Gå til sygdomsliste

Støtte og rådgivning ved dødsfald

Sorg hverken kan eller skal trøstes væk, men det kan være en stor støtte at være sammen med mennesker, der tør være i de svære følelser med dig, eller som har overskud til at hjælpe med praktiske ting.

I den første tid efter dødsfald og begravelse er venner og bekendte ofte meget opmærksomme på at hjælpe og spørge til, hvordan det går. Herefter oplever mange, at opmærksomheden aftager.

I den første fase lige omkring døden var jeg oppe at køre og fik af en eller anden grund kræfter til at klare de nødvendige ting og mere til. Men efterfølgende kom slaget; Sorgen og savnet tog over, alt virkede uoverskueligt, og mange små ting var en kamp i sig selv. Det er her, man har brug for hjælp!

Morten, 48 år
Mand går tur i skumringen med sine to sønner

Noget tid efter dødsfaldet oplever mange, at venner og bekendte ikke længere er lige så opmærksomme på, at det stadig er hårdt at være i sorg.

Hjælp fra venner og familie

Mange venner og bekendte har et stort ønske om at hjælpe. For nogen er det svært at tage imod omgangskredsens tilbud om hjælp og støtte. Husk, at folk tilbyder deres hjælp, fordi de gerne vil være der for dig.

Når man er i sorg, er det helt almindeligt, at hverdagens gøremål kan være uoverskuelige og svære at magte. Tag derfor imod hjælp. Det kan være en idé at fortælle, hvad du gerne vil have hjælp og støtte til, og hvad du helst vil klare selv.

Husk også, at det er i orden at sige fra, når du ikke magter at tale mere i telefon eller ikke synes, du har brug for hjælp.

Der kan ske ændringer i vennekredsen

Det er almindeligt, at der sker ændringer i vennekredsen, efter man har mistet. Venner, man troede var nære, kan rykke længere væk, og man kan få styrket relationerne til nogen, man troede, var fjernere bekendtskaber.

Det er en god idé at mærke efter, hvem det er godt for dig at se, og eventuelt skære ned på de kontakter, hvor du bagefter kan føle dig drænet for energi.

Meld gerne ud, hvordan du vil mødes af andre

Det kan være en hjælp for omgangskredsen, hvis du fortæller, hvordan du har brug for, de møder dig. Du kan f.eks. fortælle, om du foretrækker, at der spørges direkte til, hvordan du har det, eller I kun taler om sorgen og den afdøde, når du selv bringer det på bane.

Det kan også være, at du har brug for, at de bare lytter, når du fortæller, eller at du ikke har brug for at tale så meget om tabet for tiden, men at det kunne være dejligt med et kram.

Husk at dine behov godt kan skifte, og at det, der virker godt i starten, måske bliver afløst af et behov for noget helt andet. Ved at melde klart ud undervejs i din sorgproces får du de bedste betingelser for at blive mødt på netop den måde, der føles godt for dig.

Lav gerne en nyhedsmail

Når sorgen fylder, kan det være svært at magte at tale med mere end et par mennesker om, hvordan det går. Hvis du har det sådan, kan du eventuelt lave en nyhedsmail til venner og bekendte, så mennesker omkring dig kan følge med, uden at du behøver at tale med dem alle sammen. Så behøver du ikke fortælle helt forfra, når du møder folk, du kender.

Hvis omgivelsernes opmærksomhed aftager

Noget tid efter dødsfaldet oplever mange, at venner og bekendte ikke længere er lige så opmærksomme på, at det stadig er hårdt at have mistet. Det kan være fordi, de ikke selv har prøvet at miste og ikke ved, at sorgen ikke bare forsvinder.

Hvis du f.eks. stadig har brug for hjælp til det praktiske eller ind i mellem gerne vil ringes op til en snak om, hvordan det går, kan du overveje at fortælle det direkte eller f.eks. en sms, hvis det er nemmere. 

Psykologhjælp

Nogle kan have stor glæde af at få professionel støtte og rådgivning f.eks. fra en psykolog. Det kan være en hjælp til at finde rundt i tankerne og kan også give støtte til at få talt sammen i familien om svære tanker og følelser.

Hos din praktiserende læge kan du få en henvisning til psykologhjælp med offentligt tilskud inden for 6 måneder (og i nogle tilfælde 12 måneder) efter dødsfaldet.

Er du medlem af sygeforsikringen "danmark", har du mulighed for at få yderligere tilskud herfra.

Tilbud i Kræftens Bekæmpelse

I Kræftens Bekæmpelse har vi en række tilbud til mennesker, der har mistet til kræft, som du kan benytte. De er gratis og kræver ikke, at man er medlem af Kræftens Bekæmpelse.

Kræftlinjen

Du er altid velkommen til at ringe til Kræftlinjen på 80 30 10 30, og få en samtale med en professionel rådgiver. Det er gratis:

Kræftlinjen

Kræftens Bekæmpelses rådgivninger

Her har du mulighed for at tale med en professionel. Mange kræftrådgivninger har også mulighed for at tilbyde sorggrupper. Ring til din lokale kræftrådgivning og hør, hvilke tilbud de har. Det er gratis.

Find din lokale kræftrådgivning 

Cancerforum, et online forum for patienter og pårørende

På nettet kan du dele dine tanker og erfaringer med andre ved at oprette en profil på cancerforum.dk. På cancerforum.dk findes der grupper for pårørende og de, der har mistet:

Mød andre online, cancerforum.dk

Læs mere:

Hvis du har børn

Om hvordan du som tilbageværende forælder eller nærtstående voksen til familien bedst støtter et barn, der har mistet en forælder.

Børn og unges behov ved dødsfald

Få hjælp til hverdagen

Siderne er skrevet til mennesker, der lige har fået kræft. Men måske kan du bruge nogle af rådene i din situation.

Hjælp til hverdagen

Esther kontaktede Kræftens Bekæmpelse for at få hjælp

"Jeg græd og skreg og var fuldstændig ødelagt. Men jeg blev mødt af en ro og en stor forståelse. Rådgiver Birgitte Myrup Munk, som jeg talte med, lyttede, og så begyndte hun at spørge og rådgive". Esther, efterladt.

Læs om Esthers erfaringer i Tæt På Kræft nr. 2, 2016:

"Rådgivning gør Esther stærk som en elefant"


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning