Gå til sygdomsliste

Hvad er brystkræft?

Brystkræft (mammacancer) opstår som regel i en mælkegang. Der kan gå flere år, før cellerne nedbryder mælkegangens væg og bliver til en knude, som man kan føle. Store fremskridt i behandlingen betyder heldigvis, at brystkræft er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.

Her får du et kort overblik over brystkræft med links til mere viden:

Illustration af det kvindelige bryst

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark. Det mest almindelige symptom er en knude i brystet.

Fakta om brystet

Brystet er sammensat af mange små kirtler, som er lejret i fedt og bindevæv. Brystkirtlerne består af kirtelceller, der kan producere mælk, og udførselsgange, som kan transportere mælk. Læs mere:

Om brystet

Årsager til brystkræft

Årsagen til brystkræft er oftest ukendt, men en række faktorer øger risikoen for at udvikle brystkræft: arv, kvindelige kønshormoner, alkohol, kost- og motionsvaner, ioniserende stråling, visse sygdomme, natarbejde, visse sjældne kemikalier, trafikstøj, i hvilken alder og hvor mange gange man eventuelt føder, og hvornår man går i overgangsalder. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til brystkræft

Hold øje med forandringer i dit bryst

Det mest almindelige symptom er en knude i brystet. Andre symptomer kan være væske fra brystvorten eller en svag indtrækning i huden. Nogle har forstørrede lymfeknuder i armhulen. Et sjældent symptom er betændelseslignende forandringer i brystet. Læs mere:

Symptomer på brystkræft

Professor, overlæge, dr.med. Niels Kroman fortæller om brystkræft: symptomer, undersøgelser og behandling. 

Undersøgelser for brystkræft

Ved mistanke om brystkræft skal man igennem tre typer undersøgelser: en lægeundersøgelse af brystet, en mammografi og ultralydsscanning og en vævsprøve. Læs mere om undersøgelserne:

Undersøgelser for brystkræft

En præcis diagnose er vigtig for din behandling

At få stillet en diagnose vil sige, at man får bestemt sin sygdoms art og sværhedsgrad. Man kan først få stillet diagnosen brystkræft, når en vævsprøve af knuden (patologisvaret) viser, at der er tale om kræftceller. Stadieinddelingen er vigtig, for at du kan få tilbudt den behandling, som er bedst for dig. Læs mere:

Diagnose og stadieinddeling af brystkræft

Behandling af brystkræft er ofte operation efterfulgt af medicinsk behandling

Behandlingen afhænger af knudens størrelse og udbredelse, og af, om knuden er hormonfølsom og/eller er såkaldt HER2-positiv. Desuden har ens alder betydning for, hvilken behandling man bliver tilbudt.

Behandlingen er oftest først en operation, hvor man enten får fjernet en del af brystet (brystbevarende operation) eller hele brystet. Over 90 pct. får en efterbehandling, der kan bestå af en eller flere af følgende behandlinger: strålebehandling, kemoterapi, antihormonbehandling og eventuelt antistofbehandling. Efterbehandlingen nedsætter risikoen for, at sygdommen kommer igen. Læs mere:

Behandling af brystkræft

Billede fra video om kvinde i kemoterapi

Charlotte har brystkræft. Se, hvordan det foregår, når hun får kemoterapi

Rekonstruktion af brystet

Hvis man skal opereres for brystkræft eller allerede er opereret, kan man overveje at få en rekonstruktion af brystet, så det ligner det andet bryst. Læs mere:

Rekonstruktion af brystet

Få gode råd til at håndtere livet med brystkræft

Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for brystkræft, og efter behandlingen er færdig. Hvis man har fået fjernet et bryst, findes der flere muligheder for brystproteser. Andre muligheder er at få rekonstrueret brystet ved hjælp af ens eget væv eller indopereret en protese. Læs mere om mulighederne. Læs også om bl.a. kost, familieliv og arbejde under og efter et kræftforløb:

At leve med brystkræft

Opfølgning efter behandlingen er afsluttet

Når du har afsluttet din behandling, bliver du som regel tilbudt at møde til opfølgning. Opfølgningsforløbet foregår ambulant, det vil sige uden, at du skal indlægges. Lægen vil i samarbejde med dig udarbejde et opfølgningsprogram, som er tilpasset dine individuelle behov:

Opfølgning efter brystkræft

Hvis brystkræften vender tilbage

Risikoen for, at brystkræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år efter endt behandling. Hvis sygdommen vender tilbage, er der flere muligheder for behandling. Læs mere:

Tilbagefald ved brystkræft

Klinisk mammografi

Danmark bliver kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år tilbudt en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brystet.

Klinisk mammografi

Brystkræft i tal

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder og opstår hos cirka 4.700 nye personer om året i Danmark.

Sygdommen rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindelig hos kvinder over 60 år. Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om brystkræft

Mere viden om brystkræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om brystkræft.

Links om brystkræft

"Jeg er jo en god historie"
Hvad er brystkræft?

"Jeg vil gerne give håb til andre ved at fortælle min historie. Jeg ledte efter gode historier, da jeg var syg – og jeg er jo en god historie", siger Gry på 41, der er mor til to.

Gry var 37, da hun opdagede en knude i brystet. I fortællingen herunder kan du læse om hendes vej fra diagnosen brystkræft til erklæringen 'kræftfri'. En vej, hvor hun mødte stor hjælp fra mange kanter: 

Da Grys verden ramler, sker der noget, hun ikke havde regnet med

Cancerforum – online mødested

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i en af de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv eller rekonstruktion.

Cancerforum.dk


Støt brysterne-logo

Klik på billedet og læs om kampagnen Støt Brysterne, der samler ind til brystkræftsagen


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning