Gå til sygdomsliste

Diagnose og stadieinddeling af næse- og bihulekræft

Diagnosen kræft i næse- og bihuler kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Der findes flere forskellige typer af kræft i næse- og bihuler. Sygdommen bliver inddelt i stadier alt efter, hvor udbredt sygdommen er.

Resultatet fra undersøgelserne af vævsprøven kan vise, hvilken type kræft i næse- og bihuler der er tale om. Hvilken kræfttype og hvor udbredt kræften er har betydning for, hvilken behandling du får tilbudt.

Det er vigtigt at få stillet den præcise diagnose, for at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.

Der findes forskellige typer af kræft i næse- og bihuler:

  • planocellulært karcinom (59 pct.)
  • adenokarcinom (17 pct.)
  • karcinomer af spytkirteltype (hyppigst adenoid-cystisk karcinom)
  • sinonasalt udifferentieret karcinom (sjælden, aggressiv)
  • olfaktorius neuroblastom (esthesioneuroblastom)
Spredning af anden type kræft til næse- og bihulerne

Man kan også få kræft i næse- og bihulerne, som er spredning fra andre kræftformer, f.eks. lymfekræft, modermærkekræft eller sarkom. Behandling af disse kræftformer er ikke omtalt her.

Stadieinddeling af kræft i næse- og bihuler

Ud fra alle undersøgelserne vurderer lægen sygdommens stadium. Sygdommens stadium beskriver, hvor udbredt kræften er. Det kaldes at stadieinddele kræftsygdommen. Lægen bruger stadieinddelingen til at vurdere, hvilken behandling der vil have den bedste effekt.

Kræft i næsehulen eller bihulerne kan sprede sig til det omkringliggende væv, lymfeknuderne eller andre dele af kroppen.

Lymfeknudemetastaser kan være lokaliseret på halsen eller i svælget, men det ses ikke så tit. Det er sjældent at have spredning af kræft i næse- og bihuler til andre dele af kroppen på diagnosetidspunktet.

Stadieinddelingen siger også noget om mulighederne for at blive sygdomsfri. Mulighederne er størst, når sygdommen bliver opdaget tidligt og ikke har spredt sig.

System til stadieinddeling: TNM

Stadieinddeling følger internationale retningslinjer, og TNM-systemet er det mest brugte.

Med TNM-systemet kan lægen klassificere knudens størrelse og eventuel spredning til væv, lymfeknuder eller andre dele af kroppen.

  • T beskriver hvor dybt knuden (tumor) er vokset 
  • N beskriver graden af spredning til lymfeknuder (nodes)
  • M beskriver om der er spredning til andre dele af kroppen (metastaser)

Der findes kun stadieinddelingssystemer til kræft i: 

  • kæbehulerne (sinus maxillaris) i overkæbebenet
  • sibensceller (sinus ethmoidalis) i sibenet, som er en del af øjenhulen
  • næsehulen (vestibulum)

Hvis du har kræft i en af de andre bihuler, vil lægerne vælge den bedste behandling ud fra kræftknudens størrelse, hvor den sidder, og hvilken kræfttype der er tale om.

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient

TNM-stadieinddeling af kræft i næse- og bihulerne:

