Gå til sygdomsliste

Hvad er spytkirtelkræft?

Kræft i spytkirtlerne er en sjælden kræftsygdom. Godartede knuder i spytkirtlerne er mere almindelige end kræftknuder. Sygdommen behandles med operation og ofte også strålebehandling.

Her får du et kort overblik over spytkirtelkræft med links til mere viden:

Illustration af hoved med spytkirtlerne markeret med blåt.

Kræft i spytkirtlerne kan opstå i de tre store spytkirtler og i de små spytkirtler i mundhulen, gane, næse-bihuler, svælg og strube.

Spytkirtlernes funktion

Der er tre store spytkirtler i munden i begge sider af mundhulen. Der findes også mange små spytkirtler i mundslimhinden, ganen, næse-bihuler, svælg og i struben. Spytkirtlerne producerer omkring en liter spyt i døgnet.

Om spytkirtlerne

Årsager er ofte ukendt

Årsagen til de fleste tilfælde af spytkirtelkræft er ukendt. Men ioniserende stråling og Epstein-Barr virus (kyssesyge, mononukleose) kan have en betydning for risikoen for at udvikle spytkirtelkræft. Læs mere om mulige årsager:

Årsager til spytkirtelkræft

Symptomer på spytkirtelkræft

Det hyppigste symptom på spytkirtelkræft er en hævelse på den ene side af ansigtet lige foran øret eller under kæben. Nogle kan føle en knude i spytkirtlen.

Symptomer på spytkirtelkræft

Undersøgelser på øre-næse-halskirurgiske afdeling

Hvis du får symptomer fra en af sine spytkirtler, bør du straks gå til en praktiserende speciallæge i øre-næse-halssygdomme. Hvis speciallægen vurderer, at det kan dreje sig om kræft i spytkirtlerne, bliver du straks viderehenvist til den lokale øre-næse-halskirurgiske afdeling.

På øre-næse-halskirurgiske afdeling får du fortaget forskellige undersøgelser. Du får først taget en vævsprøve af knuden. Derefter bliver du scannet. Det kan også være, at du får lavet en kikkertundersøgelse, hvis der er behov for det.

Undersøgelser ved spytkirtelkræft

Diagnose og stadieinddeling af sygdommen

Diagnosen spytkirtelkræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Spytkirtelkræft inddeles i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Der findes flere forskellige typer af spytkirtelkræft.

Diagnose og stadieinddeling ved spytkirtelkræft

Behandling af spytkirtelkræft er ofte operation

Behandlingen af spytkirtelkræft er oftest operation. Af alle patienter med spytkirtelkræft bliver mere end 90 pct. opereret, og heraf bliver ca. 40 pct. udelukkende opereret. Ca. 50 pct. får også supplerende strålebehandling. Omkring 1 pct. får kun strålebehandling.

Hvis du har spytkirtelkræft, bliver du henvist til et af landets fem hoved-halskirurgiske centre, hvor et multidisciplinært team sammen vil foretage eventuel supplerende udredning og planlægge behandlingen.

Behandling af spytkirtelkræft

Få gode råd til at tackle bivirkninger efter behandling for spytkirtelkræft

Efter behandling for spytkirtelkræft må de fleste leve med bivirkninger, hvad enten de er blevet opereret, har fået strålebehandling eller måske begge dele. Bivirkningerne afhænger af, hvor man er blevet opereret eller har fået stråler. Det er ikke alle, der oplever at få alle bivirkningerne. Læs mere om bivirkninger og læs også om bl.a. kost og familieliv under og efter et kræftforløb. 

At leve med spytkirtelkræft

Opfølgning efter behandlingen er afsluttet

Efter du er færdig med din behandling for spytkirtelkræft, bliver du tilbudt at gå til opfølgning i typisk 5 år. Ved opfølgningsbesøgene taler man med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. 

Opfølgning efter spytkirtelkræft

Hvis spytkirtelkræft vender tilbage

Risikoen for, at kræft i spytkirtlerne vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Ved mistanke om tilbagefald, vil lægen foretage forskellige undersøgelser. Hvis sygdommen er blusset op igen, kan man som regel få behandling igen. 

Tilbagefald ved spytkirtelkræft

Spytkirtelkræft i tal

Spytkirtelkræft er en sjælden kræftform med cirka 60 nye tilfælde om året i Danmark. Godartede knuder i spytkirtlerne er mere almindelige end kræftknuder. Sygdommen rammer oftest ældre personer.

Se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om spytkirtelkræft

Mere viden om spytkirtelkræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om spytkirtelkræft.

Links om spytkirtelkræft


Læs alt om spytkirtelkræft

Spytkirtelkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.