Gå til sygdomsliste

Operation for brystkræft

Langt de fleste kvinder med brystkræft bliver opereret. I mange tilfælde er en brystbevarende operation mulig, mens det i andre tilfælde er nødvendigt, at man får fjernet hele brystet.

Kun i ganske få tilfælde af brystkræft kommer operation ikke på tale. At operation ikke kommer på tale kan skyldes, at man ikke ønsker eller tåler en operation, eller at sygdommen er meget fremskreden, når den opdages.

Nogle gange kan man blive opereret efter at have fået mindsket knuden med medicin (neoadjuverende behandling).

To former for operation:

Brystbevarende operation (lumpektomi)

Fjernelse af hele brystet (mastektomi)

Er der risiko for, at sygdommen vender tilbage efter operation, får man tilbudt efterbehandling. Denne kan omfatte strålebehandling, kemoterapi, antistofbehandling eller antihormonbehandling. Formålet er at nedsætte risikoen for tilbagefald.

Operation og læger

Langt de fleste kvinder med brystkræft bliver opereret.

Multidisciplinært behandlingsteam

Den kirurgiske behandling af brystkræft foregår på specialiserede afdelinger, der alle følger de samme retningslinjer. Behandlingen sker i et tæt samarbejde mellem kirurg, røntgenlæge, patolog og onkolog og i tiltagende grad plastikkirurger i et såkaldt multidisciplinært team.

Ud fra knudens udbredelse og stadium fastlægger teamet i fællesskab en samlet plan for behandlingen.


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.