Gå til sygdomsliste

Om at mindes den døde

Det kan opleves hjælpsomt at dele sorgen og tale om den døde, så man ikke er alene om at savne. Her kan du få idéer til, hvordan du kan mindes den døde og have ham eller hende med i tankerne i dit videre liv.

Far og søn krammer

Det kan være en god oplevelse at samles og i fællesskab mindes den, I har mistet

Det er også betydningsfuldt at vide, at man ikke er alene om at savne den døde, og at den, du har mistet, ikke er glemt.

At mindes lige efter døden

Det kan være en god oplevelse at samles og i fællesskab mindes den, I har mistet, og dele oplevelser, I har haft med afdøde. Det kan også være, at du har brug for at have tid alene med ham eller hende, du har mistet.

For nogle virker det godt at gøre noget sammen med andre og mindes den døde. Der er ligeså mange ritualer, som der er mennesker.

Eksempler på ritualer lige efter døden

Her er nogle eksempler på ritualer, der måske kan inspirere til jeres eget ritual eller gestus til den afdøde:

  • Drikke en snaps, et glas champagne, en kop kaffe, en øl, eller hvad I synes passer bedst, i rummet hos den døde
  • Synge en salme eller afdødes yndlingssang
  • Åbne vinduet så 'sjælen kan flyve ud'
  • Spille et slag kort eller et andet spil, som den, I har mistet, var glad for, i rummet med den døde
  • Tænde stearinlys
  • Skiftes til at fortælle oplevelser, I har haft med den døde
  • Bede fadervor eller en bøn, I selv finder på
  • Høre musik, den afdøde var glad for

På flere plejehjem og hospicer har man ritualer, når en beboer dør. I kan spørge personalet, om de har nogle traditioner, I kan deltage i eller lade jer inspirere af.

Inddrag børn i ritualet

Hvis der er børn i familien, er det en god idé at børnene er med i fællesskabet omkring at have et ritual. Det kan være en hjælp at forberede børnene på at se den døde ved at forklare, hvordan den døde ser ud og mærkes.

Det kan hjælpe barnet til at ikke at blive overrasket eller chokeret over at se en død. Læs mere:

Hvis børn mister: Begravelsen

Erik døde på en fredag. I begyndelsen var fredagene rigtig hårde. Jeg tænder et lys for ham hver fredag og tænker på, hvor dejlig en mand han var.

Eva 55 år

Giv plads til den døde i hverdagslivet

Mange finder en ny måde, hvorpå de kan have den de har mistet med i hverdagen, selvom vedkommende ikke er der rent fysisk mere. Det kan f.eks. være ved at både tale om og med den døde – i tankerne eller højt, som det nu passer én bedst.

Du kan f.eks. se på billeder og genopleve oplevelser, I har haft sammen. Gerne sammen med andre. På den måde er den, du har mistet, fortsat til stede og kan fylde i dine minder, liv og tanker. Det kan give glæde og bekræfte dig og andre omkring den døde i, at den, I har mistet, er uforglemmelig.

At tale med den døde

Mange har det godt med at have et sted, hvor de føler sig nær personen, og hvor de kan tale til ham eller hende. Det kan være gravstedet, et bestemt træ i haven, en stjerne på himlen, et billede eller lignende.

Det at tale med den døde, om det så er derhjemme, på kirkegården, eller når man går en tur i skoven, er meget almindeligt hos mennesker, der har mistet. Selvom det ikke bliver, som det var før, så tager man personen med videre i tankerne. Det kan også give en fornemmelse af at have personen med i sit liv, der hvor man er nu.

Mange måder at mindes på

At tale om den døde i hverdagen og kigge i fotoalbums sammen er måder at mindes på. Det kan også være rart at gøre noget særligt sammen med andre tæt på den afdøde. Det kan f.eks. være at sende en raket op til far nytårsaften eller spise bedstemors yndlingskage på hendes fødselsdag.

At mindes på mærkedage

Mærkedage som den afdødes fødselsdag, dødsdag eller den første jul uden vedkommende kan være rigtig hårde for nogen. Sorgens følelser kan på de tidspunkter være særlig intense. Det kan være en hjælp at være flere sammen om sorgen og om at mindes.

Du kan f.eks. invitere de nærmeste til den afdødes yndlingsmåltid på fødselsdag eller dødsdag, så I kan være sammen på dagen og dele minder og sende tanker til ham eller hende.

Andre oplever ikke, at lige præcis mærkedagene gør sorgens følelser ekstra stærke. Det betyder ikke, at sorgen ikke er der, eller at man ikke savner den døde, men at vi mennesker har forskellige måder at være i vores sorg på.

Eksempler på sammen at mindes den døde

Her kan du se nogle eksempler på, hvordan man sammen kan mindes den døde. Måske kan du bruge det til inspiration:

  • Sammen tage på kirkegården og vande blomsterne en gang i mellem
  • Spise den slags mad, som afdøde bedst kunne lide, f.eks. på hans eller hendes fødselsdag
  • Tage et sted hen, som afdøde holdt meget af at besøge, det kan f.eks. være biografen eller den lokale skov
  • Holde spilleaftener med afdødes yndlingsspil
  • Drikke søndags-te, hvor I taler om de gange i løbet af ugen, I har tænkt på afdøde

Mindeblomsten, et redskab til at mindes

Det kan være en hjælp til at tale om sorgen og om det menneske, du har mistet, at tegne en mindeblomst sammen med andre nærtstående til afdøde. Det kan være en måde at få åbnet for nogle af de emner, det ellers kan være svært at tage hul på.

Mindeblomsten kan være en god måde at komme hele vejen rundt om, hvad der gør netop dette menneske særligt for jer. Det er en mulighed for at vende stort og småt, I hver især savner og husker ham eller hende for, og det vil ofte være et konkret udgangspunkt for at snakke om jeres fælles liv sammen. På den måde er mindeblomsten med til at bekræfte, at afdøde lever videre i jeres minder.

Illustration af mindeblomst

Sådan laver man en mindeblomst

Start med at tegne en cirkel midt på et stykke papir og skriv navnet på den, I har mistet heri.

Tegn så blade på ét efter ét og skriv i det enkelte blad noget, som kendetegnede ham eller hende. Det kan være små og store ting, lige fra 'altid parat til at hjælpe andre mennesker' til 'god til at nusse mig i håret' og til 'kender alle stjernebillederne'.

Prøv at være så konkrete som muligt og fortæl, hvorfor netop denne ting har betydning for jer. Giv jer tid til at fortælle historierne bag hvert kendetegn.


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning