersøgelsen er. Thorakoskopet bliver ført ind gennem et lille hul i brystvæggen, som lægen laver mellem to ribben. Det kan være nødvendigt at lave et lille hul mere til at indføre instrumenter, som lægen skal bruge til at tage vævsprøver med.

På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Læs alt om lungehindekræft:

Lungehindekræft - forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lungehindekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende