Gå til sygdomsliste

Diagnose og stadieinddeling af skjoldbruskkirtelkræft

Diagnosen kræft i skjoldbruskkirtlen kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Der findes forskellige typer af skjoldbruskkirtelkræft, og derudover inddeles sygdommen i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er. Den rette diagnose og sygdommens stadie er vigtig, for at du får den behandling, som er bedst for dig.

Lægen tager vævsprøver (biopsier) af knuden og sender dem til nærmere undersøgelse under mikroskop (mikroskopi). I mikroskopet kan lægen se, om der er kræftceller til stede, og i så fald hvilken type kræft det drejer sig om.

Der findes flere forskellige typer af kræft i skjoldbruskkirtlen, som har navn efter hvor kræften udvikler sig fra:

  • Papillære karcinomer
  • Follikulære karcinomer
  • Medullære thyroidea karcinomer
  • Lavt differentierede karcinomer
  • Udifferentierede/anaplastiske karcinomer
  • Lymfom, planocellulære karcinom og sarkom (sjældne typer)

Papillære og follikulære karcinomer er de mest almindelige typer af kræft i skjoldbruskkirtlen. Begge typer opstår i de celler, der danner stofskiftehormon. De ses typisk hos personer i 40-50-årsalderen.

To kvinder sidder i sofaen og taler sammen

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok. Det tager tid at forholde sig til sygdommen, både for en selv og for de nærmeste.

Papillære karcinomer

Papillære karcinomer udgør omkring 67 pct. af alle kræftknuder i skjoldbruskkirtlen. De har en tendens til at sprede sig via lymfekar. Det betyder, at der ofte er knuder flere steder i skjoldbruskkirtlen, og at der i mere end en tredjedel af tilfældene er spredning til lymfeknuder på halsen. Papillære karcinomer spreder sig kun sjældent til andre organer.

Follikulære karcinomer

Navnet kommer af, at kræftvævet i knuden er opbygget af celler, som danner strukturer med hulrum (follikler). De udgør omkring 15-20 pct. af alle kræftknuder i skjoldbruskkirtlen.

Follikulære karcinomer adskiller sig fra de papillære karcinomer ved sjældent at sprede sig til lymfeknuder. Derimod spreder de sig oftere gennem blodkar til lungerne og knoglerne. Kræften har dog sjældent spredt sig, hvis den bliver opdaget i et tidligt stadium.

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

Medullære karcinomer

De medullære karcinomer kommer fra de såkaldte parafollikulære celler (C-celler) i skjoldbruskkirtlen. De parafollikulære celler danner hormonet calcitonin, der regulerer indholdet af kalk i blodet.

De parafollikulære celler udgør cirka syv pct. af tilfældene af kræft i skjoldbruskkirtlen. Denne type kræft i skjoldbruskkirtlen er arvelig i 20 pct. af tilfældene, hvilket undersøges med en blodprøve.

Medullære karcinomer kan sprede sig til de lokale lymfeknuder, lunger, knogler og lever.

Lavt differentieret (insular) karcinom

Det er en sjælden tumor, der udgør mindre end fem pct. af alle kræftknuder i skjoldbruskkirtlen. Den er en overgangsform mellem de såkaldt 'differentierede' (papillære og follikulære karcinomer) og det 'anaplastiske karcinom'.  

Udifferentierede/anaplastiske karcinomer

Det er en meget aggressiv kræftform, og den udgør cirka otte pct. af tilfældene. Knuden kan vokse meget hurtig (uger) og kan give synke- og åndedrætsbesvær. 

Hos omkring 1/3 har kræften spredt sig til andre steder i kroppen på diagnosetidspunktet.

Lymfom og sarkom (sjældne typer)

Lymfomer udgør mindre end fem pct. af alle knuder i skjoldbruskkirtlen. Lymfom i skjoldbruskkirtlen ligner lymfekræft og opfører sig på samme måde. Læs mere:

Lymfekræft

Undersøgelser til at stadieinddele kræft i skjoldbruskkirtlen

Af hensyn til behandlingen er det vigtigt at vide, hvor stor kræftknuden er, hvor dybt den vokser, og hvor meget den har spredt sig.

Forskellige undersøgelser hjælper lægerne til at stille diagnosen og fastslå sygdommens stadium.

