Gå til sygdomsliste

At leve med skjoldbruskkirtelkræft

Efter behandling for skjoldbruskkirtelkræft kan langt de fleste vende tilbage til en normal hverdag. Her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på. Læs også om bl.a. reaktioner og familieliv under og efter et kræftforløb.

Kvinde og mand sidder på en bænk og kigger smilende på en hest

Når man lever med en alvorlig sygdom, oplever mange at blive mere nærværende i nuet og sætte større pris på familien, vennerne og hverdagen.

Selvom jod i maden kan have betydning for udviklingen af kræft i skjoldbruskkirtlen, er det ikke noget, du behøver at være opmærksom på. Langt de fleste mennesker i dag får jod nok gennem deres almindelige kost.

Man skal til gengæld være opmærksom på sit stofskifte. Efter operation og strålebehandling af skjoldbruskkirtlen kan stofskiftet være nedsat, og man skal derfor ofte behandles med hormonpræparatet Eltroxin®.

Din læge vil jævnligt kontrollere, om dosis er korrekt, ved at tage en blodprøve. Men det er vigtigt, at du selv er opmærksom på, om du får symptomer på for lavt eller for højt stofskifte.

Symptomerne på for lavt stofskifte kan være:
  • Træthed og kuldskærhed
  • Hæs stemme
  • Nedsat appetit
  • Vægtøgning
  • Forstoppelse
  • Tør og tynd hud
  • Håret bliver tyndere
Symptomerne på for højt stofskifte kan være:
  • Nervøsitet
  • Hjertebanken
  • Svedtendens
  • Rysten på hænderne
  • Løs afføring

Hvis dit stemmebånd er blevet beskadiget under operationen, kan du få en henvisning til en logopæd af din læge. Hvis dette ikke hjælper, kan man eventuelt få en operation på stemmebåndene, så stemmen bliver bedre.

Hvis dine biskjoldbruskkirtler ikke fungerer mere, skal kalkindholdet i blodet kontrolleres jævnligt, da det kan være vanskeligt at dosere den rigtige mængde kalktabletter.

Symptomer på for højt kalk i blodet:

  • Træthed
  • Nyresten
  • Muskelsmerter
  • Maveproblemer
  • Psykiske problemer

Symptomer på for lavt kalk i blodet:

  • Prikkende fornemmelse omkring munden og fingrene
  • Kramper
Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Video: Bivirkninger efter hoved-halskræft: hvilke bivirkninger risikerer man at få efter behandlingen? 3:45 min.

Jeg har levet med denne sygdom siden december 1989, og vægten kan svinge, desværre. Jeg har en del senfølger. Træthed er den største. Og hukommelsen er heller ikke perfekt mere.
Jeg havde 7 år, hvor jeg ingen behandling (jod) fik, der syntes jeg at huske, jeg var rimeligt på normalen igen. Det tager tid for kroppen at komme sig. Men jeg har også måttet indse, jo ældre jeg bliver, jo sværere har kroppen ved at komme "op" igen. Det er altid godt at ville forstå og vide, hvad og hvorfor - det giver gode spørgsmål og svar på hospitalet, synes jeg.

Mandlig patient med kræft i skjoldbruskkirtlen

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Træning og genoptræning

Hvis du har kræft, er det godt for dig fortsat at motionere og røre dig. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Efter operation, kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

At leve med skjoldbruskkirtelkræft

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten:

Seksualitet

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Ung kvinde smiler ind i kameraet

Sarah fortæller om, hvordan hun fik gratis rådgivning, da hun pludselig som nybagt mor til to fik kræft i skjoldbruskkirtlen. 1:51 min.

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Skjoldbruskkirtelkræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Patientforening for patienter med hals- og mundhulekræft:

Netværk for patienter med hals- og mundhulekræft


Læs alt om skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Skjoldbruskkirtelkræft" på Cancerforum.