Kæbehulerne

Næsehulen og sibenscellerne

Næseindgangen

T1 Knuden er kun på indersiden af bihulen og uden spredning til knoglen Knuden er kun i næsehulen/sibenscellen, men kan være vokset ind i knoglen Knuden er kun i enten næseindgangens gulv, loft eller på sidevæggen
T2 Knuden er begyndt at vokse ind i knoglen Knuden er begyndt at vokse ind i andre bihuler eller næsehulen. Kan også være i knoglen Knuden er i næseindgangens gulv, loft, næseskillevæg eller på sidevæggen eller i tilstødende område
T3 Knuden er begyndt at vokse ind i bagvæggen eller ind i en af de andre bihuler Knuden har spredt sig til øjenhulen, ganen eller kæbehulen Knuden er vokset ind i det omgivende væv
T4 Knuden har spredt sig til omkringliggende områder, f.eks. øjet Knuden har spredt sig til andre omkringliggende områder Knuden har spredt sig til andre omkringliggende områder
N0 Der er ingen spredning til de nærmeste lymfeknuder Der er ingen spredning til de nærmeste lymfeknuder Der er ingen spredning til de nærmeste lymfeknuder
N1 Der er spredning til en lymfeknude på den samme side af halsen. Knuden er under 3 cm Der er spredning til en anden lymfeknude på den samme side af halsen. Knuden er under 3 cm Der er spredning til en lymfeknude på samme side af halsen. Knuden er under 3 cm
N2a Der er spredning til en lymfeknude på samme side af halsen. Knuden er 3-6 cm Der er spredning til en lymfeknude på samme side af halsen. Knuden er 3-6 cm Der er spredning til en lymfeknude på samme side af halsen. Knuden er 3-6 cm
N2b Der er spredning til flere end en lymfeknude på samme side af halsen. Knuderne er mindre end 6 cm Der er spredning til flere end en lymfeknude på samme side af halsen. Knuderne er mindre end 6 cm Der er spredning til flere end en lymfeknude på samme side af halsen. Knuderne er mindre end 6 cm
N2c Der er spredning til lymfeknuder på begge sider af halsen eller på den modsatte side, og knuden er mindre end 6 cm Der er spredning til lymfeknuder på begge sider af halsen eller på den modsatte side, og knuderne er mindre end 6 cm Der er spredning til lymfeknuder på begge sider af halsen eller på den modsatte side, og knuderne er mindre end 6 cm
N3 Én eller flere lymfeknuder er større end 6 cm En eller flere lymfeknuder er større end 6 cm Spredning til en lymfeknude, der er større end 6 cm
M0 Der er ingen fjernmetastaser (til andre organer) Der er ingen fjernmetastaser (til andre organer) Der er ingen fjernmetastaser (til andre organer)
M1 Der er fjernmetastaser, f.eks. til lungerne Der er fjernmetastaser, f.eks. til lungerne Der er fjernmetastaser, f.eks. til lungerne

 

Læs mere om stadieinddeling af kræftsygdomme:

Stadieinddeling

TNM-inddelingen af kræft i næse- og bihuler kan samles i en stadieinddeling I-IV C

Stadie I T1 N0 M0
Stadie II T2 N0 M0
Stadie III T3 N0 M0
T1 N1 M0
T2 N1 M0
T3 N1 M0
Stadie IV A T4a N0 M0
T4a N1 M0
T N2 M0
Stadie IV B T N3 M0
T4b N M0
Stadie IV C T N M1

Olfaktorius neuroblastom - en sjælden kræftsygdom

Olfaktorius neuroblastom er en sjælden kræftsygdom, der udgår fra nerveceller i slimhinden opadtil i næsen (det olfaktoriske epithel).

Sygdommen kan opstå i alle aldre og kaldes blandt andet også olfaktorius neuroepitheliom og esthesioneuroblastom.

Der er ofte få symptomer tidligt i sygdomsforløbet. Symptomerne kan være tilstopning af det ene næsebor gennem måneder. Senere kan der optræde hovedpine, smerter, tåreflod, næseblod, manglende lugtesans, hyppig bihulebetændelse og synsforstyrrelser.

Kræftknuden kan ses ved CT-scanning med brug af kontrast, ved MR-scanning og PET-CT scanning. Diagnosen stilles ved at undersøge en vævsprøve fra knuden under mikroskop med specialfarvninger. Olfaktorius neuroblastom kan sprede sig til bl.a. bihulerne og til hjernen.

Behandlingen er en specialistopgave og kan bestå af både operation, strålebehandling, kemoterapi eller en kombination.

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har haft mistanke, at noget ikke var, som det skulle være.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til.

Man skal forholde sig til behandlingen, planlægningen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk. Læs mere:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Råd til pårørende

Her kan du få hjælp:

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:

Cancerforum.dk

Netværk henvendt til patienter, der har eller har haft kræft i hals- og/eller mundhule samt deres pårørende:

Netværk for patienter med hals- og mundhulekræft


Læs alt om næse- og bihulekræft

Næse- og bihulekræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.