Lægen danner sig et overblik over sygdommens karakter og udbredelse, og dette kaldes at stadieinddele kræftsygdommen.

Ved at studere kræftcellerne i mikroskop kan lægen vurdere, hvilken type cellerne er. Man bliver også ultralydsscannet og røntgenfotograferet, så lægen kan måle størrelsen af kræftknuden og undersøge, om der er tegn på, at sygdommen har spredt sig til andre organer.

System til stadieinddeling

Kræft i skjoldbruskkirtlen inddeles i fire stadier. Lægen bruger stadieinddelingen til at vurdere, hvilken behandling der vil have den bedste effekt. Systemet til stadieinddelingen beskriver, hvor udbredt kræften er.

Stadieinddeling ved kræft i skjoldbruskkirtlen:

Stadium 1-4
Stadieinddeling beskriver, hvor aggressiv kræften er. Lægen bruger stadieinddelingen til at vurdere, hvilken behandling der vil have den bedste effekt.

Stadieinddelingen siger også noget om mulighederne for at blive helbredt. Stadieinddeling betyder desuden, at lægen kan kontrollere effektiviteten af den givne behandling.

De fleste kræftformer inddeles i fire stadier, afhængigt af hvor meget sygdommen har bredt sig i kroppen. Stadieinddelingen følger internationale retningslinjer.

Ved kræft i skjoldbruskkirtlen anvendes stadieinddeling 1 til 4 af sygdomsspredning. Til stadieinddeling anvendes også TNM-systemet.

Stadieinddeling af forskellige typer kræft i skjoldbruskkirtlen:

Papillære og follikulære karcinomer hos patienter under 55 år

Stadium 1

Ingen spredning til andre dele af kroppen

Stadium 2

Spredning til andre dele af kroppen (fjernmetastaser)

Der findes ikke stadium 3 eller 4 for denne type patienter

Papillære, follikulære eller lavt differentierede karcinomer hos patienter over 55 år

Stadium 1

Kræftknuden er mindre end 4 cm og findes kun i skjoldbruskkirtlen

Stadium 2

Kræftknuden er større end 4 cm og findes kun i skjoldbruskkirtlen eller har en hvilken som helst størrelse og har spredt sig lige uden for kirtlen eller lymfeknuder på halsen tæt på.

Stadium 3

Kræftknuden har spredt sig til vævet omkring skjoldbruskkirtlen og/eller til lymfeknuder på halsen eller opadtil på brystkassen

Stadium 4A

Kræften har spredt sig yderligere på halsen eller brystkassen og eventuelt til lymfeknuder

Stadium 4B

Kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, oftest til lunger, lever eller knogler

Medullære karcinomer

Stadium 1

Kræftknuden er mindre end 2 cm og findes kun i skjoldbruskkirtlen

Stadium 2

Kræftknuden er større end 2 cm og findes kun i skjoldbruskkirtlen eller har en hvilken som helst størrelse og har spredt sig lige uden for kirtlen

Stadium 3

Kræftknuden har en hvilken som helst størrelse og kan have spredt sig lige uden for kirtlen og har spredt sig til lymfeknuder på halsen tæt på

Stadium 4A

Kræftknuden har spredt sig til vævet omkring skjoldbruskkirtlen og/eller til lymfeknuder på halsen eller opadtil på brystkassen

Stadium 4B

Kræften har spredt sig yderligere på halsen eller brystkassen og eventuelt til lymfeknuder

Stadium 4C

Kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, oftest til lunger, lever eller knogler

Anaplastiske karcinomer (udifferentierede)

Hvis man har anaplastisk karcinom i skjoldbruskkirtlen er det altid stadium 4

Stadium 4

underinddeles, afhængigt af hvor meget kræften har spredt sig

Stadium 4A

Kræften findes kun i skjoldbruskkirtlen og ikke i lymfeknuder

Stadium 4B

Kræften har spredt sig til halsen og muligvis i lymfeknuder

Stadium 4C

Kræften har spredt sig til andre dele af kroppen, oftest til lunger og knogler

Læs mere om stadieinddeling af kræftsygdomme:

Stadieinddeling

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til. Man skal forholde sig til behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Råd til pårørende

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Skjoldbruskkirtelkræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Læs alt om skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Skjoldbruskkirtelkræft" på Cancerforum.